EL NEGRE, UN MAS VORA ELS CINGLES

“El Negre, un mas vora els cingles”
( JOAQUIM GIBERT )

Una de les feixes que el mas El Negre (www.elnegre.cat) disposa per a campistes havia quedat amb el terra d‚Äôall√≤ m√©s remogut a conseq√ľ√®ncia de les incursions nocturnes de senglars. Amb un aixada i bona voluntat procuro recol¬∑locar els terrossos quan tot d‚Äôun plegat ensopego amb tifes resseques, que no s√© com encabir en el terrer. Ben mirat, no m‚Äôhauria de sorprendre. I √©s que enfilant per la pista forestal, vers aquest rac√≥ de m√≥n, hi havia una rastellera de vaques ajagudes imp√†vidament en els vorals. Una bona estona m√©s tard juraria que he deixat el bancal encara m√©s regirat.

S’ha fet tard. Hi ha un vailet que s’esforça fent punta a un bastó que vol convertir en una javelina. Ha arreplegat el pal, mentre es ponia el sol, pels volts d’El Negre, l’alberg rural on s’allotja amb sa mare. Els he conegut a ran de la llar de foc d’aquest llogarret de la vall d’Ogassa. Tant ells com jo som uns fredolics. Els capvespres de primavera, en el melic del Ripollès, les temperatures disminueixen força. Mare i fill hi posen remei amb un sopa ben calenta, que ells mateixos s’escalfen en un espai reservat per a cuinar. Bo i així, el refugi també disposa de servei d’àpats (en molts casos, vegetarians). La parelleta em diu que demà trescaran Taga amunt, pic relativament a l’abast. Si es tracta d’excursions cap als cims, a prop hi ha la Serra Cavallera, amb el Puig Estela com a punt més elevat, i el Puig de sant Amanç, entre d’altres ascensions.

La pujada a Sant Aman√ß √©s un dels trams de la Caminada de Vidabona, que anyalment l‚Äôassociaci√≥ PAS-Amics d’El Cam√≠ (www.elcami.cat) dinamitza, coincidint amb la segona Pasqua. Es tracta de tres jornades d‚Äôun circuit d‚Äôalta muntanya, amb El Negre com a punt de parten√ßa i d‚Äôarribada, que ens acosten a la mitologia pirinenca, a l‚Äôart rom√†nic, al pensament de Llu√≠s Maria Xirinacs i Ramon Llull. En paral¬∑lel, els corriols de la ruta s√≥n uns aut√®ntics ¬ęsots fer√©stecs¬Ľ, amb perm√≠s del modernista Raimon Casellas: hi ha un b√© de d√©u de cingleres, sallents, tarteres, congosts, fondalades, xaragalls… de natura radiant per explorar.

Vidabona és la fundació que va adquirir el mas, ara fa uns 10 anys, i en va promoure la reconstrucció per fases, part de les quals encara són en procés. La restauració d’aquest patrimoni arquitectònic, datat del segle XIV, ha estat possible mitjançant donacions, préstecs, subvencions, jornades de voluntariat, etc.

D‚Äôen√ß√† el 2015 El Negre √©s un centre d‚Äôactivitats c√≠viques, formatives, de natura. Aix√≠, doncs, el casalot medieval peri√≤dicament ofereix tallers, retirs, col√≤nies i diferents propostes pr√†ctiques inspirades en les ensenyances de Xirinacs; Raimon Panikkar; Mohandas Gandhi; Agust√≠ Chalaux, entre d‚Äôaltres referents de la no-viol√®ncia, de la cultura del consens, de la plenitud individual i col¬∑lectiva. Els gorgs, les fagedes, les rieres, les rouredes, les mines… conviden a prioritzar el silenci en el decurs de les estades. Tret que parlant, segons afirmava Jorge Luis Borges, ‚Äúpuguis millorar el silenci‚ÄĚ.

¬ęEl Negre s√≥n les pedres velles que el van construint; els camins que t‚Äôhi duen; all√† on ets perds i et retrobes. El Negre √©s un terrat que s‚Äôobre a llibres i muntanyes; les veus d‚Äôun pare i un fill, que comparteixen tasques a la cuina: i la fonda sensaci√≥ que tot est√† b√©¬Ľ. Ho van signar Rebeca i Jos√©, el 13-8-19, en el Llibre de visites d‚ÄôEl Negre.
(27-5-2021)

Quim Gibert, psicòleg i coautor de Removent consciències

279 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: