EL JUDICI DE L’1-O: LA GUÀRDIA CIVIL CONVERTEIX UN XANDALL ENCÈS I UN TRACTOR EN ARTEFACTE EXPLOSIU” I ” TANQUETES “

Especial Judici 1-O
“Un xandall de la mili encès i un tractor convertits en “artefacte explosiu” i “tanquetes”
Recital de guàrdies civils al judici del procés
( QUICO SALLÉS )

Recital ràpid de guàrdies civils en la sessió d’aquesta tarda al judici del procés. Hi han passat agents i comandaments de Gandesa, Igualada i de la comandància de Barcelona, a la Travessera de Gràcia. Tots tres han mantingut el relat dels seus antecessors però amb menys intesitat en la violència. El cas més clamorós ha estat l’agent que estava de servei a la caserna. d’Igualada on el 28 de setembre hi va caure un “artefacte incendiari”. Un “xandall de la mili” en flames que l’acusació popular de Vox ha convertit en “artefacte explosiu”. El guàrdia civil de Gandesa ha parlat de “pagesos amb tanquetes” i el destinat a Travessera de Gràcia que ha lamentat que els concentrats els “increpaven”.

El primer a enfilar-se a l’estrada ha estat el guàrdia civil amb el TIP K12314U, cap policial de la caserna de la Travessera de Gràcia de Barcelona, la comandància. Ha narrat l’experiència de les protestes d’unes dues-centes persones que s’hi van concentrar tant el 20 de setembre com el 21 de desembre arran de les detencions i les declaracions que van prendre a travessera. “Vam tenir gent concentrada davant la caserna i s’impedia el pas permanentment”, ha assegurat. “Molts companys que viuen allà, amb nens, suposo que no sortien”, ha especulat. Ha insistit en els insults que els proferien i ha reconegut que els Mossos fan mediar perquè poguessin sortir els vehicles. Ara bé, les defenses li han preguntat per què als atestats no hi sortien insults com “Gossos” i “Fills de puta” que han pronunciat davant la Sala. L’efectiu s’ha defensat assegurant que no els va redactar.

“Votarem”, una pintada subversiva

Un punt més desconcertant ha estat el segon declarant de la tarda, també citat per la Fiscalia i l’advocacia de l’Estat. El guàrdia civil TIP G57387Z, a lloctinent de plaça de Gandesa, on era i és el responsable de seguretat de la caserna de Gandesa el 24 de setembre. L’efectiu ha explicat que “van fer una pintada” amb un esprai al mur que envolta l’edifici. La pintada hi deia “Votarem!”. Ha lamentat no haver pogut identificar els autors.

També ha relatat les concentracions que es van viure a la capital de la Terra Alta el 2 i 3 d’octubre, després de les bufetades del Primer d’Octubre. Pel que fa el dia 2 d’octubre ha asseverat que una 50 de persones es van personar al voltant de la caserna tot cridant “Voti, voti, espanyol el que no voti”. Del dia tres, ha afegit més concentrats i tractors amb “tanquetes” que després ha especificat amb pales, retros o erugues. “Ens cridaven assassins, fora les forces d’ocupació”, ha emfatitzat. D’aquests fets, però, tot i el dramatisme exposat, no se’n va fer atestat.

El darrer a testificar ha estat un guàrdia civil que estava de servei el 28 de setembre a la caserna d’Igualada. Concretament el dia que algú els va llençar un “objecte incendiari” per sobre la porta. Aquest objecte ha passat a dir-se dins el Suprem “artefacte incendiari” i “artefacte explosiu” -en paraules de Vox-. Era un xandall de la mili impregnat de líquid combustible. “L’objecte incendiari el van tirar en un petit pati d’accés als garatges i hi havia cables i fulles seques, patia perquè es propagués”, ha detallat el TIP W52137L.

“L’artefacte va afectar la comunitat, moltes famílies van ubicar les habitacions dels nens a les parts interiors de l’edifici”, ha detallat. De tota manera ha reconegut que el van apagar immediatament i que tots els polítics van condemnar l’acció. Pina no ha pogut fer respondre al testimoni com havia conclòs que l’artefacte l’havia llençat gent independentista. Marchena l’ha tallat en sec. “No té cap importància”, ha argüit deixant entendre a la defensa que tenia clar el pes del testimoni en la causa.

Informa:ELMON.CAT (28-3-2019)

516 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: