EL PARLAMENT DONA LLUM VERDA A LA TRAMITACIÓ DELS PRESSUPOSTOS AMB L’ABSTENCIÓ DELS COMUNS

Els pressupostos de la Generalitat per al 2022 han superat aquest dilluns el debat a la totalitat al Parlament. El ple ha donat llum verda a la tramitació dels comptes amb l’abstenció dels comuns, i ha rebutjat les esmenes a la totalitat dels grups de PSC-Units, Vox, CUP, Cs i PPC.

D’aquesta manera, els pressupostos continuaran tramitant-se a la cambra, després que el president del Govern, Pere Aragonès, hagi tancat aquest matí un acord amb En Comú Podem. El ple per debatre i votar els comptes està previst pel 23 de desembre, i si –com s’espera– la cambra els aprova, podran entrar en vigor l’1 de gener de l’any que ve, tal com es va comprometre Aragonès.

Els vots d’ERC i Junts en contra de les esmenes a la totalitat, sumats a l’abstenció dels comuns, han estat suficients perquè els pressupostos superessin el debat a la totalitat.

Segons el reglament del Parlament, els comptes del Govern seguiran ara la tramitació en comissió. A més, es tenen per fixades la previsió d’ingressos i la despesa global màxima que resulta del projecte pressupostari presentat, i la distribució d’aquestes per seccions.

Giró celebra l’acord

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha lamentat que el pressupost no compti “amb la majoria independentista” però ha celebrat que puguin tirar endavant, després que els comuns hagin retirat l’esmena a la totalitat, durant la seva intervenció al debat parlamentari on ha defensat els comptes.

Giró ha admès que la seva satisfacció “no és completa”, però ha advertit: “Que ningú es faci il·lusions ni vegi en això un afebliment de les nostres aspiracions, perquè estic segur que més enllà d’aquest episodi i més aviat que tard serem capaços de tornar a demostrar unitat estratègica independentista”.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat l’acord amb els comuns pel pressupost del Govern. En una compareixença aquest dilluns al migdia a la Galeria Gòtica de Palau, el president ha agraït la feina de Giró, després d’informar el Consell Executiu que, “com a president”, havia tancat un acord amb el grup parlamentari d’En Comú Podem per tramitar els comptes i estudiar-ne l’aprovació.

Aragonès també ha plantejat la revisió del pacte per la investidura amb la CUP. El president ha lamentat que els anticapitalistes hagin decidit no donar suport als comptes, però ha asseverat que “la mà estesa continua”. Aragonès ha donat per fet el suport de Junts a l’acord pels pressupostos: “Tothom estarà a l’alçada”.
Els comuns celebren que el preacord millora els pressupostos i emplacen a treballar-los “amb més gent”

En Comú Podem ha admès que els pressupostos “segurament no són els millors possibles” però celebren que han introduït elements “que els milloren qualitativament” i han emplaçat altres grups a treballar-los. El diputat Joan Carles Gallego ha explicat que tenen un preacord amb una vintena d’unes 40 propostes ja acordades i que seguiran treballant-les fins a la votació dels comptes, que es preveu el 23 de desembre.

“Volem treballar amb més gent també, com més ens trobem, més ben construïts els tindrem i més arran de terra donarem resposta a la gent”, ha argumentat. També ha explicat que la negociació, que no es preveia fàcil, es va basar “en objectius concrets, que tinguessin a veure amb la vida de les persones, i no en abstractes”.

Gallego ha admès que haver arribat a un preacord amb el Govern no vol dir que siguin els millors comptes possibles. “Volíem utilitzar els pressupostos per a canviar les coses. Totes? No. Les possibles? Sí”, ha enraonat el diputat
Informa:AVUI.CAT (22-XI-2021)

135 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: