EL “NOU” TC FRENA L’INTENT DE L’INDEPENDENTISME D’APARTAR DOS DELS MAGISTRATS MÉS POLÈMICS

“El nou TC frena l’intent de l’independentisme d’apartar dos dels magistrat més polèmics”.
L’alt tribunal, que ha fet aquest dimarts el primer ple des de la renovació, rebutja la trentena de recusacions presentades contra Espejel i Arlando.
(BERNAT SURROCA)
El nou Tribunal Constitucional (TC) ha fet avui el primer ple des de la renovació, però la tendència continua sent la mateixa que abans. Sobre la taula, entre d’altres qüestions, hi havia la recusació contra dos magistrats polèmics que han entrat ara a l’alt tribunal, Concepción Espejel i Enrique Arlando, molt propers al PP. D’aquesta manera, el TC frena en sec l’intent de l’independentisme d’apartar aquests dos jutges de les causes sobre el procés en considerar que no són imparcials.

Per unanimitat, alt tribunal ha rebutjat la trentena de recusacions presentades contra aquests dos jutges, que havien presentat entre d’altres Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa. La interlocutòria remarca la legitimitat dels nous magistrats, i però recorda també que no poden ser exclosos del debat perquè llavors el tribunal quedaria sense el quorum necessari per resoldre, que és vuit magistrats.

El ple assegura que els dubtes sobre la imparcialitat d’Espejel i Arlando no estan fonamentades i insisteix que no es pot parlar d’imparcialitat per “manifestacions fetes en publicacions acadèmiques o en articles d’opinió” abans d’haver entrar al TC. La interlocutòria diu també que el TC i la resta de tribunals han d’estar formats per jutges que “no tinguin la ment buida sobre els assumptes jurídics que sotmesos a la seva consideració”. Els magistrats Candido Conde Pumpido i Antonio Narváez sí que s’abstindran a l’hora de debatre qüestions sobre el procés.

En el cas d’Arnaldo, el magistrat ha estat vinculat a la fundació FAES, presidida per José María Aznar i amb Ángel Acebes, Cayetana Álvarez de Toledo, Jaime Mayor Oreja o Josep Piqué al seu patronat. En el seu escrit de recusació, Gonzalo Boye recull diverses afirmacions d’aquest nou jutge del TC contra els crítics amb la sentència de l’1-O i contra el Govern de l’1-O, a qui acusa d’actuar amb “perversió deliberada”. Arnaldo va signar un manifest espanyolista la tardor del 2017 que es titulava Parar el cop d’estat.

Espejel és més coneguda. Va ser la presidenta del tribunal que va jutjar el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la cúpula d’Interior a l’Audiència Nacional, i l’única dels tres magistrats que va defensar una sentència condemnatòria en un dur vot particular. Espejel va ser apartada del judici de la Gürtel per la seva proximitat amb el PP i, de fet, l’exsecretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, es referia a ella com querida Concha.

Malgrat això, tots dos podran participar en els debats i resolucions sobre les diverses carpetes que el TC té sobre el procés, entre les quals s’inclouen els recursos d’empara contra la sentència del Suprem, qüestions relacionades amb l’empresonament i també sobre les euroordres. El nou TC, amb dos magistrats obertament contraris a l’independentisme, comença a caminar en la mateixa direcció que l’anterior tribunal.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (15-XI-2021)

139 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: