EL PERSONAL DE LA SANITAT VALENCIANA CONTINUA MATANT EL CATALÀ

Les discriminacions ling√ľ√≠stiques continuen en la sanitat p√ļblica. La Plataforma per la Llengua ha denunciat aquest dilluns greus incompliments del dret a l’atenci√≥ en catal√† a diferents municipis del Pa√≠s Valenci√†.

L’ONG del catal√† ha em√®s un comunicat on explica els darrers casos de discriminaci√≥ ling√ľ√≠stica en centres de salut de qu√® ha tengut coneixement. En primer lloc, expliquen que una dona va telefonar el 18 de gener a Urg√®ncies de Pen√≠scola (Baix Maestrat), per a demanar hora per a una consulta de l’ur√≤leg al seu sogre. La doctora d’Urg√®ncies va instar la senyora Castell a parlar-li en castell√†, i ella va respondre: ¬ęA Pen√≠scola tinc dret d’expressar-me en valenci√†¬Ľ. La doctora va passar la senyora Castell a una infermera, que va fer un al¬∑legat, fora de lloc, contra l’√ļs de la llengua pr√≤pia. Segons apunta la Plataforna, ¬ęel fet √©s sorprenent, perqu√® la senyora Castell no va demanar al personal que l’atengu√©s en valenci√†, que hauria sigut el seu dret. La infermera, dient que la doctora no sabia valenci√†, va tractar reiteradament de for√ßar la senyora Castell a abandonar l’√ļs de la llengua pr√≤pia, negant de facto el dret d’una llengua oficial¬Ľ. A m√©s, va menysprear l’actitud de la ciutadana quan va dir: ¬ęVost√© √©s la que t√© un problema i est√† interessada a fer-se d’entendre¬Ľ. L’administrativa es va negar a proporcionar el nom de la doctora de Pen√≠scola a la senyora Castell, i es va riure de la seva justa petici√≥ d’informaci√≥.

De forma similar, fa setmanes quan Marc va telefonar a Urg√®ncies del Centre de Salut Trinitat de Val√®ncia l’administrativa va exigir que Marc li parlara en castell√†. Posteriorment, una altra administrativa va avisar-lo, en castell√†: ¬ęUna doctora li telefonar√†, parla-li castell√† si no vol tindre problemes¬Ľ.

Malauradament, aquests casos no s√≥n els √ļnics que s’han donat darrerament a la sanitat valenciana. Fa setmanes, la Plataforma per la Llengua va rebre una resposta del gerent del Departament de Salut d’Alcoi, J. Enrique Barbeito, sobre un cas al Centre de Salut d’Ibi (l’Alcoi√†), en el qual no es reconeixia la gravetat d’un fet en qu√® hi va haver una coacci√≥ de la doctora a una pacient que s’expressava en catal√†. En un altre cas molt greu, una jove embarassada va ser requerida a renunciar a parlar en la seva llengua i a expressar-se en castell√† mentre perdia el seu embar√†s a les urg√®ncies ginecol√≤giques de l’Hospital Cl√≠nic de Val√®ncia.

Segons el delegat de la Plataforma per la Llengua, Manuel Carceller, ¬ęa la Sanitat p√ļblica valenciana hi ha massa casos de vulneraci√≥ de drets ling√ľ√≠stics, contraris a la Llei 4/1983 d’√ļs i ensenyament del valenci√† i a l’Estatut de l’Empleat P√ļblic, que preveu que els funcionaris garantiran l’atenci√≥ al ciutad√† en la llengua que sol¬∑licite sempre que siga oficial en el territori¬Ľ.

El portaveu de la Plataforma per la Llengua ha demanat a la Conselleria de Sanitat posar fi a a¬ęctituds inadmissibles en professionals de la Generalitat i assegurar el deure legal de garantir l’expressi√≥ en valenci√† de la ciutadania¬Ľ. L’entitat demana que s’aplique el Protocol de la Generalitat Valenciana d’√ļs del valenci√† en l’√†mbit de la sanitat, per tal de garantir que es respecten els drets ling√ľ√≠stics de la ciutadania.
Informa:DBALEARS.CAT (27-2-2021)

127 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: