EL MOTIU DE TRENCAMENT DE RIVERA AMB VALLS: ATURAR EN SEC LA REVOLTA INTERNA

(¬† ¬†PEP MART√欆 ¬†)

El distanciament entre Manuel Valls i Albert Rivera ve de lluny, per√≤¬†la decisi√≥ de ruptura¬†l’ha precipitat el l√≠der de Ciutadans per enviar un av√≠s als seus enemics interns. La pol√≠tica d’aliances del partit taronja amb l’extrema dreta de Vox a Andalusia ja va posar fi a una ef√≠mera lluna de mel. La decisi√≥ de Valls¬†d’oferir el seu suport a Ada Colau “sense condicions”va evidenciar la fractura. Segons les fonts consultades per¬†Naci√≥Digital, per√≤, el motiu determinant que ha mogut Rivera a precipitar el trencament amb l’exprimer ministre franc√®s ha estat fonamentalment intern.

Cs viu una crisi interna fruit de l’enduriment del discurs de Rivera i l’aposta estrat√®gica per liderar l’espai de la dreta espanyola. Amb la decisi√≥ de partir peres amb Valls, Rivera ha volgut donar un cop a la taula i enviar un av√≠s a tots els seus cr√≠tics: no tindr√† contemplacions amb els qui gosin enfrontar-se-li.

Des del moment en qu√® Valls va sorprendre tothom amb la seva oferta de suport a Colau, la ruptura entre ell i Ciutadans es donava per feta, per√≤ no tan aviat. El fet que la portaveu taronja, In√©s Arrimadas, negu√©s¬†en una entrevista a La Sexta¬†la trencadissa nom√©s unes hores abans de la reuni√≥ del nucli dur de Cs d’aquest dilluns, ja indica que part de la direcci√≥ no creia que el trencament fos tan imminent.

Corbacho, una altra batalla

El m√†xim dirigent de Cs est√† disposat a plantar cara als seus cr√≠tics. Cada espai √©s una batalla i est√† disposat a moure les peces de l’escaquer amb determinaci√≥.¬†El cas de Celestino Corbacho ho ha demostrat. Valls comptava controlar tres vots del seu grup, per√≤ Rivera ha aconseguit, despr√©s del triomf de Valls en la votaci√≥ al consistori, rebaixar l’√®xit del pol√≠tic franc√®s. L’exalcalde de l’Hospitalet i exdirigent del PSC ha calculat en fred i, comptat i debatut, ha optat per l’opci√≥ que li oferia m√©s garanties: la presid√®ncia de grup municipal, amb tots els avantatges que suposa.

Rivera est√† sotm√®s a pressi√≥. En part, per la proximitat del debat d’investidura, en qu√® sent les veus, de dins del partit i de cercles empresarials, que li demanen una abstenci√≥ per facilitar un govern de Pedro S√°nchez sense suports “populistes” i “separatistes”. En l’horitz√≥ hi ha la possibilitat d’unes noves eleccions a Catalunya despr√©s de la sent√®ncia del Tribunal Suprem. Amb totes aquestes hip√≤tesis, Rivera ha volgut evitar que s’allargui el pols amb Valls sense delimitar clarament el terreny de cadasc√ļ.

Trencant l’acord amb Valls, Rivera pot explicar que ho fa pel rebuig a facilitar la investidura de Colau; sobretot √©s un missatge als dirigents d√≠scols, com Luis Garicano

Trencant abruptament l’acord amb Valls abans de l’estiu, Rivera pot explicar que ho fa pel rebuig a facilitar la investidura de Colau. Per√≤ sobretot, √©s un missatge als dirigents d√≠scols, com Luis Garicano, elegit eurodiputat el 26-M i possiblement el m√©s destacat del grup de cr√≠tics intern.

Durant la campanya de les municipals, Valls i Rivera no han protagonitzat cap acte electoral conjunt, un senyal clar del distanciament. I en els mesos anteriors tampoc s’havien deixat veure junts en massa ocasions.¬†L’√ļltim cop que van coincidir va ser el 25 d’abril, en la campanya de les espanyoles, amb motiu d’un m√≠ting de Cs al port de Barcelona. Rivera va ser el principal orador i Valls va seure en primera fila. La process√≥ anava per dins. Ara, la crisi ha esclatat amb tota la f√ļria.

Corbacho trenca amb Valls

Precisament, avui mateix CORBACHO ha trencat amb Valls i se¬īn va directament a Ciudadanos. Valls es queda nom√©s amb dos regidors, circumst√†ncia que li permet tenir un grup propi d√†cord amb el reglament municipal

Informa:NACIODIGITAl.CAT (18-6-2019)

281 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: