EL GOVERN VEU “INSOSTENIBE”LA PUJADA DEL VIRUS ENTRE ELS JOVES A LLEIDA

( PAU ECHAUZ, LLEIDA )
La Generalitat va reconèixer ahir que el contagi al Segrià s’ha desbocat entre la població d’entre 15 i 29 anys. El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, veu “insostenible” el contagi que hi està havent entre els joves de Lleida i comarca, i, “sense ànim de criminalitzar ningú”, va fer una crida a la responsabilitat individual. “Les condicions de base de la seva salut en general són bones, però l’augment del nombre de casos entre aquest segment d’edat és insostenible”, va manifestar, però no va concretar el percentatge que representen en el total de casos.

La mateixa dada va ser valorada per la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, que va demanar als joves que redueixin la mobilitat i l’activitat social, “que ampliïn la distància física al màxim”, que portin mascareta i que es rentin les mans amb freqüència. El doctor Pere Godoy, responsable de l’àrea epidemiològica, va manifestar que “un 70% dels nous positius són menors de 65 anys, una bona notícia pel que fa a la complicació clínica, però també hem d’estar alerta perquè molts són asimptomàtics, i, per tant, difícils de detectar”.

El delegat de la Generalitat demana paciència “perquè el confinament no té data de caducitat”

El missatge que les autoritats sanitàries han dirigit específicament als joves ha suscitat la polèmica, i són diversos els col·lectius juvenils que han denunciat la seva “criminalització”. El paer en cap, Miquel Pueyo, va negar qualsevol intent d’estigmatitzar els joves per part de les autoritats, “sinó de cridar a la responsabilitat social d’un grup davant unes dades preocupants que no afecten només la seva salut, sinó la de tots”.

Pels responsables sanitaris, la previsió és que hi haurà un augment significatiu de casos els pròxims dotze dies, i esperen que el sistema sanitari continuï aguantant. A l’hospital Arnau de Vilanova es plantegen obrir la tercera planta, però els reforços mèdics encara no han arribat. Farreny va dir que a la demarcació de Lleida hi ha uns 20 brots repartits entre empreses, residències i altres àmbits, com el familiar, que estan sent objecte de vigilància i rastreig de contactes. Dos brots s’han incorporat a la llista, el del CAP de Rambla de Ferran, amb cinc professionals aïllats, i la comissaria dels Mossos de la capital, amb almenys sis casos positius.

També preocupa la situació als centres d’ assistència primària, que es podria tensar massa davant l’afluència de persones amb símptomes. Per reforçar l’assistència en l’àmbit sociosanitari, amb treballadors socials, mediadors i traductors, el Departament de Salut ha rebut ajuda de la Creu Roja, que aportarà 47 persones per a aquestes tasques. Per reforçar l’assistència s’instal·larà un envelat de selecció de pacients al costat del CAP de Prat de la Riba, i demà es presentarà un nou alberg per acollir persones amb aïllament a Torres de Segre. Es continuen practicant inspeccions a les residències geriàtriques i empreses hortofructícoles.

El delegat del Govern, Ramon Farré, va demanar paciència a la població, “perquè el confinament no té data de caducitat”, i va tornar a descartar que es pugui decretar el confinament domiciliari. Farré va desmentir que el Procicat s’estigui plantejant la reducció dels desplaçaments de la mobilitat relacionada amb l’activitat econòmica, professional i laboral, i permetre només els serveis essencials.

“No estem en la mateixa situació de la fase inicial de l’estat d’alarma, i, per tant, aquestes activitats es poden continuar fent, amb les mesures de precaució conegudes”.

Per la seva part, ahir Miquel Pueyo va presentar una campanya de cartells i banderoles publicitàries que remarca l’obligatorietat de portar la mascareta i la necessitat de mantenir la distància interpersonal i la higiene de mans. També que no hi hagi aglomeracions. La Paeria oferirà a tots els seus funcionaris i treballadors la possibilitat d’un test serològic amb anàlisi de sang, a lliure elecció.

L’Ajuntament d’Alcarràs, a la comarca del Segrià, ha decidit suspendre durant una setmana de manera preventiva el casal d’estiu per a nens en vista del brot detectat ahir. I a la residència d’Oliana, a la comarca lleidatana de l’Alt Urgell, s’hi ha detectat un nou brot, amb 26 afectats.

D’altra banda, el Síndic de Greuges ha obert una investigació per estudiar l’actuació del Departament de Salut en la contractació d’una empresa del grup Ferrovial per desenvolupar la funció de control de contagis per la Covid-19.
Informa:ARA.CAT (7-11–2020)

225 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: