EL MEDIADOR, EL PRIMER EMBARDISSAMENT

“El mediador”
( JOSÉ ANTICH )

Encara no ha començat el diĂ leg entre el govern espanyol i el catalĂ  i ja s’han embardissat en un debat que no ĂŠs menor: la necessitat o no d’un mediador. El defensa el Parlament de Catalunya a travĂŠs d’una mociĂł aprovada per Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP, amb l’abstenciĂł dels comuns, i s’hi oposa el president Pedro SĂĄnchez.

La qĂźestiĂł no ĂŠs una fotesa i no tant pel que tĂŠ de reconeixement del conflicte, perquè això va quedar escrit en el document per a la investidura de SĂĄnchez subscrit entre el PSOE i ERC. La importĂ ncia rau, igual que va passar fa un any amb la tambĂŠ fracassada figura del relator, en el fet que els compromisos que cada part va assumint queden registrats i que ĂŠs molt mĂŠs difĂ­cil, de fet impossible, explicar una cosa dins i una altra a fora. És, per tant, una manera d’estirar la negociaciĂł i forçar les parts a un acord. En aquest cas, quan la part catalana nomĂŠs pot avançar a partir de compromisos ferms i cessions del govern espanyol, sembla raonable que ella el defensi, ja que si no ĂŠs ara, mĂŠs endavant acabarĂ  necessitant-ho.

I som en aquest punt quan nomĂŠs hi ha hagut la reuniĂł de presidents de dijous passat, de la qual el mĂ xim que es pot dir ĂŠs que va ser institucionalment molt correcta i com que no s’esperaven resultats, el balanç no va quedar per sota del que era l’esperat. Això sĂ­, amb un llenguatge contingut i sense arestes per no tancar portes abans d’hora. Suposo que SĂĄnchez va abandonar Barcelona satisfet. Va gaudir de minuts en prime time a totes les televisions i mitjans de comunicaciĂł, una cosa que sens dubte li va bĂŠ al PSC i al seu govern “de progrĂŠs”.

Tot, sens dubte, molt mĂŠs civilitzat que la polĂ­tica de terra cremada que practica permanentment Ciutadans, l’Ăşltima excentricitat del qual ĂŠs voler dur als tribunals la taula de diĂ leg. És possible, fins i tot, que la iniciativa pugui figurar al llibre dels rècords Guinness. Una taula de diĂ leg als tribunals! Viure per veure.
Informa:ELNACIONAL.CAT (8-2-2020)

116 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: