EL PDECat ES PLANTEJA USAR LA MARCA JxCAT SI HI HA RUPTURA

Una de les preguntes que sobrevola la reordenaci√≥ de Junts per Catalunya (JxCat) √©s que passa si hi ha trencadissa i els actors s’acaben enfrontant a les urnes. √Čs a dir: si el PDECat empr√®n un rumb diferenciat del de Carles Puigdemont i els presos, que crearan un nou partit. La formaci√≥ hereva de CDC, tot i mantenir-se oberta a arribar a acords per evitar la trencadissa, fa setmanes que prepara plans per si ha de conc√≥rrer en solitari a les futures eleccions catalanes. I, entre aquests plans, s’hi inclou la possibilitat de fer servir JxCat com a marca electoral. Una de les opcions, en aquest sentit, seria presentar-se sota aquest paraigua: Partit Dem√≤crata-Junts per Catalunya.

Aix√≠ ho assenyalen diverses fonts consultades per Naci√≥Digital, que recalquen que aquestes sigles no nom√©s pertanyen al PDECat sin√≥ que ja estan registrades com a partit davant del Ministeri de l’Interior. La utilitzaci√≥ de JxCat a la papereta en cas que la formaci√≥ es present√©s en solitari a les urnes no estaria exempta de pol√®mica: un dels acords als quals van arribar David Bonveh√≠, president del PDECat, i Jordi S√†nchez, l√≠der de la Crida -els dos encarregats de negociar l’encaix per cristal¬∑litzar sota una sola organitzaci√≥ l’espai de JxCat- la primavera del 2019 √©s que cap de les dues parts podria fer servir aquestes sigles en cas que la reordenaci√≥ no arrib√©s a bon port.

Segons sostenen a la c√ļpula del PDECat, per√≤, aquest punt formava part d’un acord m√©s ampli -amb cinc elements en total- dels quals -sempre segons la visi√≥ del partit- “no se n’ha complert cap” per part de S√†nchez. S’hi inclo√Įa, per exemple, la creaci√≥ d’un √≤rgan de direcci√≥ paritari de tot l’espai que no s’ha acabat de posar en marxa. “Tenim la marxa i el partit registrat”, sostenen els hereus de CDC, que aquests dies s’han arromangat al territori per aplegar el suport de 133 alcaldes i una cinquantena de caps de llista que signen el manifest que rebutja la dissoluci√≥ del partit i “defugir” el pensament √ļnic en una reordenaci√≥ que, per ara, se situa com a “poc recondu√Įble”.

Per qu√®? Fonamentalment, perqu√® la fractura s’estructura en diverses capes. No hi ha unanimitat al PDECat sobre com abordar el futur -els afins a Puigdemont s√≥n partidaris de crear ja un nou partit, com explicitava ahir el conseller Dami√† Calvet en una entrevista al diari El Peri√≥dico-, i els presos i la direcci√≥ tenen visions contraposades. Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Llu√≠s Puig van proposar la setmana passada una assemblea constituent de JxCat i debatre la dissoluci√≥ al cap de sis mesos de la creaci√≥ del nou partit, per√≤ la c√ļpula el va rebutjar. Per aix√≤ Bonveh√≠ es va reunir amb els presos durant la jornada de dimarts, sense cap aven√ß concret.

La prioritat, sostenen al partit, √©s “evitar” la ruptura dins del PDECat, tot i que la fractura √©s evident aquests dies a les xarxes socials i als grups de Whatsapp. “Si es vol reconduir la situaci√≥ amb els presos √©s m√©s per bona voluntat que per resoldre la situaci√≥, que √©s complicada”, admeten al partit. La Crida, a banda, pressiona per tancar aquesta mateixa setmana les converses. “Si s’allarga m√©s enll√† d’aix√≤, malament”, resumeixen des de la c√ļpula de l’associaci√≥ liderada per S√†nchez, que continua demanant la dissoluci√≥ del partit enmig del malestar creixent al PDECat. El partit, va assegurar el portaveu Marc Solsona fa cinc dies, est√† “preparat” per anar a les urnes.

Anunci imminent

Segons fonts coneixedores de les negociacions, aquest dimecres s’ha produ√Įt una trucada entre Bonveh√≠ i S√†nchez que tampoc ha servit per reconduir la situaci√≥. El primer que va fer el president del PDECat divendres, quan es va constatar la negativa de la direcci√≥ a assumir la proposta de Lledoners. “Les converses no s’han aturat mai”, resolen fonts de banda i banda, per b√© que el bloqueig √©s “total”. Per aix√≤, aquesta mateixa setmana es preveu -aix√≠ ho relaten diverses veus- que s’anunci√Į la creaci√≥ de la nova formaci√≥ que promouen tant Puigdemont com els presos.

Quan aix√≤ passi, els militants i quadres del PDECat es trobaran davant la disjuntiva de decidir qu√® fan: si se sumen a les noves sigles o b√© si mantenen la milit√†ncia al partit creat el 2016 per refundar CDC. Les difer√®ncies, en tot cas, s’acabaran dirimint en el consell nacional previst pel mes de juliol, que encara no t√© data ni lloc programats. Els cr√≠tics amb Bonveh√≠ tenien intenci√≥ fa uns dies de for√ßar una consulta a la milit√†ncia i fins i tot hi havia dirigents que reclamaven un congr√©s extraordinari. La proximitat de les eleccions catalanes obliga tothom a pr√©mer l’accelerador.

El paper de Puigdemont

La pe√ßa clau de la reordenaci√≥, per√≤, va m√©s enll√† de la seu del partit, dels quarters generals al Parlament -els independents estan alineats amb la proposta de crear una nova formaci√≥-, sin√≥ a Waterloo. Puigdemont nom√©s ha fet un parell de tuits sobre aquesta carpeta -van ser per avalar la proposta dels presos i enviar un missatge a la direcci√≥ despr√©s que el PDECat la rebutg√©s-, per√≤ la seva ascend√®ncia interna √©s b√†sica i, per ara, sense contestaci√≥ p√ļblica directa. La situaci√≥ recorda a la del 2018, quan va posar en marxa la Crida quan quedaven tan sols uns dies per l’assemblea del PDECat, que va acabar amb l’adeu de Marta Pascal i el triomf de l’expresident.

L’expresident i eurodiputat de JxCat no nom√©s compta amb el suport dels m√©s independents, sin√≥ tamb√© de quatre consellers del Govern -Miquel Buch, Dami√† Calvet, Meritxell Bud√≥ i Jordi Puigner√≥, el seu preferit per ser candidat efectiu-, part del m√≥n municipal i un sector redu√Įt de la direcci√≥ del PDECat. Tamb√© disposa de l’aval dels presos, malgrat que s’ha desmarcat en privat dels lideratges que proposen, en aquest cas Buch per dirigir el nou partit i Calvet per ser-ne el candidat efectiu. Si hi ha trencadissa, l’espai postconvergent es partir√† per la meitat.

Al Congr√©s dels Diputats, per exemple, hi ha quatre dirigents -Ferran Bel, Gen√≠s Boadella, Sergi Miquel i Concepci√≥ Ca√Īadell- que estan m√©s alineats amb el partit que no pas amb JxCat. El pes del PDECat √©s rellevant al territori, per√≤ Puigdemont disposa del suport de m√©s c√†rrecs electes i institucionals. Si no hi ha un acord d’√ļltima hora, la propera negociaci√≥ ser√† per gestionar una ruptura i no una entesa. Amb l’agreujant que, al cap d’uns mesos, es podrien citar per separat a les urnes. En el cas de Puigdemont, sense descartar que sigui candidat d’un front ampli condu√Įt des de B√®lgica.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (1-7-2020)

239 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: