EL JUDICI DE L’1-O: DOS ACADÈMICS NEGUEN LA VIOLÈNCIA EN ELS FETS DE LA TARDOR DEL 2017

La defensa del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha aportat aquest dimecres al judici de l’1-O una prova pericial per desmentir el relat de violència suggerit per alguns testimonis de l’acusació en la fase testifical.

L’advocat Benet Salellas ha cridat a declarar aquesta tarda els sociòlegs John Paul Lederach i Jorge Castañar, per ratificar un l’informe sobre l’anàlisi estratègic del procés centrat en el paper de Jordi Cuixart i Òmnium Cultural. Els dos experts han assegurat que la seva actuació s’emmarca dins les tesis del “pacifisme” i la “no violència”.

Els dos pèrits han afirmat que no es va produir una “escalada de violència” la tardor del 2017 a Catalunya i que l’actuació dels més de 2 milions de persones que van participar de l’1-O està emmarcada en la “disciplina de la no violència”.

En aquest context, han atribuït els casos d’“agressions puntuals” a la “falta de preparació i disciplina no violenta” davant “situacions de tensió” amb la policia. A parer dels experts, la gran quantitat de gent que va participar en el referèndum feia difícil que tothom tingués el mateix nivell de preparació per fer front a aquestes situacions.

També han valorat les crides a la calma que van fer Sànchez i Cuixart el 20-S i ha dit que i ha dit que el seu paper era de “lideratge” per “exercir o facilitar la interlocució amb les forces policials”.

Els pèrits han negat que existís una insurrecció i, com a exemple, ha dit que no hi va haver cap intent de presa de “centres de poder”, com mitjans de comunicació.

Informa:ELPUNTAVUI.CAT (22-5-2019)
405 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: