EL PARLAMENT EXIGEIX AL GOVERN A PLANTEJAR EL PACTE NACIONAL PER LA LLENGUA COM ” UN AFER D’ESTAT “

El Parlament ha instat el Govern a convocar el Pacte Nacional per la Llengua i plantejar-lo “com un afer d’estat”. ERC, Junts, CUP i En Com√ļ Podem hi han votat a favor i el PSC-Units s’ha abstingut en aquest punt plantejat en una moci√≥ dels anticapitalistes. En canvi, el ple ha tombat el punt que proposava celebrar una primera reuni√≥ de treball abans de 3 mesos a Perpiny√†. Nom√©s CUP i comuns ho han avalat. La cambra tamb√© ha instat l’executiu a donar for√ßa preemin√®ncia a l’√ļs del catal√† en les confer√®ncies de premsa oficials ordin√†ries i en les declaracions de membres del Govern. ERC, JxCat i CUP han votat a favor i ECP s’ha abstingut.

Volen que s’eviti establir com a criteri la no repetici√≥ sistem√†tica habitual en castell√† que fa prescindible” l’√ļs del catal√†. D’altra banda, s’ha aprovat el punt que insta el Govern a elaborar i executar un pla d’investigaci√≥, prevenci√≥ i tractament de la discriminaci√≥ per ra√≥ de llengua.

El Parlament tamb√© ha donat llum verda a l’apartat de la moci√≥ dels anticapitalistes que demana que el Govern insti l’Estat a modificar o derogar totes les lleis, decrets, ordres ministerials, resolucions i altra normativa que imposa o afavoreix el castell√† per garantir l’equilibri ling√ľ√≠stic, amb els vots dels grups sobiranistes.

Aix√≠ mateix, la cambra ha avalat instar la Moncloa a modificar el projecte de llei estatal de l’audiovisual per assolir que la nova norma exigeixi un percentatge m√≠nim de productes en catal√† a les plataformes de v√≠deo. Aquest punt ha tirat endavant amb el vot en contra de Vox, Cs i PPC.

El Parlament rebutja elaborar un pla nacional de lleng√ľes i “recon√®ixer que el castell√† √©s la llengua pr√≤pia de molts ciutadans catalans”

El ple ha rebutjat una moci√≥ de Ciutadans sobre la necessitat d’elaborar un pla nacional de lleng√ľes. S’ha donat la circumst√†ncia que nom√©s el PSC, Cs i PPC han instat el Govern a “recon√®ixer que el castell√† √©s la llengua pr√≤pia de molts ciutadans de Catalunya”. Tamb√© Vox l’ha rebutjat, ja que ha rebutjat tota la moci√≥ en bloc. Els d’ultradreta havien presentat esmenes al text, que no els han acceptat. Assenyalen que el castell√† “no √©s nom√©s la llengua pr√≤pia de molts catalans, sin√≥ que √©s una llengua pr√≤pia de Catalunya”: “Vox no pot acceptar que s’afirmi que l’espanyol no √©s llengua pr√≤pia d’una part dels espanyols”.

El Parlament tampoc ha aprovat reclamar al Govern que impulsi un Pacte Nacional per les Lleng√ľes. Nom√©s PPC i Cs han votat a favor d’aquest punt, el PSC s’ha abstingut i la resta l’han rebutjat.

Tampoc han prosperat els punts que volien garantir un m√≠nim d’un 25% de classes en llengua castellana a tots els nivells de l’ensenyament no universitari; garantir una quota d’almenys 25% de castell√† a la CCMA o garantir per llei el dret de les fam√≠lies dels funcionaris despla√ßats a Catalunya per menys de dos anys poder escolaritzar els seus fills en la llengua materna. Aquests punts nom√©s han tingut el suport de Cs i PPC.
Informa:RACOCATALA.CAT (8-X-2021)

63 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: