EL JUDICI DE L’1-O: CONTINUEN ELS ATACS DELS POLICIES ALS MOSSOS

(¬†¬† BERNAT SURROCA¬†¬† ) El Suprem¬† ha tancat aquest dijous la novena setmana del judici amb la declaraci√≥ de m√©s policies nacionals espanyols que van intervenir en els diferents districtes de Barcelona l’1-O. Fins ara, tots ells han apuntalat la tesi de la rebel¬∑li√≥ de la Fiscalia a trav√©s de dues idees: la viol√®ncia dels votants i la passivitat i obstrucci√≥ dels Mossos el dia del refer√®ndum. Els testimonis d’avui han anat en la mateixa l√≠nia. L’inspector de la policia espanyola que va redactar l’acta de l’1-O al districte de Nou Barris ha assegurat que a mesura que avan√ßava la jornada la viol√®ncia dels votants anava in-crescendo. Ha parlat de murs humans organitzats amb una actitud “bel¬∑ligerant” contar la policia, i ha denunciat la passivitat dels Mossos i la cordialitat amb els votants.

Entre d’altres centres, el testimoni -el tercer del mat√≠-¬†¬†ha relatat que al col¬∑legi √Ägora hi havia “quatre murs de persones” i ha assegurat que estava “organitzat”. “Vam haver d’utilitzar la for√ßa per apartar-los i accedir al centre”, ha assegurat, seguint el fil de la fiscal Consuelo Madrigal. A la sortida, el testimoni ha dit que la gent es posava davant dels vehicles policials, que van patir desperfectes. En tots els casos, ha insistit l’agent, els Mossos no van col¬∑laborar. Ha parlat del centre Tom√†s Muro, on ha assegurat que tamb√© hi havia murs organitzats de persones.

 

“TASQUES DE VIGIL√ÄNCIA “

 

En tots els centres, ha dit, hi havia gent fen “tasques de vigil√†ncia”, p√®r√≤ no ha pogut assegurar que fossin agents dels Mossos. “No anaven uniformats”, ha afirmat. Tamb√© ha relatat que a les 20h va veure agents de la policia catalana posant urnes en vehicles policials. “Els col¬∑legis ja havien tancat, ja no tenia sentit”. A preguntes de les defenses, l’agent ha adm√®s que no va ser al centre Tom√†s Muro i que tot el que ha relatat li han explicat altres agents. “Un punt d’inflexi√≥” al V√≠ctor Catal√†El centre V√≠ctor Catal√†, ha dit, va marcar “un punt d’inflexi√≥”. “Hi havia molta resist√®ncia per entrar”, ha assegurat, i ha dit que hi va haver agressions i els van tirar cadires.

“Hi havia una desena de persones encaputxades que volien impedir el pas de la policia de manera premeditada. Van llan√ßar-nos mobiliari. A un agent el van lesionar al genoll”, ha denunciat. Despr√©s, a preguntes de Jordi Pina, ha adm√®s que ell no hi era i que li ho van explicar altres agents. El quart i el cinqu√® testimoni han avalat el relat de l’instructor de l’acta de l’1-O a Nou Barris. Han explicat que van patir una lesi√≥ a la cama i una a la m√†, respectivament, i tamb√© han parlat dels encaputxats. “Les unitats d’intervenci√≥ els van apartar i no van fer res”, ha explicat un dels agents. Insults i agressions a Nou Barris L’inspector que va redactar l’acte de l’1-O a Nou Barris ha explicat la intervenci√≥ al centre Tibidabo i Prosperitat i ha dit que va ser “f√†cil”. “Vam requisar urnes i material electoral”, ha dit a la Fiscalia. En el tercer centre, el Freire, ha dit que van comen√ßar a percebre “hostilitat”. “Continuava havent-hi resist√®ncia passiva, per√≤ m√©s hostilitat i insults”, ha dit. “Tenien un mur popular de persones amb bra√ßos entrella√ßats. Quan vam entrar vam identificar la els membres de la mesa”, ha relatat, i ha afegit que els van insultar per√≤ ning√ļ els va agredir. “A la sortida van continuar els insults i van colpejar la furgoneta”, ha assegurat

 

“HOSTILITAT I RESIST√ąNCIA “

 

. A preguntes de les defenses, l’agent ha adm√®s que no va ser al centre Prosperitat i tot el que ha explicat li han relatat altres agents.Al centre Aiguamarina, l’agent ha dit que hi havia “un plus d’hostilitat i resist√®ncia”. El testimoni ha dit que ja hi havia les portes d’acc√©s tancades . “No pod√≠em obrir la porta perqu√® far√≠em mal als concentrats”, ha dit, i ha explicat que van haver d’entrar per una porta auxiliar. En tots els centres ha dit que hi havia Mossos en actitud “passiva”. “La seva actitud era d’inactivitat, no ens van ajudar”. M√©s enll√† d’insuls i cops a les furgonetes, l’agent ha dit que no van tenir m√©s problemes.Hostilitat i passivitat dels MossosEl primer testimoni ha estat l’instructor de l’acta n√ļmero 7 de l’1-O a Barcelona, pel districte d’Horta-Guinard√≥. Ha explicat que van intervenir a l’Escola Oficial d’Idiomes.

“Vam intervenir material electoral i la gent ens insultava i ens va escopir”, ha explicat a preguntes de la Fiscalia, i tamb√© ha dit que va rebre “cops” amb paraig√ľes. “Jo no vaig patir cap lesi√≥ i vam aconseguir requisar el material. No vam tenir problemes a la sortida”, ha assegurat.L’agent tamb√© va intervenir al centre Mas Casanovas. “Vam veure molta gent dispersada, per√≤ quan van veure que arrib√†vem tots es van agrupar a la porta d’acc√©s a l’edifici”, ha ressaltat, i ha dit que actuaven d’una manera “organitzada”.

 

“ELS MOSSOS, CONTEMPLATIUS “

 

“Va costar molt apartar-los. Hi havia molta gent i oposaven molta resist√®nci”, ha assegurat a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal.El testimoni ha dit que va veure Mossos, ha adm√®s que no els van demanar ajuda i ha dit que la policia catalana tampoc es van oferir per ajudar-los. “Tenien una actitud contemplativa”, ha assegurat. Ha explicat que un cop al col¬∑legi van identificar els membres de les meses. En aquell centre, ha relatat l’agent, van trobar una persona que duia una acreditaci√≥ de “visitant internacional”. “Ens va preguntar pel motiu de la nostra pres√®ncia aqu√≠”, ha dit, i ha assegurat que en tots els centres on va intervenir, l’actitud de la gent era “hostil” i de “nul¬∑la col¬∑laboraci√≥”.Pel que fa al centre Marenostrum, l’agent ha assegurat que els Mossos tampoc van col¬∑laborar. La policia catalana, ha dit, no va parlar amb la gent ni van facilitar el compliment del mandat judicial. “En cap moment van intervenir”, ha insistit.

A preguntes de l’Advocacia de l’Estat, ha explicat que en aquest centre i a l’Escola Oficial d’Idiomes hi havia una representant de l’administraci√≥, per√≤ que no va mostrar cap acreditaci√≥, i tamb√© ha assegurat que no va veure unitats d’ordre p√ļblic dels Mossos en cap dels centres d’Horta-Guinard√≥. A preguntes de Vox, ha dit que no va veure llan√ßament d’objectes.Un segon testimoni de la Policia Nacional espanyola (que va entrar al Mas Casanovas i al Marenostrum, per√≤ no a l’Escola Oficial d’Idiomes) ha assegurat que els Mossos a Horta-Guinard√≥ sabien que les unitats d’intervenci√≥ estaven actuant i que no van fer res. “Ni van tallar el tr√†nsit per nosaltres”, ha denunciat a preguntes de la Fiscalia. Al Marenostrum, ha dit, van rebre insults i “els Mossos no van fer res. Amb tot, ha adm√®s que m√©s enll√† dels insults, els ciutadans no els van agredir.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (11-4-2019)

319 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: