EL PARLAMENT EXIGEIX AL GOVERN A PLANTEJAR EL PACTE NACIONAL PER LA LLENGUA COM ” UN AFER D’ESTAT “

El Parlament ha instat el Govern a convocar el Pacte Nacional per la Llengua i plantejar-lo “com un afer d’estat”. ERC, Junts, CUP i En Comú Podem hi han votat a favor i el PSC-Units s’ha abstingut en aquest punt plantejat en una moció dels anticapitalistes. En canvi, el ple ha tombat el punt que proposava celebrar una primera reunió de treball abans de 3 mesos a Perpinyà. Només CUP i comuns ho han avalat. La cambra també ha instat l’executiu a donar força preeminència a l’ús del català en les conferències de premsa oficials ordinàries i en les declaracions de membres del Govern. ERC, JxCat i CUP han votat a favor i ECP s’ha abstingut.

Volen que s’eviti establir com a criteri la no repetició sistemàtica habitual en castellà que fa prescindible” l’ús del català. D’altra banda, s’ha aprovat el punt que insta el Govern a elaborar i executar un pla d’investigació, prevenció i tractament de la discriminació per raó de llengua.

El Parlament també ha donat llum verda a l’apartat de la moció dels anticapitalistes que demana que el Govern insti l’Estat a modificar o derogar totes les lleis, decrets, ordres ministerials, resolucions i altra normativa que imposa o afavoreix el castellà per garantir l’equilibri lingüístic, amb els vots dels grups sobiranistes.

Així mateix, la cambra ha avalat instar la Moncloa a modificar el projecte de llei estatal de l’audiovisual per assolir que la nova norma exigeixi un percentatge mínim de productes en català a les plataformes de vídeo. Aquest punt ha tirat endavant amb el vot en contra de Vox, Cs i PPC.

El Parlament rebutja elaborar un pla nacional de llengües i “reconèixer que el castellà és la llengua pròpia de molts ciutadans catalans”

El ple ha rebutjat una moció de Ciutadans sobre la necessitat d’elaborar un pla nacional de llengües. S’ha donat la circumstància que només el PSC, Cs i PPC han instat el Govern a “reconèixer que el castellà és la llengua pròpia de molts ciutadans de Catalunya”. També Vox l’ha rebutjat, ja que ha rebutjat tota la moció en bloc. Els d’ultradreta havien presentat esmenes al text, que no els han acceptat. Assenyalen que el castellà “no és només la llengua pròpia de molts catalans, sinó que és una llengua pròpia de Catalunya”: “Vox no pot acceptar que s’afirmi que l’espanyol no és llengua pròpia d’una part dels espanyols”.

El Parlament tampoc ha aprovat reclamar al Govern que impulsi un Pacte Nacional per les Llengües. Només PPC i Cs han votat a favor d’aquest punt, el PSC s’ha abstingut i la resta l’han rebutjat.

Tampoc han prosperat els punts que volien garantir un mínim d’un 25% de classes en llengua castellana a tots els nivells de l’ensenyament no universitari; garantir una quota d’almenys 25% de castellà a la CCMA o garantir per llei el dret de les famílies dels funcionaris desplaçats a Catalunya per menys de dos anys poder escolaritzar els seus fills en la llengua materna. Aquests punts només han tingut el suport de Cs i PPC.
Informa:RACOCATALA.CAT (8-X-2021)

113 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: