EL PARLAMENT CONVALIDA AVUI ELS AVALS DE L’ICF, MENTRE LA FISCALIA ELS INVESTIGA

El Parlament de Catalunya debatrà i convalidarà aquesta tarda el decret del Govern que va permetre que l’ Institut Català de Finances (ICF) cobrís les fiances de la major part dels 34 excàrrecs de la Generalitat per l’acció exterior. La norma es validarà després que la Fiscalia anunciés ahir l’obertura de diligències d’investigació arran d’una denúncia de Ciutadans davant el ministeri públic pel fons de 10 milions d’euros creat per l’ Executiu català per fer front a les responsabilitats dels seus alts càrrecs davant la justícia.

En la denúncia de Cs del 23 de juliol, rubricada per Carlos Carrizosa, també es demanava d’investigar els membres del Consell Executiu, però la Fiscalia ha arxivat aquesta part, ja que Vox i Convivència Cívica Catalana es van anticipar i el 16 de juliol van presentar una querella contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el conseller d’ Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, com a signants del decret, davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a la Sala Penal. Tot i ­així, encara no s’ha admès a tràmit.

Sigui com sigui, la resolució del Govern per donar cobertura als ex-alts càrrecs de l’administració tirarà endavant gràcies als vots de la majoria independentista de la Cambra, però a més a més podrien donar el seu suport el PSC i els comuns, o almenys no oposar-s’hi, si el Consell de Garanties Estatutàries emet un dictamen favorable sobre el decret.
Giró reitera la “solidesa total i absoluta” del fons creat per pagar la fiança de 5,4 milions

Està previst que a primera hora de la tarda l’òrgan consultiu català doni a conèixer l’informe no vinculant sol·licitat pels socialistes, Cs i el PP sobre el mecanisme jurídic que va dissenyar l’ Executiu català després de la sol·licitud del Tribunal de Comptes d’una fiança de 5,4 milions d’euros.

El termini perquè el Consell de Garanties faci públic el seu dictamen s’acaba avui i quan el ple debati i voti el decret –després de tres més i una petició de compareixença d’ Aragonès per la cinquena onada de la pandèmia– ja se’n sabrà el contingut.

El fet que el ministeri públic anunciés ahir l’obertura de diligències a la Fiscalia Provin­cial de Barcelona no ha alterat la posició dels socialistes catalans, principal força de l’oposició, ni dels comuns. En canvi, el grup taronja, els populars i Vox es pronunciaran en contra digui el que digui l’informe de l’òrgan consultiu.
La Sala Penal del TSJC té sobre la taula una querella de Vox contra diversos membres del Govern

El conseller Giró ahir va tornar a mostrar-se convençut que el decret té “una solidesa total i absoluta” i va reiterar que és “jurídicament impecable”. Tot i això, va lamentar que hi hagi qui “intenti treure’n partit” i obtenir “rèdit polític” al fet que els implicats pel Tribunal de Comptes no puguin evitar l’embargament dels seus béns. “Per desgràcia, això no és cap novetat, hi estem acostumats, què hi farem”, va afegir. Amb tot, va instar tothom a llegir-se el decret de “dalt a baix” per comprovar la legalitat del fons.

Per Giró, des del punt de vista tècnic i jurídic “avala la presumpció d’innocència”. El conseller, després de no prosperar el pla A, que fos un banc qui aportés l’ import al Tribunal de Comptes, estudia ara el suport d’una entitat financera estrangera.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (29-VII-2021)

197 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: