EL PLA CATALÀ DE FEIJÓO: RECUPERAR SEDICIÓ, PERSEGUIR REFERÈNDUMS I MÉS CASTELLÀ

El pla del PP a Catalunya: recuperar sedició, perseguir referèndum, endurir indults i més castellà.
Alberto Núñez Feijóo promet impulsar mesures que “contrariïn l’independentisme”.
(JAUME VICH)
Alberto Núñez Feijóo ensenya totes les cartes amb les quals es presenta a les eleccions del 23 de juliol. La idea força, tal com s’ha repetit durant setmanes, serà la “derogació del sanchisme”, que es traduirà en l’anul·lació o reformes de les principals lleis icòniques per al govern de Pedro Sánchez, com la de Memòria Democràtica o la del només sí és sí. Ara bé, el pla de xoc de Feijóo també posarà l’accent en accions que tindran un fort impacte a Catalunya si acaba governant. El programa electoral del PP, presentat aquest dimarts al migdia a Madrid i que es basa en 365 mesures, també posa el focus en el conflicte català, posarà la banya a l’escola catalana i preveu un reguitzell de mesures per aturar un altre hipotètic desafiament independentista.


Recuperar la sedició, endurir la malversació i perseguir els “referèndums il·legals”

En el paquet de mesures, el PP promet recuperar el delicte de sedició i restaurar el de malversació tal com estava redactat en l’anterior Codi Penal abans de la reforma pactada entre el govern espanyol i Esquerra Republicana de Catalunya. Aquella modificació va substituir el de sedició pel de desordres desagreujats i va suavitzar el de malversació si no hi havia lucre personal. “En millorarem i n’actualitzarem la tipificació per castigar les formes més greus de deslleialtat institucional”, s’explica en el programa electoral, que també promet tipificar el delicte de “referèndum il·legal”: “Regularem altres conductes de deslleialtat institucional dirigides a posar en perill la pau i l’ordre constitucional, ja sigui mitjançant referèndum o consultes no autoritzades o maquinacions dirigides a laminar el crèdit d’Espanya a la comunitat internacional”.

El castellà, vehicular a l’escola

L’altra flanc del PP és l’escola i l’atac a la immersió lingüística, tal com està concebuda a Catalunya. La proposta del PP és fer que el castellà sigui també vehicular a les aules, encara que no especifica si s’aplicarà un percentatge concret en la escuela. En aquest sentit, segons el text, aposten per garantir que, en les comunitats autònomes on hi ha més d’una llengua cooficial (Catalunya, Euskadi i Galícia), totes dues “tindran la consideració de vehicular d’acord amb el patró d’equilibri lingüístic”, emulant el model gallec del 50% i 50%. “Assegurarem que tots els estudiants escriguin i s’expressin correctament en castellà i en la llengua cooficial corresponent”. En la seva intervenció, Feijóo ho ha expressat d’una forma ambigua i erràtica: “Es garantirà el coneixement de les llengües d’Espanya a tots els col·legis de la nostra nació”. Per tot plegat el gallec considera que aquest paquet de mesures “contrariaran l’independentisme”. “El nostre deure no és seguir sotmetent l’interès general als que volen fracturar Espanya”, ha reblat.
Endurir els indults

El PP encara té en la retina la concessió dels indults als líders independentistes per part dels govern espanyol perquè, tal com detallen, es tracta “d’un ús partidista dels instruments de l’Estat”. Per això, el pla de xoc del PP si arriba a La Moncloa també preveu modificar la llei de l’indult, que data de 1870, perquè s’hagi de justificar-ne més i millor la concessió . “Ho farem per reforçar la motivació per part del govern del dret de gràcia”.

Amb tot, la voluntat del PP és apartar l’independentisme català i basc de la governabilitat espanyola. Per això, ha demanat a “qui lideri el socialisme després de la caiguda del sanchisme” que doni suport al PP per “retirar el poder a Bildu i l’independentisme”. En aquest sentit, per evitar una possible aliança amb Vox si no té majoria després de les eleccions, el presidenciable del PP aposta perquè governi la llista més votada: “Si guanyo les eleccions trucaré el líder del PSOE perquè em deixi governar. Si no me l’agafa, trucaré tots els barons perquè el convencin”.

La fi de “tots els errors del govern”

El pla de xoc del PP es proposa revertir “tots els errors del govern”, personificats en la derogació del “sanchisme”. “Derogar el sanchisme implica derogar lleis i mesures equivocades, però no vull governar per practicar revenges de cap tipus. Vull derrotar Sánchez contundentment, però no em vull venjar”, ha afirmat. En aquest sentit, Feijóo s’ha compromès a cessar el president del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, “en el primer Consell de Ministres”. També ha defensat que s’acabarà “l’autoritarisme de manar a cop de decret llei”, ha promès conformar un govern “més petit a tots els nivells” i ha afirmat que no farà servir l’avió del president, el Falcon, “per actes personals o de partit”. A més, Feijóo ha assegurat que no nomenarà ministres “contraris a la Unió Europea, ni a l’OTAN, ni al suport a Ucraïna o a la mateixa defensa de la sobirania nacional”. “Només seran ministres si acrediten preparació i no sectarisme”, ha dit.

La violència masclista ha estat un terrible maldecap per al PP arran dels pactes amb Vox en ajuntaments i comunitats perquè els de Feijóo han assumit l’ideari i el llenguatge ultra parlant de “violència intrafamiliar” en els acords signats entre les dues formacions. Per contrarestar aquest desgast, la secretària general, Cuca Gamarra, ha subratllat que el seu partit “té un compromís irrenunciable per erradicar la violència masclista”: “És una realitat innegable que hem de combatre”. En aquest punt, el programa preveu que el PP compleixi “el pacte d’Estat contra la violència de gènere” i ho farà “avaluant cadascuna de les seves mesures i actualitzant els continguts per a una efectivitat més gran”

Seguidament, el programa avança una “profunda” revisió del Codi Penal per reparar “les defectuoses reformes parcials escomeses en l’última legislatura”, fent referència a la polèmica llei del només sí és sí. En l’àmbit legal, el PP aposta per ampliar la presó permanent revisable per als condemnats per un delicte d’assassinat amb ocultació de cadàver. D’altra banda, també asseguren que derogaran la llei de Memòria Democràtica.
Informa:ELNACIONAL.CAT (4-VII-2023)

80 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: