EL NACIONALISME CATALÀ, UN DELS ELEMENTS QUE INFLUEIX EN LA CAMPANYA DE LES EUROPEES

El proper 26 de maig se celebraran eleccions al Parlament Europeu i, segons fonts europees,el conflicte entre Catalunya i Espanya és un dels elements que influeix en la campanya electoral. Des del Parlament Europeu asseguren que “aquestes tensions són internes”, que “de moment queden només en l’àmbit nacional espanyol”, però que, tot i això, “sí que tenen repercussió en la campanya”. Aquest és, reconeixen, un canvi substancial en relació a les anteriors eleccions, les de l’any 2014. S’hi sumen d’altres nacionalismes i populismes, però tenen clar que el conflicte català hi és present.

Però de noves situacions que entren en joc en aquesta campanya n’hi ha mĂŠs. Un cas clarĂ­ssim ĂŠs el del Brexit, ja que segons apunten aquestes mateixes fonts, no “trobem amb el Regne Unit un moment de sortida, sobretot per la indefiniciĂł del que volen que siguin les relacions entre el Regne Unit i la UniĂł Europea”. TambĂŠ tenen especial especial rellevĂ ncia les noves relacions amb els EUA, que amb Donald Trump “sĂłn bastant diferents” de les que hi havia quan Barack Obama n’era el president, ja que Trump “tĂŠ una dimensiĂł mĂŠs nacionalista, centrada en l’Amèrica primer”.

TambĂŠ apareix com a novetat RĂşssia, que “continua sent una potència ferida degut a la pèrdua del seu antic imperi i que es troba amb tensions en la frontera amb la UE”. A mĂŠs, a RĂşssia hi ha un altre factor desestabilitzador: les ‘fake news’. “Una de les campanyes que estĂ  duent RĂşssia contra la UE ĂŠs la desinformació”, asseguren les mateixes fonts europees, que tambĂŠ fan referència a la situaciĂł “inestable amb Turquia i l’Orient MitjĂ ”. Però no nomĂŠs això: el sud d’Europa es troba amb la immigraciĂł com a principal problemĂ tica -especialment ItĂ lia, Grècia i Espanya-.


“Es protegeixen valors i principis democrĂ tics”

L’objectiu que es busca des del departament de mitjans del Parlament Europeu és intentar convèncer el ciutadà que vagi a votar perquè “es continuen protegint una sèrie de valors i principis democràtics” i, tot i que creuen que la UE no ho ha fet “tan malament”, reconeixen que “potser sí que hem tingut un problema de comunicació amb els ciutadans”. “La nostra campanya es basa en dir que potser s’han comès errors, però que volem mostrar que la UE a banda de ser un gegant en el món internacional també fa moltes coses en el dia a dia pels ciutadans”, asseguren les mateixes fonts.

El Parlament Europeu organitzarà el proper 15 de maig a les 21 hores un debat de candidats a presidir la Comissió Europea que serà retransmès en directe en totes les televisions públiques i privades que ho vulguin de la UE. A més, el dia de les eleccions, el 26 de maig, es transformarà l’hemicicle en un gran centre de premsa on es faran les projeccions a partir de les 18 hores del que seria el futur Parlament Europeu a partir de juliol del 2019.


La participaciĂł

Des del Parlament Europeu “agraeixen” que les eleccions europees coincideixin amb les municipals i amb algunes autonòmiques espanyoles, perquè es mostren convençuts que aquest fet “ajudarà a augmentar la taxa de participació”. Són conscients, però, que “el ciutadà considera les eleccions europees com unes eleccions de segona classe”, però vaticinen que a l’Estat espanyol la participació pot arribar al 60%.

Informa:ELMON.CAT (3-4-2019)

285 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: