EL LICEU FRANCÈS DE BARCELONA ARRACONA UN COP MÉS EL CATALÀ AL CICLE DEL BATXILLERAT

La direcció del Liceu Francès de Barcelona margina el català als darrers tres cursos abans de fer les proves d’accés a la Universitat. Això succeeix tant per preparar les Proves d’Accés a la Universitat com pel Baccalauréat, l’equivalent a l’Estat francès.

Al programa educatiu del centre el català pateix una reducció d’hores al cicle del Batxillerat. Es fan dues hores de català, per tres del castellà i l’anglès. Als dos darrers cursos (Première i Terminale) no s’ofereix l’especialització en Llengua, Literatura i Cultura Estrangers del català, a diferència del castellà i anglès que si que l’imparteixen.

A més, el Liceu Francès de Barcelona incompleix amb la norma que segueixen tots els Liceus a l’estranger: Estan obligats a oferir l’especialització en la llengua oficial del país, un punt que a Catalunya incompleixen clarament. Aquesta postura nega de retruc el caràcter de llengua oficial, reconegut a l’article 3 de la constitució, que gaudeix també al País Valencià i a les lles Balears. Tanmateix podria oferir el català com a especialització, tal com succeeix a Perpinyà i a la resta de l’Estat francès, però de nou, s’hi nega.

L’homòleg andorrà del centre francòfon sí que respecta l’oficialitat del català al territori i compleix amb la normativa dels Liceus.

No és el primer cas de discriminació del català per part de la direcció del Liceu Francès

“Les famílies catalanes saben llegir el castellà i, per tant, no hi ha cap necessitat de traduir les nostres comunicacions també al català, independentment de les competències del nostre personal”. Aquesta va ser la contestació del cap d’estudis del centre, Richard Buty, a la petició d’una mare francesa quan va preguntar per escrit perquè les comunicacions del centre eren exclusivament en francès i castellà. Buty, a més, es va negar a rebre la mare, al·legant que tenia molta càrrega de feina i poc temps disponible i li va citar precisament l’article 3 de la constitució per negar l’estatus d’oficialitat del que gaudeix el català a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. Posteriorment, es va saber que la mare va patir insults i el menyspreu per part de pares i exalumnes del centre, molt crítics amb la voluntat d’aquesta d’incorporar el català als comunicats del Liceu.

Ìnforma:RACOCATALA.CAT (19-6-2021)

222 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: