EL MOVIMENT INDEPENDENTISTA ES BOLCA EN LA LLUITA CONTRA EL COVID-19

Les seves aportacions potser siguin gotes d’aigua comparades amb el gran volum de diners i material que remenen els governs, però de mica en mica s’omple la pica i entitats i ens independentistes s’han reprogramat aquestes últimes setmanes per donar un cop de mà en la lluita contra el coronavirus. Entre les que han reorientat la seva activita estan Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Consell per la República. Elaboració de màscares, recollida de donacions per destinar els diners a la investigació i al tractament de la Covid-19. Res no és sobrer.

Tots tres reconeixen que l’atenció s’ha desplaçat. L’ANC, per exemple, ha emprès una iniciativa per aportar centenars de milers de màscares casolanes, no sanitàries, a la ciutadania. “Ara per ara tenim teixit comprat per fer 500.000 màscares”, assegura la presidenta de l’associació, Elisenda Paluzie. En paral·lel, quaranta voluntaris de la sectorial de psicòlegs ofereixen assistència telefònica per a tot aquell que vulgui. I com Òmnium i el Consell estan aportant fons que després distribueixen solidàriament.

No hi ha Tsunami Democràtic. No hi ha talls de carretera dels Comitès de Defensa de la República (CDR). No hi ha mobilitzacions, ni grans mítings, ni actes. És evident que el confinament i la delicada situació obliga a no fer-ne. Cada cosa al seu temps, però el moviment independentista no s’ha posat en mode avió. I tampoc no oblida les seves reivindicacions nacionals i denúncies. Quan ha calgut ha alçat la veu. “No és que ja no parlem de la independència –comenta a aquest diari Toni Comín, vicepresident del Consell per la República–, sinó que estem demostrant i es visualitza que el moviment independentista és útil per fer front als problemes de la gent”. O com explica el vicepresident primer d’Òmnium Cultural: “No podem aparcar la lluita antirepressiva o deixar de reclamar l’autodeterminació, perquè continuem tenint el nostre president a la presó. Ja ens hauria agradat poder oblidar-nos-en!”.

L’ANC aspira a elaborar per ara unes 500.000 mascaretes, mentre que Òmnium ha recaptat 430.000 euros per a fins sanitaris i el Consell més de 60.000

“L’Estat està fent relat polític des del primer dia sense escrúpols i sense complexos. Per tant, per què no podem fer-ho nosaltres”, argumenta. La presidenta de l’Assemblea, tot i això, critica tant el Govern espanyol com el català, ja que “han fallat en la percepció del risc” que representa el coronavirus. Creu que el Govern de Pedro Sánchez serà el que surti més perjudicat: “La credibilitat que pugui tenir en el moment postemergència ha quedat per terra”.

A part d’Òmnium, l’ANC i el Consell per la República, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) també fa xarxa entre els ajuntaments per ajudar-se. Els CDR també aporten, encara que mantenen un perfil molt més reivindicatiu i de protesta que la resta.

L’ANC té dues vies per recaptar tots aquests fons per destinar-los a la investigació i al tractament contra el coronavirus. La primera, a través de la distribució de màscares de cotó autoconfeccionables i reutilitzables als supermercats Bon Preu i Esclat. La tela la subministra “a molt bon preu” Folgarolas Tèxtil. Després és l’empresa Tèxtil Rosdan qui la talla. I equips de voluntaris de l’Assemblea a Mataró, Argentona, Granollers, Sant Celoni i de la comarca d’Osona s’encarreguen d’ensobrar la goma i la tela perquè es distribueixi més tard als supermercats. L’aportació de l’interessat és d’un euro.

“No podem aparcar la lluita antirepressiva o deixar de reclamar l’autodeterminació, perquè continuem tenint el nostre president a la presó. Ja ens hauria agradat poder oblidar-nos-en!”

La segona via de recaptació és mitjançant les assemblees territorials de l’ANC. Fins a 200 d’elles treballen per confeccionar les màscares i les lliuren a ajuntaments i entitats socials. Aquí es demana que la donació es faci a través del web creat expressament per a l’ocasió.

Les iniciatives d’Òmnium són potser les de més volum. L’entitat és la que està més avesada a activitats d’aquest caire. Al llarg de la seva història ha realitzat tasques de promoció de la llengua catalana, d’educació o s’ha esforçat per fomentar la cohesió social, entre d’altres. “Sempre hem fet activitats d’aquest tipus, però en altres contextos diferents dels de la pandèmia no tenen impacte en els mitjans”, afirma Mauri. “Només hem hagut d’aprofitar tota l’experiència adquirida en l’àmbit repressiu i l’hem posat al servei de l’àmbit mèdic”, argumenta alhora que assenyala que l’objectiu de l’associació ha estat sempre “aixecar el país”.

Òmnium va tancar dijous la campanya “Esprint solidari” que va iniciar a finals de març amb l’objectiu d’obtenir recursos per combatre la Covid-19 i pal·liar els efectes de la crisi sanitària i de les crisis social i econòmica que se’n deriven. Ha recaptat més de 430.000 euros. Una xifra gens menyspreable que destinarà íntegrament a quatre iniciatives: a la dels equips d’investigació i assistència de l’Hospital Clínic de Barcelona; a l’assaig clínic #joemcorono que dirigeixen els doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet; a la campanya de donacions per a material sanitari impulsada pel Col·legi de Metges de Barcelona i la Fundació Àngel Soler Daniel; i a la recaptació i distribució d’aliments que gestiona el Banc dels Aliments. La pròxima campanya porta per nom “Dona’m la mà”, que pretén interconnectar la gent a través d’una pàgina web perquè cadascú pugui demanar ajuda o oferir-se com a voluntari i oferir suport educatiu o de lleure per a nens, o acompanyament psicoemocional, entre d’altres.

No obstant això, Mauri també és dels que rebutja que es digui que les entitats hagin aparcat les demandes independentistes. Com Paluzie critica l’actitud del Govern espanyol que “prefereix el lema ‘Aquest virus el parem units’ al de ‘Queda’t a casa’”. “I durant la crisi ens han intentat colar la corrupció de la monarquia, o utilitzen aquell llenguatge bèl·lic”, afegeix.

L’ANC reparteix als supermercats Bon Preu sobres amb tela per autoconfeccionar-se dues mascaretes

L’ANC reparteix als supermercats Bon Preu sobres amb tela per autoconfeccionar-se dues mascaretes (LV)
També el Consell per la República que presideix Carles Puigdemont està aportant el seu gra de sorra per combatre el coronavirus. Va ser el primer en posar fil a l’agulla. L’ens continua reivindicant la república catalana des de Waterloo, encara que Toni Comín reconeix que han “parat màquines” de tots els projectes previstos per incorporar-ne d’altres i posar tots els seus “instruments al servei de la gent”.

L’ens ha habilitat un Fons Republicà d’Acció Solidària per recaptar diners per ajudar a combatre el coronavirus. Fins ara han aconseguit més de 60.000 euros. L’import es destina sobretot per fer material, com màscares sanitàries, i distribuir-lo. Comín assegura que el projecte “gairebé funciona sol” i que es mostra “sorprès i encantat amb la solidaritat i la capacitat de resposta de la gent i del món independentista”. “A l’hora de la veritat, qui s’ha arremangat?”. Deixa la pregunta en l’aire. “L’independentisme només té sentit si serveix per millorar la vida de la gent”.

“A l’hora de la veritat, qui s’ha arremangat? L’independentisme només té sentit si serveix per millorar la vida de la gent”

Comín subratlla que la col·laboració va sorgir “d’una manera natural i espontània”, tant de les bases, en forma de consells locals a Catalunya del Consell per la República, com del consell de govern de l’ens. Reconeix el mèrit de la idea a Aurora Madaula, diputada de JxCat, i Guillem Fuster, portaveu de Poble Lliure, i lloa la gestió dels recursos de Carme Garcia. Tots tres són membres de la direcció del Consell.

Dimarts passat van crear uns criteris de distribució dels fons recaptats. Els consells locals identifiquen les necessitats i fan la demanda a un comitè de gestió creat expressament. Aquest ho estudia i tornen a ser els mateixos consells locals els que contacten amb les organitzacions sanitàries o socials de la seva zona per proporcionar material que sovint elaboren. “Per exemple, tenim unes 60 cosidores a Vilassar que són capaces de fer 2000 màscares en una setmana”, destaca Comín.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (13-4-2020)

268 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: