EL JUDICI DE L’1-O: LA POLICIA ESPANYOLA, CONTRA ELS MOSSOS I VEU VIOLÈNCIA A TOT ARREU

Diversos testimonis de la Policia Nacional expliquen les intervencions que va fer a l’escola Mediterrània, l’Institut Pau Claris i l’escola Pia Sant Antoni de Barcelona
( BERNAT SURROCA ) La novena setmana de judici i protagonisme per la policia nacional espanyola. Al matí han desfilat pel Suprem diversos agents de la Guàrdia Civil i l’autor de l’acta resum de l’1-O a Barcelona, que ha retret l’actuació dels Mossos el dia del referèndum. El primer testimoni de la tarda ha estat qui va redactar l’acta número 1 a Ciutat Vella. Ha explicat que va requisar tres centres de votació: l’escola Mediterrània, l’institut Pau Claris i l’escola Pia Sant Antoni. Les actuacions havien de ser “ràpides” per “preservar la seguretat”.
A preguntes de la Fiscalia, ha relatat com va viure l’1-O en aquests tres col·legis. En el primer dels centres, l’inspector ha explicat que quan van arribar els agents la gent es va aglutinar en una “massa compacta” a la porta d’accés, obligant a la policia a fer-los fora per accedir-hi. “Ens van agredir amb paraigües i cascos, i ens van insultar. Ens van dir ‘aneu-vos-en al vostre país'”, ha relatat.
A l’escola Mediterrània, ha explicat, els policies van requisar material electoral i en un registre als lavabos van trobar quatre urnes amagades. Un altre dels testimonis de la tarda, un agent que va participar en l’operatiu policial, ha anat més enllà i ha assegurat que la gent es va abraonar contra els agents. “Els Mossos ens van dir que ens calméssim, que estàvem bojos. Em vaig quedar perplex”, ha dit el quart testimoni de la tarda.
Pel que va a l’Institut Pau Claris, l’inspector ha denunciat que uns dels agents dels Mossos va intentar trencar el cordó de seguretat (un agent que ha declarat més tard ha dit que no va veure aquest fet). L’inspector ha explicat que hi van trobar “una massa d’unes dues-centes persones bloquejant una porta” i que no la van poder obrir per culpa de “la pressió de la gent”. A la sortida d’aquell centre, ha dit, no va tenir problemes, però sí que se’ls va insultar. A preguntes de les defenses, el testimoni ha dit que no va veure com van desallotjar l’escala del centre. En aquest vídeo difós per eldiario.es es pot veure com va actuar la policia aquell dia:
Pel que fa a l’escola Pia Sant Antoni, l’inspector ha dit que la gent bloquejava la porta d’entrada i insultava els agents. “La gent ens va llançar algun objecte, un con d’obra o una tanca, sobre els vehicles, quan ens apropàvem”, ha relatat. La situació més greu, ha explicat, va ser a la sortida: “Ens van ploure cons, tanques, pedres… Allà va ser la situació més delicada. Van intentar aïllar sis companys que tancaven el comboi”, ha explicat a preguntes de la Fiscalia. “Vam veure com la massa que envoltava els companys els intentava deixar aïllats. No ho van aconseguir. Allà es van disparar salves”, ha afegit. A preguntes de les defenses, el testimoni ha dit que no recorda si la gent intentava evitar que algunes persones els llancessin cons, ni ha pogut concretar si algun d’aquest cons va tocar els agents.
Canvis d’actitud dels votants i complicitat dels Mossos
La segona testimoni de la tarda, una inspectora que va participar en l’operatiu policial a Ciutat Vella l’1-O fent tasques d’informació, ha explicat que hi havia “bastanta gent” congregada a l’exterior. “Vaig poder veure que la gent es concentrava al voltant de les furgonetes”, ha dit, i ha admès que des d’on ella estava no va veure llançament d’objectes. Sí que va poder veure tres agents dels Mossos en aquell centre.
A preguntes de l’Advocacia de l’Estat, ha dit que va notar “un canvi d’actitud” en la gent quan van arribar les furgonetes policials: “Van començar a avisar i cridar, i va augmentar el nombre de persones congregades”, ha relatat, però no ha pogut concretar si van impedir l’entrada dels agents. “No vaig poder percebre la seva actitud”, ha afirmat, tot i que ha reconegut que “unes quantes persones” van començar a cridar “votarem” i a aixecar els braços.
El tercer testimoni, també de la brigada d’informació, ha estat un subinspector de la policia espanyola que també va participar en l’operatiu policial de Ciutat Vella. Ha assegurat que els Mossos que hi havia eren de seguretat ciutadana i estaven “estàtics”. Ha explicat que en un dels centres que va observar va veure que la gent va obrir als Mossos quan començava el recompte. “Es van entrevistar amb els agents i després els van deixar sortir i els van aplaudir i va continuar el recompte”, ha relatat a la Fiscalia. A preguntes de l’Advocacia de l’Estat, ha dit que tots els Mossos que veure tenien l’uniforme de seguretat ciutadana, no d’unitats d’intervenció. “No vaig veure la intervenció d’unitats d’ordre públic”, ha reblat.
Retrets als Mossos: “Van permetre el referèndum”
El primer dels testimonis d’aquest dimarts, després que hagin passat pel Suprem diversos guàrdies civils que havien quedat pendents de la setmana passada, ha estat l’inspector de la Policia Nacional autor de l’acta policial de l’1-O a Barcelona. El testimoni ha estat molt dur amb l’actuació i el dispositiu dissenyat pels Mossos: “Van dissenyar un dispositiu per permetre el referèndum”, ha assegurat a preguntes de la Fiscalia.
El policia ha dit que algunes de les actuacions dels Mossos van ser “terribles”, perquè en alguns casos es van “desplaçar” d’escola per impedir l’actuació de la resta de forces i cossos de seguretat de l’Estat. Malgrat ressaltar la bona tasca d’alguns agents, ha assegurat que el dispositiu estava “mal dissenyat” i que en diversos casos els Mossos que hi havia als col·legis es comportaven com si es tractés d’un referèndum normal. “No van requisar ni urnes ni paperetes”, ha insistit. Amb tot, a preguntes de les defenses, l’inspector ha admès que el dia 29 de setembre “no tenia ni idea” de quina seria l’actuació dels Mossos i que no va ser fins a l’1-O que va detectar que era “insuficient”.
Pel que fa a l’actuació de la policia espanyola, ha admès que van fer un “ús necessari de la força” per complir el mandat judicial d’impedir l’1-O, i ha ressaltat que van garantir la seguretat dels votants en detriment de la dels agents. En la mateixa línia, ha assegurat que abans d’actuar van avisar els votants i ha deixat clar que els agents de la Policia Nacional “no van fer càrregues”. En total, van fer unes 27 intervencions en col·legis electorals a la demarcació de Barcelona, i ha explicat que era ell qui decidia en quins centres de votació s’entrava. Malgrat tot, ha admès que la policia espanyola no va precintar cap col·legi els dies previs a l’1-O.