EL NEGRE, UN MAS VORA ELS CINGLES
“El Negre, un mas vora els cingles”
( JOAQUIM GIBERT )
Una de les feixes que el mas El Negre (www.elnegre.cat) disposa per a campistes havia quedat amb el terra dâallĂČ mĂ©s remogut a conseqĂŒĂšncia de les incursions nocturnes de senglars. Amb un aixada i bona voluntat procuro recol·locar els terrossos quan tot dâun plegat ensopego amb tifes resseques, que no sĂ© com encabir en el terrer. Ben mirat, no mâhauria de sorprendre. I Ă©s que enfilant per la pista forestal, vers aquest racĂł de mĂłn, hi havia una rastellera de vaques ajagudes impĂ vidament en els vorals. Una bona estona mĂ©s tard juraria que he deixat el bancal encara mĂ©s regirat.
Sâha fet tard. Hi ha un vailet que sâesforça fent punta a un bastĂł que vol convertir en una javelina. Ha arreplegat el pal, mentre es ponia el sol, pels volts dâEl Negre, lâalberg rural on sâallotja amb sa mare. Els he conegut a ran de la llar de foc dâaquest llogarret de la vall dâOgassa. Tant ells com jo som uns fredolics. Els capvespres de primavera, en el melic del RipollĂšs, les temperatures disminueixen força. Mare i fill hi posen remei amb un sopa ben calenta, que ells mateixos sâescalfen en un espai reservat per a cuinar. Bo i aixĂ, el refugi tambĂ© disposa de servei dâĂ pats (en molts casos, vegetarians). La parelleta em diu que demĂ trescaran Taga amunt, pic relativament a lâabast. Si es tracta dâexcursions cap als cims, a prop hi ha la Serra Cavallera, amb el Puig Estela com a punt mĂ©s elevat, i el Puig de sant Amanç, entre dâaltres ascensions.
La pujada a Sant Amanç Ă©s un dels trams de la Caminada de Vidabona, que anyalment lâassociaciĂł PAS-Amics d’El CamĂ (www.elcami.cat) dinamitza, coincidint amb la segona Pasqua. Es tracta de tres jornades dâun circuit dâalta muntanya, amb El Negre com a punt de partença i dâarribada, que ens acosten a la mitologia pirinenca, a lâart romĂ nic, al pensament de LluĂs Maria Xirinacs i Ramon Llull. En paral·lel, els corriols de la ruta sĂłn uns autĂšntics «sots ferĂ©stecs», amb permĂs del modernista Raimon Casellas: hi ha un bĂ© de dĂ©u de cingleres, sallents, tarteres, congosts, fondalades, xaragalls… de natura radiant per explorar.
Vidabona Ă©s la fundaciĂł que va adquirir el mas, ara fa uns 10 anys, i en va promoure la reconstrucciĂł per fases, part de les quals encara sĂłn en procĂ©s. La restauraciĂł dâaquest patrimoni arquitectĂČnic, datat del segle XIV, ha estat possible mitjançant donacions, prĂ©stecs, subvencions, jornades de voluntariat, etc.
Dâençà el 2015 El Negre Ă©s un centre dâactivitats cĂviques, formatives, de natura. AixĂ, doncs, el casalot medieval periĂČdicament ofereix tallers, retirs, colĂČnies i diferents propostes prĂ ctiques inspirades en les ensenyances de Xirinacs; Raimon Panikkar; Mohandas Gandhi; AgustĂ Chalaux, entre dâaltres referents de la no-violĂšncia, de la cultura del consens, de la plenitud individual i col·lectiva. Els gorgs, les fagedes, les rieres, les rouredes, les mines… conviden a prioritzar el silenci en el decurs de les estades. Tret que parlant, segons afirmava Jorge Luis Borges, âpuguis millorar el silenciâ.
«El Negre sĂłn les pedres velles que el van construint; els camins que tâhi duen; allĂ on ets perds i et retrobes. El Negre Ă©s un terrat que sâobre a llibres i muntanyes; les veus dâun pare i un fill, que comparteixen tasques a la cuina: i la fonda sensaciĂł que tot estĂ bé». Ho van signar Rebeca i JosĂ©, el 13-8-19, en el Llibre de visites dâEl Negre.
(27-5-2021)
Quim Gibert, psicĂČleg i coautor de Removent consciĂšncies