EL MANTRA DE CADA ANY DE L’UNIONISME: LA DIADA PUNXA

“El mantra de l’unionisme: la Diada punxa ”

( JOSÉ ANTICH )

La gent estĂ  farta del procĂŠs i hi ha cansament al mĂłn independentista. El mateix mantra de cada any ha servit aquest diumenge al cap de l’oposiciĂł al Parlament, Carlos Carrizosa, de Ciutadans, per aixecar acta del perquè s’han inscrit, hores d’ara, un 25% menys d’independentistes a la manifestaciĂł de l’11 de setembre. El mateix s’ha pogut llegir amb entusiasme en la premsa unionista de Madrid i de Barcelona. SĂłn moltes les causes d’aquest retrocĂŠs -puntual o definitiu?, ja veurem- però hi pesen molt mĂŠs la divisiĂł, l’absència d’estratègia, l’enfrontament entre els partits, la falta de lideratge, la dualitat confrontaciĂł-diĂ leg i fins i tot l’experiència dels Ăşltims anys que, al final, la manifestaciĂł ĂŠs una marea ciutadana, abans que no pas un pretès embafament o cansament.

El moviment independentista ha hagut d’aprendre moltes coses en els Ăşltims anys: una repressiĂł policial i judicial sense precedents, inclosa la presĂł i l’exili dels principals dirigents polĂ­tics i socials; un control asfixiant de les finances de la Generalitat que transmet falsa idea que es desatenen necessitats dels ciutadans; el menyspreu a totes les institucions catalanes des del cap de l’Estat, que ja el 2014 es va negar a rebre la llavors presidenta del Parlament Carme Forcadell i el mateix va fer el 2018 amb Roger Torrent, fins al president del govern espanyol, que ni rep, ni contesta les cartes del president Torra. Aquesta situaciĂł sense lideratges forts en les institucions s’ha fet especialment difĂ­cil i dura.

Hi ha sĂ­mptomes, tanmateix, que aquesta situaciĂł, transitòria, pot estar arribant al final i que els organismes unitaris estan en condicions de posar a sobre de la taula una proposta que trenqui la parĂ lisi actual. El Consell per la RepĂşblica amb seu a Waterloo i la taula de partits que es reuneix a Ginebra estarien bĂ sicament d’acord en el full de ruta per als propers mesos. Òmnium i l’ANC tambĂŠ hi han participat.

En qualsevol cas, l’independentisme sap que tots els cursos polĂ­tics s’inicien l’11 de setembre. TambĂŠ ho saben Cs, PSC o PP, que esperen que Carrizosa tingui raĂł. La maduresa es demostra, sobretot, quan les coses sĂłn difĂ­cils. I la manifestaciĂł de la Diada n’ĂŠs una bona prova.
Informa:ELNACIONAL.CAT (26-8-2019)

262 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: