EL JUTGE DEL VOLHOV HI TORNA I INTENTA VINCULAR L’ENTORN DE PUIGDEMONT AMB ELS RUSSOS

Els russos tornen a irrompre al cas Volhov. Després de l’enrenou provocat per les afirmacions contingudes en un primer informe de la Guàrdia Civil en el sentit que Rússia hauria ofert a Carles Puigdemont 10.000 soldats en ple procés d’independència, la investigació del cas insisteix en aquesta via i intenta ara vincular-hi persones de l’entorn de Puigdemont. El jutge, Joaquín Aguirre, ha demanat que s’investigui aquesta via, tot i que la Fiscalia s’hi ha oposat.

Un nou informe elaborat per la GuĂ rdia Civil, com el de l’octubre de l’any passat en que s’alertava sobre els 10.000 soldats russos, i al qual ha tingut accĂŠs El PeriĂłdico investiga els vincles entre el director de l’oficina de Puigdemont, Josep LluĂ­s Alay, i un empresari rus que viu a Catalunya, Alexander Dmitrenko, al qual la JustĂ­cia espanyola relaciona amb els serveis d’intel¡ligència russos, per la qual cosa se li hauria denegat la nacionalitat espanyola.
Empresari rus

L’informe de la Guàrdia Civil assegura que aquest empresari s’hauria “integrat en el cercle de Puigdemont”. Per subratllar les sospites, explica que Dmitrenko va tenir negocis amb un altre empresari rus, Artem Lukoyaniuv, al qual descriuen com a fill adoptiu d’un exassessor de Vladimir Putin fins l’any passat, anomenat Vladislav Surkov, i conegut pel malnom de el cardenal.

L’informe inclou, entre els element de la investigaciĂł, missatges que s’han extret del mòbil d’Alay, que el mes d’octubre va ser detingut arran d’aquest cas, dirigits a Puigdemont on s’explica que Dmitrenko va ser escollit com ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona i on s’assegura que ĂŠs un contacte a RĂşssia que obre “moltes coses a Moscou”.
Sospites per “context”

En un dels missatges entre Dmitrenko i Alay es parla de 295.000 dĂłlars que el rus va rebre com a garantia d’un negoci, i per la qual cosa hauria escrit: “felicitats a tots nosaltres. Primer gran pas fet”. Dmitrenko hauria enviat un rebut de pagament on apareixen una empresa russa i una de Hong Kong. La GuĂ rdia Civil admet que desconeix mĂŠs dades sobre aquest negoci, i això no obstant, no dubta a assegurar que pel “context dels missatges” hi podria existir “una participaciĂł de l’entorn de Puigdemont”.

De fet, malgrat la falta de dades objectives que admet la GuĂ rdia Civil, Aguirre compara aquesta venda amb una operaciĂł d’una empresa russa amb una vinculada al polĂ­tic italiĂ  de la Lega Nord Matteo Salvini, que hauria servit per finançar de manera il¡legal aquell partit italiĂ .
Gonzalo Boye

L’informe inclouria, segons ha pogut saber ElNacional, tambĂŠ missatges intercanviats amb l’advocat Gonzalo Boye, al qual s’intentaria vincular tambĂŠ amb Dmitrenko i altres empresaris russos amb els quals s’hauria reunit a Moscou i Ginebra. Entre aquests missatges, apareix tambĂŠ el nom d’un periodista rus, Yevgeny Primakov, que dirigia un programa de televisiĂł rus que va entrevistar Puigdemont el 2019. L’informe destaca com a element de sospita que Primakov va ser situat per Putin al capdavant de l’agència federal RosSotrudnichestvo.

Les diferències entre el jutge i la Fiscalia en relaciĂł a la investigaciĂł d’aquesta suposada trama, se suma a altres diferències expressades en altres qĂźestions del cas. El fiscal ja va mostrar dubtes durant la investigaciĂł sobre les escoltes i seguiments a què es va sotmetre una part dels investigats, i avui mateix s’ha sabut que s’ha negat a que la part del cas que afecta a les vinculacions d’alguns dels acusats amb Tsunami DemocrĂ tic sigui enviada a l’Audiència Nacional.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-IX-2021)

80 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: