EL PARLAMENT NO ACCEPTA EL VOT A JUVILLÀ TOT I DEFENSAR-LO COM A DIPUTAT

( CARME ROCAMORA )
El Parlament ha aprovat aquest dijous el dictamen que defensa que el diputat de la CUP Pau Juvill√† preservi el seu esc√≥, i ho ha fet sense haver convocat Juvill√† al ple i tamb√© sense acceptar-li el dret a vot. Per sumar-hi contradiccions, la CUP ha decidit no votar el dictamen que van elaborar precisament els anticapitalistes amb ERC i Junts, i aix√≠ ho han fet perqu√® consideren que si no ha estat convocat ni t√© dret a vot, s’est√† contradient el mateix dictamen que s’ha aprovat avui. Aix√≠ doncs, el Parlament avui amb els vots a favor d’ERC, Junts i comuns ha aprovat un informe que defensa mantenir l’esc√≥ de Juvill√† un dia abans que acabi el termini que la Junta Electoral Central ha cedit a Borr√†s per informar sobre les accions que ha dut a terme per executar la retirada de l’acta del diputat, que va ser condemnat a sis mesos d’inhabilitaci√≥ per no haver retirat uns lla√ßos grocs del seu despatx de la Paeria de Lleida quan era regidor.

Tot plegat ha succe√Įt en una sessi√≥ que ha comen√ßat amb molt nerviosisme. Avui Borr√†s ha convocat una Junta de Portaveus a les 13.30 hores per abordar l’ordre del dia del ple, que s’ha acordat amb un √ļnic punt, el de la votaci√≥ del dictamen que s’havia aprovat ahir a la Comissi√≥ de l’Estatut del Diputat. Tan bon punt s’ha convocat per a les 17.00 hores el ple, la CUP ha fet la sol¬∑licitud de delegaci√≥ de vot per Juvill√†. Les delegacions de vot s√≥n molt habituals en els √ļltims temps ja que a causa de la covid l’aforament a l’hemicicle √©s redu√Įt, i √©s Borr√†s qui les accepta o no. Normalment la presidenta envia les delegacions de vot temps abans de comen√ßar el ple, per√≤ avui no ha estat aix√≠. S’ha iniciat el ple, on Borr√†s hi ha entrat acompanyada de dirigents de Junts com M√≤nica Sales, Elsa Artari i Aurora Madaula, i la CUP encara no sabia si Juvill√† podia votar o no. Ha estat el diputat de Vox Ignacio Garriga qui ha demanat la paraula per saber quines delegacions de vot hi havia, i en concret ha demanat per Juvill√†.

“La delegaci√≥ de Pau Juvill√† no consta en les delegacions de vot que hem acceptat per aquest ple”, ha sostingut Borr√†s, que ha dit que aix√≠ ho ha decidit en virtut de l’article 16.1 del reglament, que fa refer√®ncia als conflictes d’interessos: “√Čs imprescindible la nitidesa i claredat de la votaci√≥ per preservar els drets del diputat”, ha dit Borr√†s en refer√®ncia a la votaci√≥ del dictamen, que ha reiterat que √©s una votaci√≥ que no ha de quedar contaminada per un conflicte d’interessos. Aquesta situaci√≥ √©s diferent a la del ple del 17 de desembre on tamb√© es va aprovar un dictamen per preservar el seu esc√≥: llavors Juvill√† no va votar perqu√® l’afectava a ell directament per√≤ s√≠ que tenia dret a vot.

Manté el seu escó?

El dubte sobre si Juvill√† √©s o no diputat va creixent per√≤ ning√ļ no ho vol dir clar. La CUP sospita que ja no √©s diputat, mentre que el dictamen aprovat estableix que segons el reglament no t√© perqu√® haver perdut la seva condici√≥ de diputat, per√≤ el fet que ja no sigui convocat evidencia que ja no compta amb els seus drets. A m√©s Els serveis del Parlament avui ja no han convocat a Juvill√† a la Junta de Portaveus ni al Ple. A m√©s, a la Junta no hi havia la seva carpeta amb el seu nom, un material que hi √©s sempre en les sessions d’aquesta mena, han explicat fonts parlament√†ries. Durant el ple, el diputat de Cs Nacho Mart√≠n Blanco ha preguntat directament a Borr√†s si Juvill√† segueix sent diputat, per√≤ la presidenta no ha donat resposta.

Aquesta situaci√≥ ha caigut com un gerro d’aigua freda a la formaci√≥ anticapitalista, que est√† augmentant la tensi√≥ i allunyant-se de Borr√†s. Ahir la CUP va explicar a la seva milit√†ncia que s’havia ofert a presidir el Parlament per assumir les conseq√ľ√®ncies judicials derivades de mantenir l’esc√≥ de Juvill√†, i avui la diputada Eul√†lia Reguant, despr√©s de con√©ixer que no se li acceptava la delegaci√≥ de Vot, ha anunciat que no votarien el dictamen per les contradiccions que suposa: “No podem normalitzar la repressi√≥ de l’Estat, la repressi√≥ sistem√†tica i persistent en la qu√® ens t√© l’estat espanyol”, ha reivindicat Reguant, que ha carregat contra la Junta Electoral Central, de la qual ha dit que ha passat per davant del Parlament i que “Cs, PP i Vox en s√≥n sucursals, fent un nou cop d’estat a la democr√†cia alterant el que la ciutadania de Catalunya va decidir a les eleccions”.

M√©s enll√† de la CUP, des d’ERC ha pres la paraula Jordi Orobitg, que no ha entrat a valorar si Juvill√† √©s diputat o no, i s’ha limitat a reivindicar que cal ampliar la base en cada inger√®ncia i no perdre de vista “l’adversari real”. Aix√≠ mateix ha llan√ßat un dard a Borr√†s, despr√©s de dir que la situaci√≥ d’avui era exactament la de fa dos anys, quan s’abordava la defensa de l’esc√≥ de Quim Torra i Roger Torrent era el president del Parlament. De portes endins els republicans diuen que no entraran a fer foc en aquesta q√ľesti√≥, que han aprovat el dictamen perqu√® es van comprometre a tancar files amb la presidenta, per√≤ creuen que no admetre-li el vot parlant de “conseq√ľ√®ncies” √©s una excusa.

Junts en canvi ha hagut d’assumir aquesta decisi√≥ de no acceptar el vot i ho ha fet estant al costat de Borr√†s i reivindicant que ning√ļ els ha de donar cap lli√ß√≥ al seu grup sobre determinaci√≥ pol√≠tica. El diputat Francesc de Dalmases ha carregat contra la JEC per no respectar el reglament de la cambra, ha reivindicat que l’independentisme ha treballat amb franquesa per abordar el cas Juvill√†: “Quan cal, ho paguem amb exili o pres√≥, ha garantit”.

Des dels comuns David Cid ha lamentat que a Borr√†s se li hagi “escapat” la gesti√≥ de les mans, i ha dit que tot i que semblava que el debat era sobre l’esc√≥ de Juvill√†, al final ha girat a l’entorn de “si Borr√†s s’atreveix a fer el que no va fer Roger Torrent”: “Queda clar que s’imposa la via Torrent,, un torrent de realitat que els ha passat per sobre”.

Des del PSC Al√≠cia Romero, que aquest cop a difer√®ncia del desembre no s’ha sumat a la defensa de l’esc√≥ de Juvill√†, ha acusat els sobiranistes de fer un espectacle vergonyant. Des de Vox Ignacio Garriga ha tornat a amena√ßar Borr√†s si no compleix la resoluci√≥ de la JEC, des de CS Carrizosa ha retret a l’independentisme buscar “f√≥rmules m√†giques” mentre que Alejandro Fern√°ndez (PP) ha retret a Borr√†s “una combinaci√≥ d’arrog√†ncia i infantilisme”.
Informa:ELNACIONAL.CAT (3-2-2022)

61 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: