EL JUTJAT DE VIGILÀNCIA AVALA EL TERCER GRAU A FORCADELL I BASSA

El jutjat de vigilància penitenciària ha avalat el tercer grau de la presidenta del parlament Carme Forcadell i de la consellera Dolors Bassa. En dues interlocutòries, el titular del jutjat de vigilància 1 de Barcelona ha acordat de desestimar els recursos de la fiscalia, cosa que permet a Forcadell i Bassa de mantenir aquest règim penitenciari, a diferència dels presos polítics dels Lledoners. La fiscalia pot recórrer contra aquesta decisió al mateix jutjat i al Tribunal Suprem espanyol.

La fiscalia considera que ni Forcadell ni Bassa, ni la resta de presos polítics, no han evolucionat en el seu ‘tractament’, atès que no han seguit cap programa específic per al delicte de sedició. Reconeixen els fets i les conseqüències, però en cap cas el delicte. En canvi, el magistrat recorda que ‘el tercer grau no és una gràcia, ni un indult atenuat, sinó una modalitat de compliment’ i estableix que l’assumpció dels fets és un indicador de la reeducació i la reinserció. ‘La gravetat delictiva i el temps de compliment, el delicte de sedició i la pena de dotze anys no són obstacles insalvables si la resposta al tractament penitenciari és l’adequada’, afegeix.

A més, recorda que el tercer grau es va concedir el juliol d’enguany, gairebé dos anys i mig després d’ingressar en presó preventiva, el març del 2018. Així mateix, també esmenta que totes dues han tingut el segon grau amb l’article 100.2 del reglament penitenciari, que permetia que sortissin unes hores en dies laborables per treballar, fer voluntariat social o atendre familiars.

Segons el magistrat, Forcadell ha tingut un bon comportament a la presó i s’ha distanciat de possibles riscs de reincidència, ha fet autocrítica sobre els fets del setembre i l’octubre del 2017, cercant alternatives diferents al conflicte. El jutge veu baixos nivells en els factors de risc, bona empatia i òptima estabilitat, diu que no té projectes en l’àmbit polític i, en canvi, sí que té un entorn familiar acollidor i treballa en una entitat social. Sobre Bassa, el magistrat diu que no té previst de tornar a la política, que vol treballar fins que es jubili, d’aquí a poc, i atendre la mare i la família. També s’ha implicat en la vida penitenciària ajudant altres recluses i ha fet un màster en Filosofia del Pensament Contemporani. Per tot això, el jutge creu que estan preparades per tenir el tercer grau i el confirma.
Informa:VILAWEB.CAT (27-10-2020)

224 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: