EL GRUP KOINÉ RECLAMA EL DRET A VIURE ” EXCLUSIVAMENT EN CATALÀ” SI ES VIU EN AQUEST DOMINI LINGÜÍSTIC

El Grup Koiné, defensors de la normalització lingüística en una Catalunya independent, han compartit una interessant reflexió que molts mitjans i ciutadans haurien de tenir en compte.

En una piulada al seu compte de Twitter, el col·lectiu recorda que “tot catalanoparlant té dret a viure exclusivament en català, sense conèixer cap més llengua”, sempre que es visqui en una regió on hi hagi “domini lingüístic català”, com és el cas, encara, de Catalunya. La plataforma independentista també avisa que aquest fet no hauria de comportar “cap mena de limitació dels seus drets civils i polítics”.

Aquesta afirmació és causada pel fet que al nostre país s’exigeixi l’idioma castellà per accedir a ofertes laborals, així com a activitats i lleure que menystenen la llengua catalana per posar per davant el castellà.

La recent creada agrupació també ha celebrat els més de 15.000 seguidors que hi donen suport a les xarxes socials, i insta a fer ressò de la seva proposta per seguir lluitant per la causa.

Informa:LAREPUBLICA.CAT
N.de la R.
Celebro que el Grup Koiné tregui el cap de tant en tant per recordar-nos que l’única llengua pròpia de Catalunya, excepte a l’Aran, és el català i, per tant, a ningú que visqui en el nostre domini lingüístic no se li podria exigir altra llengua que aquesta.És bo no perdre el nord i no caure en bilingüismes que només porten a la destrucció del català. Tenim l’exemple de “Escuela Balingüe” que deu voler un ensenyament en castellà i en espanyol,oi?
Tot amb tot, faríem bé de recordar que vivim en un país ocupat, que la “Constitución” és una trampa, que hi ha moltes inèrcies i també interessos comercials,que la Generalitat és molt covarda, la submissió del molts catalans, les rutines, les humiliacions…Massa inconvenients per tal que aquesta idea sigui realitat al més aviat possible.
Penso que seria necessari actuar en tres camps: el primer seria en el cinema, justícia,administració de l’Estat, televisions privades, plataformes digitals, jocs,etc, etc.,és a dir, on el català és gairebé inexistent.En segon lloc cal aplicar-se en àmbits on el català aconsegueix un aprovat justet i en tercer lloc allà on el català hi és majoritari, perquè llocs on el català és llengua única gairebé no n’hi ha.No cal ni dir que les màximes energies no poden aplicar-se al tercer apartat com em sembla que algunes decisions del Grup Koiné van en aquesta direcció.
Per tant, recomanaria començar pels llocs més necessitats i no matar mosques a canonades. Dic això perquè repeteixo que algun objectiu no va pas per aquest camí.No podem malmetre les nostres forces.Ho dic amb el “cariñu” del món.

105 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: