EL JUDICI DE L’1-O: ELS METGES NO CULPEN ELS VOTANTS DE LES LESIONS ALS POLICIES

Dos metges experts en traumatologia de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona han comparegut aquest dijous al judici del Proc√©s i han concl√≤s que les suposades agressions a gu√†rdies civils i policies nacionals no es pot assegurar que ho fossin i que, a m√©s, no es poden atribuir a l’actuaci√≥ dels votants del refer√®ndum. Xavier Crusi i Ferran Caballero van analitzar 60 informes m√®dics sobre les lesions dels agents per√≤ no van presenciar directament els fets, de manera que no poden determinar que les “agressions” que constaven en els documents haguessin tingut lloc.

D’aquests 60 informes, 33 parlaven d’agressions. En 11 casos es va recomanar la immobilitzaci√≥ dels dits de les mans, en 5 l’aplicaci√≥ de gel o pomades i en 12 un tractament per alleugerir els s√≠mptomes de la lesi√≥. En cap sup√≤sit es va requerir la hospitalitzaci√≥ i, per tant, cap es pot considerar greu. A la majoria de situacions les lesions eren contusions i hematomes, per√≤ els experts han subratllat que no es pot determinar la “causa √ļltima” d’aquestes ferides perqu√® es poden produir per “infinitat de causes”.

Els p√®rits han posat alguns exemples en el sentit que els agents es van lesionar “perqu√® els va caure una porta al peu despr√©s de rebentar-la” o com a conseq√ľ√®ncia de trencar el vidre d’un cotxe. “Aix√≤ evidentment no pot ser una agressi√≥”, ha constatat un dels metges.

A preguntes del fiscal Javier Zaragoza, per√≤, els experts han adm√®s que √©s possible que les lesions dels policies fossin causades per “puntades de peu” o “forcejaments”. “I una inflamaci√≥ testicular com s’origina?”, ha preguntat Zaragoza, i un dels experts ha respost que “evidentment, ‘motu proprio’ no”, i ha adm√®s que podia ser per una “puntada o un cop”.

El sentit d’una frase

La 46a sessi√≥ del judici al Proc√©s s’ha completat amb dues pericials m√©s. En primer lloc, a proposta de la defensa de l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, ha declarat la ling√ľista Gemma Rigau, que ha concl√≤s que la frase “L’1 d’octubre del 2017 s’ha de celebrar el refer√®ndum d’autodeterminaci√≥ de Catalunya” que consta a l’inici de l’informe dels Mossos que avalua els possibles escenaris d’aquella jornada es va traduir malament al castell√†. Rigau ha explicat que es va donar al verb ‘haver’ un sentit d’obligaci√≥ que no tenia en realitat, perqu√® el que plantejava era √ļnicament un escenari de futur. “Aquesta frase havia de conservar el valor prospectiu; si no, adquiria el valor d‚Äôobligaci√≥ que aqu√≠ no t√©”, ha explicat Rigau al tribunal.

L’√ļltima de les pericials ‚Äďproposada per la defensa de Jordi Cuixart‚Äď ha sigut de car√†cter inform√†tic. Rub√©n Pujol i Jos√© Navarro han rebatut un informe de la Gu√†rdia Civil que vinculava una web del CTTI amb un usuari d’√ímnium Cultural. Els dos inform√†tics han explicat que l’empresa CDmon era prove√Įdor de serveis d’internet tant del CTTI com d’√ímnium, i han concl√≤s que la Gu√†rdia Civil va relacionar “incorrectament” en el seu informe l’entitat i l’organisme.

Informa:ARA.CAT(23-5-2019)
263 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: