“EL PARTIDO DE LOS HISPANOAMERICANOS”, UN PARTIT ANTICATALÀ QUE ES PRESENTA A REUS

TUpatria és un nou partit polític unionista que concorrerà a les pròximes eleccions municipals a diferents localitats dels Països Catalans. A Reus es presenten com el “partido de los hispanoamericanos”, amb una bandera espanyola al costat del nom de la formació, i una franja amb banderes dels països de l’Amèrica del Sud i Centreamèrica, al cartell electoral.

A la fotografia, els qui donen la cara són gent provinent d’aquest continent, però aquests candidats i l’eslògan triat contrasta molt amb l’ideari del partit al qual representen. TUpatria és una formació d’extrema dreta, reaccionària, espanyolista, xenòfoba, antiimmigració, homòfoba i anticatalana. Pel que fa a la relació amb els països llatinoamericans, advoquen per un panhispanisme basat en el que anomenen “espai internacional hispà”, en què imperaria “els valors” que la metròpoli espanyola “ha difós durant segles”.

Entre els primers punts del seu programa hi figuren la il·legalització dels partits independentistes i la derogació de la llei de memòria històrica. Acabar amb les autonomies, no deixar els partits “regionalistes” presentar-se a les eleccions al Congrés i relegar-los al Senat, lluitar contra el comunisme o la implementació de les expulsions “en calent” per a frenar la immigració, són altres aspectes destacats del seu pensament polític. A més, es declaren partidaris de la “família tradicional composta per pare, mare i fills” i de limitar la llibertat d’expressió, a partir d’un concepte de censura mal dissimulat basat en “opinar lliurement (sic) des del respecte a Espanya i a les seves institucions”.

En matèria educativa proposen acabar amb la immersió lingüística imposant un sol model educatiu a tot l’Estat amb un únic “idioma principal”, el castellà, “permetent-se compaginar altres llengües o dialectes regionals”.

En el cas de Reus, qui no surt a la fotografia del cartell amb els candidats és en Jordi Ferré, un dels fundadors i líders de TUpatria i impulsor d’aquesta llista local. Fins fa un parell d’anys, Ferré era la cara visible de Vox a la ciutat; en va ser l’alcaldable les passades municipals. Aquest nou partit és, precisament, una escissió del de Santiago Abascal i el seu ideari en molts punts és pràcticament calcat, des de la seva idea d’Espanya als “enemics” a combatre.

La seva presidenta, l’alacantina Carmen Gomis, és una altra rebotada de Vox, com la majoria dels quadres dirigents amb els que pretenen estendre’s per tot l’Estat. Als Països Catalans, de moment, fent servir el seu argot, només tenen “estructura” a Barcelona, Tarragona, Castelló i Alacant.

El fet que un projecte tan marcadament espanyolista i identitari es vesteixi a Reus com el “partido de los hispanoamericanos” només pot respondre a una estratègia electoral per diferenciar-se de Vox, que presenta l’advocat madrileny Julio Pardo Rodríguez com a candidat a l’alcaldia, i intentar aconseguir vots també entre el col·lectiu llatinoamericà que està empadronat a la capital del Baix Camp.
Informa:RACOCATALA.CAT (13-III-2023)

75 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: