EL GRUP KOINÉ CONTESTA GABRIEL RUFIÁN ” DAVANT EL MENYSTENIMENT” AMB EL CATALÀ

El diputat d’ERC, Gabriel Rufián, va aixecar ahir polseguera a la xarxa amb una piulada en relació a la nova cançó de Rosalía en català que va usar per a demanar “menys manifest Koiné”. Usuaris i polítics com Francesc de Dalmases van carregar contra les declaracions de Rufián i ara el mateix Grup Koiné, format per professionals de la llengua que defensen un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent, s’ha creat un compte a Twitter per a contestar al republicà.

Gabriel Rufián

@gabrielrufian
Más canciones de Rosalía y menos manifiestos Koiné.

“Estimat. Abans que res, agrair-li la seva inestimable contribució a fer que molts tuitaires s’assabentin de la nostra existència i tasca”, han escrit per a continuar presentant i explicant la seva tasca. En aquest sentit, han volgut “aprofitar l’oportunitat que ens ofereix el diputat Gabriel Rufián per respondre a calúmnies i crítiques mal fonamentades”. “Mai vam proposar un monolingüisme català. Ben al contrari, l’aprenentatge d’altres llengües europees o de gran extensió global, com el francès, l’anglès, el castellà, l’italià o l’alemany, ha de reblar la necessària integració en el marc europeu i facilitar l’obertura al món. Tanmateix, també estem convençuts que si no s’aconsegueix que la llengua catalana sigui considerada llengua territorial, franca i normal de Catalunya (com l’ha de ser l’occità aranès a l’Aran) i que tant l’administració com la societat en general se sentin impulsats a usar-la com a tal, la llengua catalana (com també l’occitana aranesa) acabarà essent substituïda definitivament per la llengua castellana a tots els carrers i ciutats del país”, han aclarit.

D’altra banda, han negat que es pugui “penjar l’etiqueta de ‘supremacista’ al Manifest Koiné” perquè “per aquesta idea de superioritat i dret natural, l’imperi (ara Estat) espanyol, com a mínim des de 1714 i de manera més o menys subtil, ha maldat per imposar el castellà a tots els territoris i nacions que, de grat o per força, en formaven part. Per contra, el Manifest Koiné només intenta evitar que el castellà, una llengua que el supremacisme espanyolista considera millor que les altres (així s’ha expressat i defensat en múltiples ocasions), segueixi essent imposat en un territori en detriment de les llengües autòctones”. “Els signants del Manifest Koiné defensem totes les llengües, com a patrimoni de la humanitat que cal preservar (començant per la llengua del país, que no té més parlants que la mantinguin que els seus). I no només no defensem el monolingüisme social, sinó que en som contraris”, han afegit. I han conclòs que “volem denunciar la manca d’ètica de totes les persones, els polítics i els mitjans que han estigmatitzat i continuen estigmatitzant gratuïtament i sense coneixement de causa els signants del manifest. Ara, potser també el senyor Gabriel Rufian podrà deixar de fer-ho”, per a advertir que “els feixistes ens acusen de supremacisme mentre es manifesten a Iruña-Pamplona contra la llengua basca, combaten el gallec i l’asturià, s’oposen al requisit de coneixement de la llengua pròpia al País Valencià i a les Illes Balears i defensen la violació flagrant de la DUDH q és l’article 3 de la CE”.

Informa:LAREPUBLICA.CAT (5-7-2019)

501 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: