EL PDxCAT FRENA LA REFUNDACIÓ DE JUNTS PER CATALUNYA

“El PDECat frena la refundació de Junts per Catalunya ”
La direcció del partit exigeix a Puigdemont el 50% de la llista del parlament per fer una coalició amb la Crida *** La Generalitat exigirà als acusats per la visita del papa a València de tornar els diners *** Compromís i Més per Mallorca reclamaran la reciprocitat urgent dels mitjans públics

( PERE MARTÍ )
Turbulent. El PDECat és un partit que va néixer el juliol del 2016 per intentar de salvar el que quedava de l’antiga Convergència Democràtica, corcada pels casos de corrupció. D’un congrés turbulent en va sortir una sigla discutible i una direcció feble, encapçalada per Marta Pascal, que no va acabar mai de consolidar-se ni va saber construir un espai polític propi. Tot i ser formalment un partit polític, el PDECat no s’ha presentat mai a les eleccions amb les seves sigles, conscient que no té tiratge electoral. Sempre s’ha presentat amb la marca Junts per Catalunya que va recuperar el president Carles Puigdemont per a les eleccions catalanes del 21 de desembre de 2017. La marca Junts per Catalunya, desestimada per les bases d’aquell congrés de juliol, s’ha utilitzat per a totes les eleccions. A les municipals, la gran majoria de batlles del PDECat ja es van presentar amb el nom de Junts per Catalunya. Això mateix van fer a les espanyoles i a les europees, de manera que semblava que el PDECat acabaria adoptant aquella marca per fer una formació política, amb Carles Puigdemont com a dirigent i afegint-hi organitzacions pròximes, com ara la Crida. Però, de moment, no és així.

La marca Junts per Catalunya continua essent propietat del PDECat i la direcció del partit ho ha utilitzat per posar condicions a la refundació. Abans-d’ahir una part de la direcció del PDECat, encapçalada per David Bonvehí, i amb Ferran Bel i Marc Solsona, es van reunir amb el president Puigdemont a Waterloo i li van proposar de fer una coalició electoral entre el PDECat i la Crida, amb el nom de Junts per Catalunya, en la qual el 50% de la candidatura fos del partit de Bonvehí i l’altre 50% de la formació de Jordi Sànchez. La proposta va ser refusada per Puigdemont, perquè és partidari d’aglutinar tot l’espai independentista possible sota una sola formació política i la reunió es va acabar sense acord. L’endemà, la mateixa delegació del PDECat es va reunir als Lledoners amb Jordi Sànchez i Toni Morral, secretari general de la Crida. Jordi Sànchez es va mostrar disposat a renunciar a les sigles de la Crida en favor de Junts per Catalunya però també va refusar la fórmula de coalició que proposa el PDECat.

Ara el desacord ja sembla difícilment salvable si el PDECat no accepta de dissoldre’s dins una nova Junts per Catalunya més àmplia. La direcció del partit al·lega que té un acord del seu consell nacional per a ‘transitar’ cap a Junts per Catalunya, però sense dissoldre’s. En canvi, tant la Crida com els independents de Junts per Catalunya, que són majoria als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i de les corts espanyoles, s’arrengleren amb la posició de Puigdemont: no volen cap coalició. Aquest sector acusa la direcció del PDECat de voler preservar les sigles del partit per garantir-se quotes de poder, tant a les llistes electorals com a les institucions, com feia Unió Democràtica a CiU amb l’antiga CDC. Un altre argument per a refusar la coalició és que el PDECat encara té pendent de resoldre el procés judicial del 3%, que no se sap quines implicacions tindrà.

Tant Puigdemont com la Crida i els independents de Junts per Catalunya volen fer net del passat de corrupció convergent, i proposen que la nova formació política estableixi un sistema democràtic d’elecció interna dels candidats, sense quotes partidistes. També volen obrir la llista a més plataformes o moviments independentistes, com ara Acció per la República –que encapçala la diputada Aurora Madaula– i Independentistes d’Esquerra, que es va presentar el 22 de febrer a l’Ateneu Barcelonès i ja té 5.475 adherits. La voluntat és que la nova formació política sigui tan transversal i àmplia com sigui possible, defugint les estructures verticals dels partits tradicionals. Les converses per a integrar el PDECat en aquesta nova força política continuaran i la voluntat de Puigdemont és que en formi part. Però, ara com ara, les discrepàncies són importants i no es descarta que finalment hi hagi una escissió. Si fos el cas, en teoria ni el PDECat ni la nova formació que sorgís no podria utilitzar la sigla de Junts per Catalunya, perquè hi ha un document signat per David Bonvehí i Jordi Sànchez que estableix que, en cas de desacord, totes dues parts hi han de renunciar.

Informa:VILAWEB.CAT (6-3-2020)

311 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: