EL JUTGE NO DESCARTA ” ÀNIM DELICTIU” EN L’ATAC DE CASADO AL CATALÀ

(QUICO SALLÉS )
Dura interlocutòria del titular del Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona contra la petició de Pablo Casado de suspendre la seva declaració per la denúncia arran de les seves declaracions contra l’escola catalana. En una resolució dictada aquest dijous, el magistrat Santiago García, entén que l’exlíder del PP ha de passar pel jutjat i declarar com a imputat el pròxim 20 de març. Així, tomba la pretensió de la defensa de Casado de sobreseïment del cas per la inexistència de delicte en tant que estava protegit per la inviolabilitat parlamentària. El jutge interpreta que les seves paraules les va fer com a president del PP, no com a parlamentari, i que “la seva intencionalitat política no exclou una afegida voluntat o ànim delictiu”.

En aquest marc, el jutge conclou que cal desestimar els recursos de reforma i manté la citació per tal que declari. És més, el magistrat també insisteix que la Generalitat de Catalunya i el Grup d’Advocats Independents, que dirigeixen Josep Rosell i Lluís Gibert, tenen plena legitimitat per ser part en el procés penal que s’ha obert per injúries i calúmnies i un delicte d’odi. De fet, aquest procés ha estat prou entrebancat. En primer terme, es va interposar la denúncia al Tribunal Suprem perquè en el moment de les seves paraules era aforat. Després el jutjat no trobava Casado per notificar-li la querella. La denúncia es basa en les paraules que va pronunciar en un míting on acusava els mestres de català de no deixar els nens anar al lavabo si no ho demanaven en català entre altres falses acusacions.


Des de l’octubre de 2022

La querella es va admetre a tràmit el passat 25 d’octubre i no va ser fins al 17 de febrer que es va localitzar Casado. I, a més, no personalment, sinó que va ser la seva direcció lletrada qui va demanar personar-se. Ara bé, ho va fer amb dos recursos contra la decisió d’imputar-lo amb el benentès que no hi havia delicte per la protecció parlamentària i per manca de legitimació dels querellats. De fet, demanava el sobreseïment del cas i, en tot cas, aturar-lo mentre no es decideix el recurs d’apel·lació que es pugui interposar. El jutge, però, ha decidit tirar milles i en poc més de dues pàgines resoldre refermant la seva decisió i apuntant també la possibilitat d’un delicte d’odi.

La resolució, a la que ha tingut accés El Món, indica que és “cert que en la data dels fets, Casado ostentava la condició de diputat parlamentari nacional, però les manifestacions que es denuncien delictives no van ser realitzades en l’exercici de les seves funcions parlamentàries, sinó com a president del Partit Popular i la seva intencionalitat política no exclou una afegida voluntat o ànim delictiu”. En aquest sentit, el Grup d’Advocats Independents també van incorporar el delicte d’odi contra una minoria nacional, que el jutge incardina dins l’article 510 del Codi Penal.
Informa:ELNACIONAL.CAT (16-III-2023)

35 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: