EL PARLAMENT ES CONVERTEIX EN MEMBRE ASSOCIAT DE L’ASSEMBLEA DE LA FRACOFONIA: A CANVI DE QUÈ ?

El Parlament de Catalunya s’ha convertit aquest dimarts en membre associat de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia. Es tracta d’una de les organitzacions parlamentàries més importants del món, que compta amb 88 membres entre parlaments estatals i subestatals. Catalunya hi formava part com a membre observador des del 2008 i aquest any ha aconseguit passar a ser membre associat, un fet que li atorga veu pròpia i capacitat de vot. Tal com ha explicat el president del Parlament, Roger Torrent, es tracta d’una “molt bona notícia”, ja que atorga una major projecció “internacional” a la institució catalana.

Torrent també ha remarcat que el canvi d’estatus és fruit del “treball intens” del Parlament de Catalunya, que a partir d’ara tindrà “un punt de vista més rellevant” dins d’aquesta assemblea. El president del Parlament ha constatat que durant els darrers 12 anys s’ha explicat la candidatura, i s’ha participat de manera “activa i proactiva” en els debats que s’han anat celebrant. “Finalment, s’ha decidit que Catalunya ha fet prou mèrits per participar”, ha argumentat.
Informa:RACOCATALA.CAT (26-1-2021)
N.de la R.
En teoria una nota del tot positiva.Ja en temps del president Maragall s’havia intentat l’ingrès a aquesta Assemblea.No hem d’oblidar que encara no fa gaires anys el francès era la llengua estrangera més estudiada a les nostres escoles.França va molt atabalada perquè veu com l’anglès s’ho menja tot.Per això dóna grans facilitats a tothom qui vulgui defensar la seva llengua.Ara aprofitant el Brèxit vol que les altres llengües oficials europees tinguin més protagonisme per tal de minvar la presència de l’anglès,majoritària també a les institucions europees.La llàstima és que no ho apliqui a casa seva i promocioni les llengües dites regionals pràcticament ofegades a França.En aquestes condicions,cal preguntar-se quina contrapartida ha rebut Catalunya a canvi de donar una mica més d’oxígen a la llengua de Moliere.A tots ens ve al cap que s’hauria haver demanat una mica més de protecció per al català a Catalunya del Nord.Sembla coherent,oi? I dic “s’hauria” o no “s’ha demanat” perquè m’hi jugo un pèsol que al Parlament no li ha passat pel cap ni això.Sempre amb un lliri a la mà.Llàstima que les llengües, sobretot les minoritzades no poden viure de flors i violes.

284 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: