EL JUDICI DEL PROCÉS, VIST PER A SENTÈNCIA A MITJANS DE JUNY

El judici del procés que se celebra al Tribunal Suprem entra a la recta final. D’aquí tot just tres o quatre setmanes la vista es donarà per acabada i començarà una nova fase, la de la redacció de la sentència, que podria estar ­enllestida al llarg de l’octubre.

L’acabament de la vista es va acordar en una reunió dels set magistrats. Entre la primera i
la segona setmana del mes s’escoltaran els informes definitius de totes les parts i després ar­ribarà el torn d’última paraula, en què cadascun dels acusats podrà fer l’al·legat que consideri oportú.

Totes les mirades estaran centrades en la Fiscalia per si manté l’acusació de rebel·lió

Així doncs, el calendari del judici s’encavalcarà amb les agendes polítiques catalana i espanyola. És molt probable que el moment en què el jutge Manuel Marchena dicti el vist per a sentència coincideixi amb la investidura de Pedro Sánchez, prevista per a mitjans del mes que ve, i amb la constitució dels ajuntaments que sorgiran de les eleccions del dia 26.

Les últimes sessions del judici tornaran a fer pujar la temperatura política que envolta aquesta vista. Quan s’acabi la part pericial i documental, totes les parts hauran de presentar els seus informes definitius. Aquesta serà la prova de foc. Totes les mirades estaran centrades en la Fiscalia per si manté l’acusació pel delicte de rebel·lió i malversació de cabals públics o fa algun tipus de modificació, cosa que podria atenuar les peticions de condemna.

Dilluns s’acaben les proves testificals i comencen les pericials i documentals

A més a més, s’escoltaran els arguments finals de les defenses i les últimes paraules dels acusats. A Catalunya espacialment serà un moment d’alt voltatge polític que coincidirà amb les negociacions polítiques per a la constitució dels ajuntaments per als pròxims quatre anys. El salt frustrat de Miquel Iceta al Senat, que avui quedarà definitivament tancat amb el rebuig dels independentistes, és una mostra del que podria passar just d’aquí un mes.

Més de 500 testimonis han desfilat pel saló de plens on es jutgen dotze dirigents independentistes per haver intentat proclamar fora de les vies legals una república catalana.

Tres mesos ha durat la declaració dels acusats i de tots els testimonis. Aquest judici ha tingut un gran nombre de declaracions testificals, ja que la Sala d’ Enjudiciament ha admès la majoria de les proves sol·licitades per les defenses, que tampoc no han tingut un interès especial a escurçar el procediment.

Dilluns s’acaben les proves testificals i comencen les pericials i documentals

Dilluns que ve s’acaba la prova testifical i la mateixa setmana començarà la prova pericial. Després que dimarts entrant els cinc acusats elegits diputats (Oriol Junqueras, Jordi Sàn- chez, Josep Rull i Jordi Turull) i senador (Raül Romeva) vagin a recollir l’acta, començarà el debat –políticament tel·lúric– de si els presos han de ser suspesos com a parlamentaris.

En paral·lel, el calendari previst pel tribunal és que puguin ser escoltats tots els pèrits en dues jornades del judici. La Fiscalia ha citat tres funcionaris del Ministeri d’Hisenda i dos tècnics de la Societat Estatal de Gestió Immobiliària del Patrimoni perquè detallin l’ús dels recursos públics en l’organització de l’1- O, en què la Fiscalia pretén fomentar la seva acusació de malversació.

Per part del ministeri públic també han estat citats dos guàrdies civils, que van analitzar els documents confiscats al número dos d’Oriol Junqueras, Josep Maria Jové, i a l’exsecretari d’Hisenda Josep Lluís Salvadó.

En aquesta fase pericial les defenses també han sol·licitat diversos interrogatoris, com el requerit per Junqueras dels dos metges que van elaborar l’informe de lesions dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant l’actuació de l’1- O. Per part del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, s’escoltaran experts que van fer una anàlisi ­estratègica del procés sota la perspectiva de la resistència no violenta.

La fase documntal durarà una setmana

La fase següent serà la documental, que durarà una setmana, segons els càlculs de la sala. Aquest és el plat fort de les defenses. La seva gran esperança és que amb els vídeos el tribunal pugui comprovar que no hi va haver violència, sinó una resistència pacífica als centres de votació. Els acusats confien que amb aquells vídeos quedi meridianament clar que van ser la Policia Nacional i la Guàrdia Civil qui va actuar violentament i no a la inversa. De totes maneres, la Fiscalia també té la seva pròpia bateria d’imatges obtingudes pels agents que van intervenir i que, a parer seu, demostraran que la resistència que van trobar als centres de votació era potencialment violenta.

Si considera que al llarg del judici no s’ha pogut acreditar prou que hi va haver aquella violència necessària, podria modificar l’acusació a un delicte de sedició o conspiració per a la rebel·lió. Tot i això, fonts fiscals defensen que des que va començar el judici totes les seves expectatives s’han vist complertes, de manera que no es planteja a priori cap modificació.

 

També mantenen el seu plantejament sobre el paper dels Mossos d’Esquadra perquè l’1- O es pogués celebrar. A parer seu, la policia de la Generalitat va elaborar un dispositiu no només per no evitar el referèndum, sinó també per facilitar-lo.

Cal recordar que a l’ Audiència Nacional hi ha processada part de la cúpula d’Interior amb el major Josep Lluís Trapero al capdavant. Aquest judici i els que també estan pendents al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona començaran després que el Suprem hagi dictat sentència cap a mitjans d’octubre, un mes amb una singular tradició política a Catalunya.

La deliberació de la sentència del Tribunal Suprem començarà tan bon punt s’acabi la vista. Els magistrats persegueixen una resolució unànime, o almenys aquesta és la seva voluntat. El president de la sala, Manuel Marchena, també serà el ponent de la sentència, és a dir, que serà l’encarregat d’elaborar el text pactat per la resta dels companys del tribunal.

Aquestes mateixes fonts assenyalen que la intenció del tribunal és que la sentència no s’allargui, i fins i tot s’espera que no s’ endarrereixi més enllà de l’octubre. Tot i això, aquests terminis no deixen de ser estimatius, ja que tot dependrà molt del desenvolupament de les deliberacions quan els magistrats s’asseguin a parlar.

 

En qualsevol cas, la sentència del judici als líders del procés obrirà un nou escenari polític
a Espanya i també en la política catalana. Potser serà llavors l’hora que es convoquin elec­cions al Parlament de Cata­lunya.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (16-5-2019)

451 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: