EL PDECat HA DE DECIDIR SI VOL I COM INTEGRAR-SE A JxCAT

L’executiva del PDECat s’ha reunit aquest dijous per aprovar el document de base que ha de servir perquè els associats del partit es pronunciïn sobre el paper de la formació en l’espai de JxCat. És a dir, perquè diguin, en el marc de la reordenació de JxCat que pilota l’expresident Carles Puigdemont, quin rol ha de tenir el Partit Demòcrata. Aquest procés finalitzarà el 20 de setembre.

En roda de premsa, el president del PDECat, David Bonvehí, ha dit que les conclusions que se’n treguin han de servir per encarar la negociació amb la resta d’actors, que seran la Crida i els independents de JxCat que no estan afiliats en cap d’aquestes dues organitzacions però que són part del grup del Parlament de Catalunya. També ha dit que es traslladarà a Puigdemont, amb qui el president del partit parlarà “properament”. En tot cas, ha matisat que en el procés intern del PDECat no es decidirà com queda l’espai de JxCat, sinó només el rol de la formació.

Bonvehí ha explicat que arran de l'”excepcionalitat política” el PDECat va apostar per llistes “transversals de país”, però ara creu que els associats s’han de pronunciar sobre si s’ha de continuar així. I, en cas que sí, com s’ha de resoldre la presa de decisions. Les últimes vegades, com en l’elaboració de les llistes al Congrés de Diputats, l’excepcionalitat va passar “per sobre de les regles internes”.

El document

En el document enviat a la militància, al qual ha tingut accés l’ARA, es constata que “cal fer una reflexió interna” després del cicle electoral, tenint en compte que des de la irrupció de JxCat el partit s’ha situat en un segon pla. En aquest sentit, es plantejarà als militants les següents preguntes:

· “Els partits com a instruments del segle XXI”

· “El nostre projecte de partit per al futur”

· “Anàlisi i visió del projecte”

La metodologia passa per “escoltar”, diu el document, totes les persones associades, la qual cosa es farà a través de la reunió de les assemblees comarcals i de districte, que convocaran les vegueries del partit. Aquestes sessions estaran pilotades per un relator que s’encarregarà de moderar el debat i extreure’n els elements comuns. Segons fonts del partit, serà nomenat pel president de vegueria i serà un militant de base que, acompanyat d’un treballador del partit, farà aquesta tasca.

En funció del consens que tinguin els temes (per exemple, davant la qüestió de si el partit s’ha d’integrar a JxCat o se n’ha de deslligar), aquests relators classificaran la qüestió entre “unànime, majoritària, divisió d’opinions, minoria o opinió expressada per una sola persona). Fonts del partit admeten que el resultat pot ser “molt obert” perquè qualsevol associat pot plantejar la seva proposta perquè sigui debatuda en l’assemblea comarcal.

Informa:ARA.CAT (29-8-2019)

362 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: