EL PARLAMENT EUROPEU CEDEIX: JUNQUERAS NO EN SERÀ EURODIPUTAT

“Anunciaré en sessió plenària el dilluns 13 de gener de 2020 l’inici de mandat dels tres diputats el 2 de juliol de 2020 i la finalització del mandat del senyor Junqueras i Vies el 3 de gener de 2020. Sol·licitaré a les autoritats espanyoles competents que facin ràpidament notificar al Parlament el nom del nou membre”. D’aquesta manera resol finalment el president del Parlament Europeu, David Sassoli, que Junqueras deixa de ser eurodiputat un cop ha rebut la notificació de la Junta Electoral Central (JEC), ratificada aquest dijous pel Tribunal Suprem.

Fonts de l’Eurocambra ja havien advertit que dilluns Sassoli resoldria, però s’han acabat avançant i han fet públic aquest mateix divendres la posició definitiva del Parlament Europeu. Des del 3 de gener, doncs, Oriol Junqueras ja no és eurodiputat, a diferència de Carles Puigdemont i Antoni Comín, que participaran la setmana que ve en la seva primera sessió a Estrasburg.

La JEC va resoldre contra Junqueras, acceptant el recurs de PP, Cs i Vox, que interpretaven que la sentència ferma del Tribunal Suprem contra ell era motiu d’una causa sobrevinguda d’incompatibilitat. El mateix dia 3 l’òrgan va fer córrer la llista i va assenyalar Jordi Solé com a nou eurodiputat d’ERC. De fet, Sassoli demana ara a “les autoritats espanyoles” que notifiquin “ràpidament” el nom del successor de Junqueras en l’escó.

Junqueras no serà dilluns a Estrasburg i, en base a la decisió del Parlament Europeu, ja no podrà tornar a ser eurodiputat aquesta legislatura. L’Eurocambra li reconeix haver-ho estat des de la sessió inaugural del 2 de juliol de l’any passat fins el passat 3 de gener, temps durant el qual va gaudir d’immunitat.

Tot estava preparat per si s’havia de rebre Junqueras

L’Eurocambra conclou que Junqueras no és diputat des del 3 de gener, tot i que fa només tres dies ja ho tenia tot preparat per si l’havia de rebre dilluns que ve a Estrasburg. Com en el cas de Puigdemont i Comín, se li havia assignat una bústia personal a Brussel·les i fins i tot un perfil com a eurodiputat a la pàgina web de la institució. Ha estat la decisió del Suprem la que ha determinat la posició final que ha acabat adoptant Sassoli.

Fonts del Parlament Europeu asseguraven els darrers dies que estaven a l’espera de la decisió del Tribunal Suprem i que de moment es limitaven a aplicar la sentència del TJUE del 19 de desembre. Segons el tribunal europeu, Junqueras comptava amb immunitat i havia de ser comptat com a eurodiputat des de la publicació dels resultats electorals el passat mes de juny. Seguint el que havia marcat el TJUE, el Parlament va continuar amb els procediments usuals.

El toc d’atenció de la Comissió Europea
La decisió de l’Eurocambra s’ha acabat precipitant el mateix dia que la Comissió Europea havia donat un toc d’atenció a la justícia espanyola. Els portaveus de l’executiu comunitari havien recordat al matí que les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea no són opcionals, sinó d’obligat compliment. Precisament aquest divendres havien fugit de la tradicional resposta (“és un estat intern d’un estat membre”) per recordar que “les decisions del TJUE s’han de respectar” quan havien estat preguntats pel cas de Junqueras.

RECORRERÀ

L’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van Den Eynde, ha confirmat a l’ACN que recorreran la suspensió com a eurodiputat anunciada aquest divendres pel Parlament Europeu davant del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), segon òrgan en importància de l’estructura judicial europea, just per sota del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha confirmat avui que Junqueras va deixar de ser eurodiputat el 3 de gener, de tal manera que ha assumit la inhabilitació sentenciada pel Tribunal Suprem i, per tant, la interpretació de la justícia espanyola de la resolució del Tribunal del TJUE sobre la immunitat de Junqueras.

Cal recordar que Carles Puigdemont i Toni Comín també tenen una demanda contra el Parlament Europeu davant el TGUE per impedir-los recollir les acreditacions com a eurodiputats el juliol passat. Ara el mateix tribunal també haurà d’analitzar la demanda de Junqueras contra Sassoli.

Informa:ARA i ELMON.CAT (10-1-2020)

219 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: