EL JUTJAT D’OSCA IMPOSA FIANCES MILIONÀRIES A PUIG I VILA PER LES OBRES DE SIXENA

El jutjat d’instrucció 3 d’Osca ha imposat una fiança de 88.000 euros al conseller Lluís Puig i una de 216.000 euros a l’ex-conseller Santi Vila, a petició de l’Ajuntament Vilanova de Sixena pel conflicte dels béns de Sixena, en què la Generalitat va defensar que es mantinguessin al Museu de Lleida. El jutjat ha obert judici oral contra ells, acusats d’un delicte de desobediència per no haver lliurat a l’Aragó les 44 peces de Sixena del Museu de Lleida. L’acusació particular també acusa Vila d’un possible delicte d’usurpació d’atribucions judicials.

La interlocutòria diu que les fiances pretenen ‘garantir les possibles responsabilitats’ que se’ls pugui imposar. Tanmateix, les fiances són superiors a les multes que els demana l’acusació particular de l’ajuntament: 162.000 euros per a Vila i 66.000 euros per a Puig. A més, els demana dos anys i nou mesos d’inhabilitació i onze mesos de presó per a Vila i dos anys d’inhabilitació per a Puig. Pretenen que Puig i Vila assumeixin els costs del trasllat de les obres del Museu de Lleida fins al Monestir de Sixena. A banda d’assumir aquestes despeses, la fiscalia sol·licita dos anys d’inhabilitació i una multa de 6.138 euros a cadascun per un delicte desobediència.

El jutjat 3 d’Osca també estableix que la vista es farà en un jutjat penal i no a l’Audiència d’Osca. Els fets que es jutjaran tenen el seu origen en la sentència del jutjat de primera instància 1 d’Osca del 8 d’abril de 2015 en què anul·lava les compravendes de les obres fetes per la Generalitat entre el 1983 i el 1992 i pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el 1994. La mateixa sentència recollia que les peces eren propietat de l’Ordre Santjoanista del Monestir de Sixena. L’11 de juny de 2015, el mateix jutjat ordenava l’execució provisional de la sentència i requeria el trasllat immediat de les 44 obres. La Generalitat, però, va recórrer contra totes les decisions judicials i va declarar la unitat de la col·lecció, quan Vila era conseller de Cultura.

La Sixena dels experts, o com salvaguardar un patrimoni universal

Puig ha afirmat que ell i Vila van obeir la llei catalana de patrimoni cultural en el conflicte dels béns de Sixena. ‘Per això ens demanen fiances altes, com si ja estiguéssim condemnats. La nostra causa és la mateixa que estan patint tots els represaliats des del Primer d’Octubre’, ha denunciat.

L’advocat de Puig, Jaume Alonso-Cuevillas, ha difós un compte bancari de solidaritat amb el conseller perquè si no s’accepta el recurs que presentaran i no paga la fiança, li embargaran l’habitatge familiar. El número de compte és: ES31 3025 0001 1814 3361 5996.

Lluís Puig i Gordi
@LluisPuigGordi
els Consellers S Vila i un servidor vàrem obeir la Llei cat 9/93 de patrimoni cultural. Per això ens demanen fiances altes, com si ja estiguessim condemnats. la nostra causa és la mateixa que estant patint tots els represaliats des de l’1d’oct. Gràcies ! https://twitter.com/JACS_JaumeACS/status/1205464078866628614 …

Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol (JACS)
@JACS_JaumeACS
A petició de l’Ajuntament de Villanueva de Sijena, un Jutjat d’Osca ha imposat una fiança de 88.000 € al Conseller @LluisPuigGordi

Malgrat que recorrirem la decisió, si no ho paga li embargaran la vivenda familiar

Faig doncs una crida a la col·laboració ciutadana

El president Carles Puigdemont ha defensat l’actuació de Puig i Vila com a consellers de la Generalitat de Catalunya. ‘Defensar el patrimoni cultural era el nostre deure, i ho van fer de manera impecable’, ha dit per a expressar-los el seu suport.
Informa:VILAWEB.CAT (13-12-2019)

330 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: