EL PARLAMENT ATORGARÀ LA MEDALLA D’HONOR ALS INDEPENDENTISTES REPRESALIATS

El Parlament de Catalunya atorgarĂ  la Medalla d’Honor en la categoria d’or a “les vĂ­ctimes de la repressiĂł i de la causa general contra l’independentisme empresa arran del referĂšndum de l’1 d’octubre”.

AixĂ­ ho ha anunciat aquest dijous en una compareixença la presidenta del Parlament, Laura BorrĂ s, que tambĂ© ha explicat que la Mesa ho ha aprovat per majoria a proposta d’ella mateixa.

BorrĂ s ha informat que el proper 10 de setembre, vigĂ­lia de la Diada Nacional de Catalunya, se celebrarĂ  a la Cambra catalana una cerimĂČnia de lliurament “en reconeixement del dolor sofert per milers de persones represaliades”. La Medalla serĂ  dipositada de manera excepcional al Museu d’HistĂČria de Catalunya “per fer present aquest trist episodi, que Ă©s histĂČria viva del paĂ­s i que esperem que acabi ben aviat”.

Entre els represaliats, que diverses entitats i partits independentistes situen al voltant dels 3.000, s’hi inclouen els presos, els exiliats, la resta de polĂ­tics encausats, els ferits en l’1-O i en altres protestes, els sĂ­ndics de l’1-O o la cĂșpula dels Mossos, entre d’altres.

Com ha dit BorrĂ s, la Medalla s’atorga a “personalitats o col·lectius que hagin ajudat a la societat catalana a sobreposar-se a situacions excepcionals”. “Enguany, la Medalla vol expressar la voluntat d’acompanyar institucionalment els qui pateixen persecuciĂł per defensar la llibertat dels ciutadans a escollir el futur del paĂ­s”, ha explicat la presidenta.
Els darrers premiats

La cambra atorga la Medalla d’Honor des de l’any 2000 a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. L’any passat, la Medalla va ser atorgada als professionals sanitaris per la seva tasca durant l’epidĂšmia del coronavirus. La Mesa, que estava presidida per l’ara conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va aprovar per unanimitat aquesta mesura.

L’acord subscrit per tots els grups destacava que “els esdeveniments viscuts han evidenciat, mĂ©s que mai, que la sanitat pĂșblica universal i de qualitat Ă©s una eina essencial del nostre paĂ­s”.

L’any 2019, la Medalla va ser entregada al fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, i la capitana del vaixell Seawatch 3, Carola Rackete. L’any 2018 es va premiar l’AssociaciĂł de Mestres Rosa Sensat, mentre que el 2017, va ser pel Cos de Mossos d’Esquadra, els serveis d’emergĂšncies, la GuĂ rdia Urbana de Barcelona i la Policia Local de Cambrils per la seva tasca durant l’atemptat de Barcelona i Cambrils.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-IX-2021)

188 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: