EL PACTE PER LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA ELEVA LA TENSIÓ ENTRE ERC I JxCAT

La tensió permanent entre els socis de Govern va pujar un grau més aquest divendres després del pacte subscrit entre JxCat i el PSC perquè aquests últims presideixin la Diputació de Barcelona, cosa que deixa els republicans a l’oposició. ERC ha rebut l’acord com un atac frontal per part dels postconvergents que, adverteixen, “tindrà conseqüències”.

“Estem sorpresos i dolguts; les relacions quedaran molt tocades a partir d’ara; la confiança amb JxCat està trencada”, avisa el president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià.

El PSC i JxCat van tancar ahir, poc després de les cinc de la tarda, un acord pel qual la Diputació de Barcelona tornarà a tenir un president socialista després de vuit anys. El pacte, que s’anomena d’investidura però que posa les bases per al desenvolupament d’un govern, s’està gestant des de fa setmanes, tal com ja va avançar La Vanguardia, i garanteix que l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, es converteixi dijous vinent, 11 de juliol, en la nova presidenta de la institució.

Protestes republicanes

Sabrià lamenta que JxCat hagi “regalat” la presidència de l’ens supramunicipal als socialistes quan, assegura, ERC tenia una proposta que “com a mínim igualava la del PSC”. Un extrem que neguen des de JxCat. Els postconvergents expliquen que ERC no els havia fet arribar “cap proposta formal” i que estudiaven deixar-los “fora” a partir d’un pacte amb els comuns.

Sigui com sigui, la llista de greuges mutus augmenta i la ja tortuosa relació entre els dos socis de Govern ha tornat a patir un sotrac que té l’origen en els pactes locals després del 26- M. JxCat i ERC s’han arrabassat diverses alcaldies, i la inviabilitat de forjar governs d’“unitat independentista” allà on l’aritmètica ho permetés, com reclamava el president Quim Torra, ha acabat passant factura al Palau de la Generalitat.

A JxCat recorden que els republicans han pactat en 26 municipis amb altres forces per “deixar-nos fora”. Ha passat, per exemple, a Sant Cugat del Vallès, on JxCat va ser la primera força però no governarà a causa d’una aliança d’ERC amb socialistes i la CUP. “Han impedit que la Diputació de Barcelona la presideixi un partit independentista, un fet que no ha passat en cap municipi. JxCat encara és a temps de rectificar”, insisteix Sabrià. ERC analitzarà la situació aquest dilluns a la seva executiva.


Distribuir els representants

El secretari d’ Organització del PSC, Salvador Illa, i el president del PDECat, David Bonvehí, van ser els encarregats de rubricar un document pel qual es fixa la “participació de les dues forces en el govern amb la distribució dels representants”, i, per tant, “tots els aspectes vinculats i necessaris per exercir-los”. Les dues formacions també hauran d’elaborar conjuntament el pla d’actuació del mandat, a més de constituir una comissió de treball paritària per fer seguiment dels objectius estratègics. “En tots els temes de posicionament polític aliens a l’àmbit de competència, propi de la Diputació de Barcelona, les formacions polítiques signants actuaran d’acord amb el seu programa polític”, assenyala l’últim punt, amb què es vol que les diferències sobre les qüestions nacionals no afectin el govern de la institució.

Per bé que no apareix al document, a les dues formacions també hi ha un consens profund perquè la nova presidenta de l’ens sigui Núria Marín. Avui el Consell nacional del PSC delegarà en l’executiva del partit que triï el nom del candidat a la presidència.

Oficialment no hi ha res decidit, però l’opció de l’alcaldessa de l’Hospitalet gaudeix d’un ampli suport entre les files socialistes i no desplau gens ni mica a JxCat, gràcies a la seva aposta pel municipalisme i un tarannà dialogant. Marín, de fet, va ser convocada aquest dijous a la seu dels socialistes a Pallars per ser sondejada de manera més formal sobre si voldria optar a ser presidenta de l’ens. Una idea que tampoc no la disgusta gens.
informa:LAVANGUARDIA.COM (6-7-2019)

398 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: