EL GOVERN TIRA PEL DRET LES RESTRICCIONS SENSE ESPERAR L’AVAL DEL TSJC

El Govern ha decidit tirar pel dret i tancarà aquesta mitjanit bars i restaurants i limitarà els aforaments als comerços sense esperar l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, com té constància que el TSJC no resoldrà aquest dijous la resolució amb les noves mesures, el Govern ha buscat una escletxa jurídica i publicarà aquesta matinada la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució esmentada, perquè entri en vigor de manera immediata. La mateixa resolució, però, inclourà una disposició per deixar en suspens, fins que el TSJC es pronunciï, les altres restriccions anunciades que sí que podrien xocar amb els drets fonamentals: la prohibició de reunions de més de sis persones, la suspensió de l’activitat presencial a les universitats i la limitació de l’aforament les activitats de culte.

Tot plegat ha tornat a posar de manifest que les restriccions per frenar el virus han topat, de nou, amb la justícia. Aquest migdia, el TSJC ha demanat al Govern que concreti les restriccions que va anunciar dimecres i que afecten drets fonamentals per poder-se pronunciar. La sala contenciosa administrativa del tribunal també ha demanat que es corregeixin defectes de forma, ja que el document presentat no incloïa ni firma ni número de decret ni tampoc data. Segons el TSJC, el Govern ha presentat l’escrit a temps i ha identificat quins drets fonamentals podrien quedar afectats, però en canvi “no s’han reparat els defectes formals advertits per la sala (data, signatura i número).

Per això, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avisat que la sala no respondrà aquest dijous si dona o no l’autorització judicial per tancar bars i restaurants o reduir al 30% l’aforament de comerços i mercats i ha dit que ho farà “previsiblement demà”. Això impedia que les mesures entressin en vigor aquesta mitjanit, tal com preveien les autoritats sanitàries i el Govern. Per no haver d’esperar aquest permís judicial, i al·legant que les mesures “es prenen amb urgència per fer front a l’increment de contagis de la COVID19 i tallar-ne l’expansió al més aviat possible”, l’executiu ha decidit tirar endavant el gruix de les restriccions, que són les que no afecten drets fonamentals. Així doncs, a partir d’aquesta mitjanit hauran de tancar bars i restaurants, també els centres d’estètica, i es reduirà al 30% l’aforament dels comerços i als mercats i també als gimnasos. El teatre, el cinema i els concerts hauran d’estar al 50%, i els locals hauran de tancar a les 23 h.

Per altra banda, la resolució del Govern de la Generalitat per intentar frenar la progressió del coronavirus ha afegit un petit aclariment per flexibilitzar el consum en establiments considerats de primera necessitat. Així, si els comerços només poden tenir fins a un 30% de l’aforament permès, els considerats de primera necessitat (com establiments comercials minoristes d’alimentació, de begudes, de productes higiènics, d’altres productes de primera necessitat, farmàcies, ortopèdies, òptiques i centres de veterinària) podran arribar fins al 50%. La resolució està a l’espera de l’autorització el TSJC i de sortir publicat al DOGC.
Informa:ARA.CAT (15-10-2020)

249 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: