EL PARLAMENT REPROVA LA DECISI√ď DEL TRIBUNAL DE COMPTES SOBRE ELS AVALS

Una setmana justa despr√©s de la decisi√≥ del Tribunal de Comptes de rebutjar l’aval de l’Institut Catal√† de Fiances per cobrir les fiances que reclama a 34 ex alts c√†rrecs de la Generalitat, el ple del Parlament ha reprovat i rebutjat la decisi√≥ d’aquest tribunal, i ha denunciat que ignora “la plena vig√®ncia” del decret llei que contempla la creaci√≥ del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat, una mesura que de fet va tornar a ser avalada en l’√ļltim ple de la Cambra catalana de principis d’octubre i que compta amb l’aval del Consell de Garanties Estatut√†ries.

El rebuig majoritari dels parlamentaris contra la decisi√≥ d’aquest tribunal ha arribat mitjan√ßant una esmena que ERC ha presentat a una moci√≥ de Junts sobre fiscalitat. Els republicans han incorporat aquesta esmena, malgrat no estar vinculada amb el principal reclam de la moci√≥, per poder acusar el tribunal de voler “expropiar 34 servidors p√ļblics per motius purament pol√≠tics”, i ha rebut el suport de tots els grups excepte PSC, Vox, Cs i PP.

Els punts de la moci√≥ s’han votat de forma separada, i en la seva intervenci√≥ per defensar l’esmena, el diputat d’ERC Llu√≠s Salvad√≥ ha explicat que busca denunciar el que considera una expressi√≥ m√©s “de maltractament i espoli del pa√≠s”, i ha remarcat que malgrat l’atac, la solidaritat evitar√† els objectius d’aquesta persecuci√≥, en refer√®ncia als avals que s’estan presentant de forma solid√†ria per part de l’independentisme.
Discriminació en les inversions

Els altres punts de la moci√≥ tamb√© han estat aprovades per√≤ han rebut un sentit del vot diferent que el de l’esmena. La primera part de la moci√≥ del partit de Carles Puigdemont reclama al Govern que quantifiqui la discriminaci√≥ acumulada d’inversions en infraestructures de l’Estat a Catalunya, i que siguin reclamats com a deute hist√≤ric de l’Estat amb Catalunya. Han votat a favor Junts, ERC i Comuns, mentre que la CUP s’ha abstingut assegurant que cal “definir” quin model d’infraestructures vol la Generalitat. La resta de partits han votat en contra.

En un segon punt, la moci√≥ demana que es constati que hi ha hagut discriminaci√≥ dels governs de l’Estat en vers Catalunya, “govern√©s el partit que govern√©s”. Igual que en la primera, ha rebut l’abstenci√≥ de la CUP, mentre que els comuns s’han sumat al bloc que votava en contra, perqu√® consideren que “no tots els governs s√≥n iguals ni fan la mateixa pol√≠tica”, una declaraci√≥ que ha fet el diputat Joan Carles Gallego per reivindicar l’actual feina del Govern del PSOE i Unides Podem.

En la seva intervenci√≥, el diputat de Junts Joan Canadell ha defensat la moci√≥ a les portes de la negociaci√≥ dels pressupostos de l’Estat: “Ara √©s el moment de parlar del deute hist√≤ric i reparar aquesta situaci√≥ que fa tant que dura”, ha argumentat, i ha carregat contra l’Estat espanyol que ha assegurat que “sempre troba excuses per incomplir” amb les inversions.

En la part de l’exposici√≥ del text, Junts tamb√© critica amb dades el fet que Catalunya, en mat√®ria econ√≤mica, representi el 19% de la generaci√≥ del PIB mentre que les inversions de l’Estat durant els darrers 8 anys “han estat inferiors al 12%”. Aix√≠ mateix, agafant de refer√®ncia un informe de Foment del Treball, destaquen com el d√®ficit en infraestructures de l’Estat a Catalunya va ser de 28.000 milions durant el per√≠ode 2009 a 2018.
Informa:ELNACIONAL.CAT (21-X-2021)

95 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: