EL PARLAMENT VOL UN DIÀLEG AMB L’ARAGÓ SOBRE L’ART DE LA FRANJA

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres quatre propostes de resolució d’ERC, JxCat, PSC, CatECP que coincideixen a defensar la unitat de les col·leccions del Museu de Lleida i reclamen la “desjudicialització” del conflicte per l’art de la Franja. A més, tot i l’abstenció de republicans i de la CUP, la cambra també ha aprovat dos punts inclosos en les resolucions de PSC i els comuns que insten el Govern a “obrir” un diàleg amb l’Aragó per arribar a una solució “política” d’aquest contenciós. El vot contrari de PSC i comuns tampoc ha impedit que prosperés la proposta de resolució d’ERC, que parla en termes d’”espoli” per referir-se a l’actuació de la justícia envers aquest patrimoni artístic.

En uns altres termes, la resolució de Junts per Catalunya destaca el reconeixement “a la professionalitat i dedicació dels responsables i treballadors del Museu de Lleida en la preservació, recerca i difusió del nostre patrimoni”. També dona suport explícit als exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig, “que van vetllar per la unitat de les col·leccions dels museus catalans, donant compliment al marc legal català en matèria de museus i protecció del patrimoni”. ERC s’ha abstingut en la votació separada d’aquest últim punt.

Ciutadans s’ha posicionat en contra de les quatre mocions presentades, mentre que el PP no ha participat en la comissió parlamentària on es votaven aquestes i altres resolucions.

Les resolucions aprovades aquest dimecres (però entrades a registre a finals del 2019), recullen l’esperit de la Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament que es va aprovar al gener -amb el suport dels mateixos cinc partits- sobre l’art de la Franja i la col·lecció del Museu de Lleida. Aquella declaració ja suggeria en nom del Parlament “la conveniència que la discussió sobre la titularitat de les col·leccions se sostregui de la lluita judicial i es porti al terreny patrimonial i tècnic”.
Informa:LAREPUBLICACAT (11-11-2020)

174 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: