EL PARLAMENT ES CONVERTEIX EN MEMBRE ASSOCIAT DE L’ASSEMBLEA DE LA FRACOFONIA: A CANVI DE QU√ą ?

El Parlament de Catalunya s’ha convertit aquest dimarts en membre associat de l’Assemblea Parlament√†ria de la Francofonia. Es tracta d’una de les organitzacions parlament√†ries m√©s importants del m√≥n, que compta amb 88 membres entre parlaments estatals i subestatals. Catalunya hi formava part com a membre observador des del 2008 i aquest any ha aconseguit passar a ser membre associat, un fet que li atorga veu pr√≤pia i capacitat de vot. Tal com ha explicat el president del Parlament, Roger Torrent, es tracta d’una “molt bona not√≠cia”, ja que atorga una major projecci√≥ “internacional” a la instituci√≥ catalana.

Torrent tamb√© ha remarcat que el canvi d’estatus √©s fruit del “treball intens” del Parlament de Catalunya, que a partir d’ara tindr√† “un punt de vista m√©s rellevant” dins d’aquesta assemblea. El president del Parlament ha constatat que durant els darrers 12 anys s’ha explicat la candidatura, i s’ha participat de manera “activa i proactiva” en els debats que s’han anat celebrant. “Finalment, s’ha decidit que Catalunya ha fet prou m√®rits per participar”, ha argumentat.
Informa:RACOCATALA.CAT (26-1-2021)
N.de la R.
En teoria una nota del tot positiva.Ja en temps del president Maragall s’havia intentat l’ingr√®s a aquesta Assemblea.No hem d’oblidar que encara no fa gaires anys el franc√®s era la llengua estrangera m√©s estudiada a les nostres escoles.Fran√ßa va molt atabalada perqu√® veu com l’angl√®s s’ho menja tot.Per aix√≤ d√≥na grans facilitats a tothom qui vulgui defensar la seva llengua.Ara aprofitant el Br√®xit vol que les altres lleng√ľes oficials europees tinguin m√©s protagonisme per tal de minvar la pres√®ncia de l’angl√®s,majorit√†ria tamb√© a les institucions europees.La ll√†stima √©s que no ho apliqui a casa seva i promocioni les lleng√ľes dites regionals pr√†cticament ofegades a Fran√ßa.En aquestes condicions,cal preguntar-se quina contrapartida ha rebut Catalunya a canvi de donar una mica m√©s d’ox√≠gen a la llengua de Moliere.A tots ens ve al cap que s’hauria haver demanat una mica m√©s de protecci√≥ per al catal√† a Catalunya del Nord.Sembla coherent,oi? I dic “s’hauria” o no “s’ha demanat” perqu√® m’hi jugo un p√®sol que al Parlament no li ha passat pel cap ni aix√≤.Sempre amb un lliri a la m√†.Ll√†stima que les lleng√ľes, sobretot les minoritzades no poden viure de flors i violes.

192 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: