EL PARLAMENT ATORGAR√Ä LA MEDALLA D’HONOR ALS INDEPENDENTISTES REPRESALIATS

El Parlament de Catalunya atorgar√† la Medalla d‚ÄôHonor en la categoria d‚Äôor a “les v√≠ctimes de la repressi√≥ i de la causa general contra l’independentisme empresa arran del refer√®ndum de l’1 d’octubre”.

Aix√≠ ho ha anunciat aquest dijous en una compareixen√ßa la presidenta del Parlament, Laura Borr√†s, que tamb√© ha explicat que la Mesa ho ha aprovat per majoria a proposta d’ella mateixa.

Borr√†s ha informat que el proper 10 de setembre, vig√≠lia de la Diada Nacional de Catalunya, se celebrar√† a la Cambra catalana una cerim√≤nia de lliurament “en reconeixement del dolor sofert per milers de persones represaliades”. La Medalla ser√† dipositada de manera excepcional al Museu d’Hist√≤ria de Catalunya “per fer present aquest trist episodi, que √©s hist√≤ria viva del pa√≠s i que esperem que acabi ben aviat”.

Entre els represaliats, que diverses entitats i partits independentistes situen al voltant dels 3.000, s’hi inclouen els presos, els exiliats, la resta de pol√≠tics encausats, els ferits en l’1-O i en altres protestes, els s√≠ndics de l’1-O o la c√ļpula dels Mossos, entre d’altres.

Com ha dit Borr√†s, la Medalla s’atorga a “personalitats o col¬∑lectius que hagin ajudat a la societat catalana a sobreposar-se a situacions excepcionals”. “Enguany, la Medalla vol expressar la voluntat d’acompanyar institucionalment els qui pateixen persecuci√≥ per defensar la llibertat dels ciutadans a escollir el futur del pa√≠s”, ha explicat la presidenta.
Els darrers premiats

La cambra atorga la Medalla d’Honor des de l’any 2000 a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement excepcional. L’any passat, la Medalla va ser atorgada als professionals sanitaris per la seva tasca durant l’epid√®mia del coronavirus. La Mesa, que estava presidida per l’ara conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va aprovar per unanimitat aquesta mesura.

L’acord subscrit per tots els grups destacava que “els esdeveniments viscuts han evidenciat, m√©s que mai, que la sanitat p√ļblica universal i de qualitat √©s una eina essencial del nostre pa√≠s”.

L’any 2019, la Medalla va ser entregada al fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, √íscar Camps, i la capitana del vaixell Seawatch 3, Carola Rackete. L’any 2018 es va premiar l’Associaci√≥ de Mestres Rosa Sensat, mentre que el 2017, va ser pel Cos de Mossos d’Esquadra, els serveis d’emerg√®ncies, la Gu√†rdia Urbana de Barcelona i la Policia Local de Cambrils per la seva tasca durant l’atemptat de Barcelona i Cambrils.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-IX-2021)

129 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: