EL NOU TEXAS REOBRIRÀ A LA TARDOR AMB DUES SALES DE CINEMA EN CATALÀ I UN TEATRE PETIT

Després de tres anys tancats, els cinemes Texas reobriran a la tardor reconvertits en un espai híbrid de cinema i teatre, ara anomenat ‘Espai Texas’. L’equipament conserva dues de les quatre sales de l’anterior etapa (liderada per Ventura Pons), amb cinema de reestrena en VOSC i doblat al català per al públic infantil, mentre que les altres dues es fusionaran en un teatre de 200 localitats, orientat principalment a la producció teatral catalana.

La nova etapa està liderada per l’aliança entre les productores Isona Passola i Anna Rosa Cisquella, Flyhard Produccions i la cooperativa Barc. Per “ajudar” a l’arrencada del projecte els impulsors obren aquest dijous una campanya de micro-finançament amb la qual volen aconseguir 40.000 euros.

L’equip impulsor de la nova etapa de l’equipament, ara ‘Espai Texas’, han presentat públicament el projecte aquest dijous. El model és “híbrid”, ja que combina la històrica activitat com a cinema amb la teatral, amb una sala “mitjana” de 200 butaques, que suposa la reconversió de dues de les quatre sales de cinema amb què va funcionar aquest espai durant la gestió de Ventura Pons. Aquest model, han dit, és més habitual fora de l’Estat i “funciona molt bé”. Dissabte ho tornaran a exposar durant una festa ciutadana per exposar el projecte, al Passeig de Sant Joan.

La primera activitat que es contempla és l’exhibició de cinema en català, seguint en aquest sentit el “llegat” de l’etapa de Ventura Pons. L’Espai disposarà de dues sales d’exhibició “amb les quals es vol recuperar l’esperit històric dels Texas” com a única sala de cinema comercial de Catalunya que exhibeix exclusivament en català i amb “preus populars”.

Cadascuna de les sales oferirà quatre sessions diàries i, a banda, matinals per escoles i instituts. S’hi programarà cinema de reestrena subtitulat al català, i com a novetat també cinema comercial (“superproduccions estatals i internacionals” doblades al català) i matinals familiars els cap de setmana.

La segona activitat que inclou el nou projecte és el teatre. Un nou espai escènic de mitjà format que ocuparà dues de les antigues sales de cinema. Amb un aforament aproximat de 200 localitats, el seu segell serà la dramatúrgia contemporània, principalment catalana, i la nova producció de teatre comercial i de qualitat.

El nou espai també acollirà la reposició d’èxits escènics nascuts a sales de proximitat que necessiten fer el salt a escenaris més grans per rendibilitzar les produccions. Escenaris com la Sala Flyhard, un dels socis del projecte, entre altres. L’Espai Texas també tindrà un espai de bar just a l’entrada, les característiques del qual no s’han detallat perquè encara no està tancat qui el gestionarà.

El nou Texas “vol reobrir les portes aquesta tardor”, però encara no està fixada la data. De fet, l’equip impulsor obre aquest dijous una campanya de micro-mecenatge que “ajudi” amb “almenys” 40.000 euros a fer realitat el projecte. Són els diners que falten, segons han explicat, per acabar de sufragar el cost de les obres (previstes a partir de l’abril), encarregat a l’equip de l’arquitecte Francesc Guàrdia i amb un cost de 450.000 euros , més uns altres 100.000 euros vinculats a altres despeses lligades a la represa de l’activitat (contractació de personal, llicències, assegurances, etc.).

El capital de què disposa fins ara la iniciativa prové de les aportacions dels socis i, en bona mesura, d’una subvenció de 270.000 euros del Consorci del Pla de rehabilitació i equipament de teatres de Barcelona (amb participació de totes les administracions) i una altra de directa de l’Ajuntament de Barcelona. “Però no és suficient”, han insistit avui els promotors de l’Espai Texas’, animant tothom a fer aportacions perquè el projecte tiri endavant i, fins i tot, sigui “millor” amb l’aportació col·lectiva.

La reactivació del Texas és una iniciativa que ha prosperat per la unió d’Isona Passola (i el seu soci Joan Teixidor), que gestionarà la parcel·la de cinema, i la nova societat ‘Texas Teatre’, que aglutina a professionals com Anna Rosa Cisquella i Natàlia Obiols, també Flyhard Produccions, i la cooperativa de comunicació i producció cultural Barc (amb Blanca de Carreras, Rubén Garcia, Sem Pons i Andreu Rami).

El projecte va començar a prendre forma ara fa tres anys, en part i com ha recordat Passola avui gràcies a la “pressió” de la plataforma gracienca ‘Salvem els Texas’. Tot es va desencallar encara no fa un parell d’anys quan, gràcies a la mediació d’Òmnium Cultural, el nou propietari del local va accedir a comprar-lo i llogar-lo per mantenir l’activitat cultural. Des de fa un any i escaig el projecte ha anat prenent forma i, si tot segueix segons el previst, serà una realitat la tardor del 2023.
Informa:LAREPUBLICA.CAT (16-III-2023)

40 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: