EL PNB OFICIALITZA LA RUPTURA AMB PUIGDEMONT: ES PRESENTARÀ PER SEPARAT A LES EUROPEES

Ja √©s oficial: no hi ha hagut entesa entre el PDeCAT i el PNB per presentar-se conjuntament a les eleccions europees del 26 de maig com venien fent fins ara. El factor desestabilitzador ha estat la pres√®ncia de Carles Puigdemont com a cap de llista. Davant d’aix√≤, despr√©s d’una conversa aquest dijous al mat√≠ entre David Bonveh√≠ i Andoni Ortuzar, les dues formacions han acordat un acord de “col¬∑laboraci√≥ institucional postelectoral”. Per√≤ llistes separades.

En un comunicat aquest dijous al mat√≠, despr√©s de les deliberacions fetes per les dues formacions, el PNB assegura que “ent√©n, respecta i accepta que la situaci√≥ catalana porti al PDeCAT a la conformaci√≥, de cara a les eleccions europees del 26 de maig, d’una candidatura exclusivament catalanista i coherent amb el proc√©s pol√≠tic que all√† es viu en els √ļltims anys”.

El debat entre els nacionalistes bascos no ha estat gens f√†cil. Per una banda, la pres√®ncia de Carles Puigdemont ha creat molta incomoditat dins del PNB. Per√≤ per l’altra, tamb√© √©s cert que, en les eleccions europees, la circumscripci√≥ √©s √ļnica a tot l’Estat espanyol, fet que pot fer perillar la seva representaci√≥. Els jeltzale confien a poder tancar “en les pr√≤ximes dates” una candidatura amb Coalici√≥ Can√†ria i Comprom√≠s per Gal√≠cia. Les converses estan “avan√ßades”.

Malgrat tot, des del PNB remarquen que amb el PDeCAT els uneixen “d√®cades de relaci√≥ i fraternitat pol√≠tica”, i que “podem continuar col¬∑laborant en les diferents institucions parlament√†ries, especialment al Parlament Europeu”. Durant els pr√≤xims dies formalitzaran un acord de col¬∑laboraci√≥ postelectoral “que tindr√† com a objectiu la defensa d’Euskadi i Catalunya al Parlament Europeu i la reivindicaci√≥ d’una veu i una representaci√≥ juntes per ambdues nacions en el futur d’Europa”. Tamb√© buscaran l’impuls de “solucions al problema no resolt de l’encaix” a l’Estat espanyol i la Uni√≥ Europea.
‚ÄúInternacionalitzar el conflicte‚ÄĚ

Per la seva part, en un altre comunicat, el PDeCAT ha justificat la ruptura assegurant que la seva √©s ‚Äúuna candidatura estrictament en clau catalana, d‚Äôinternacionalitzaci√≥ del conflicte catal√† i de den√ļncia que la repressi√≥ que no garanteix els plens drets i deures dels catalans‚ÄĚ. En aquesta l√≠nia, defensen que ‚Äús‚Äôha escollit el president Carles Puigdemont com la millor persona per encap√ßalar aquesta candidatura i que t√© tota la legitimitat i els drets pol√≠tics intactes per a representar-la‚ÄĚ.

Informa:ELNACIONAl.CAT (22-3-2019)

N.de la R.
√Čs una ruptura del tot anunciada. Els antics acords entre CiU i PNB no s√≥n v√†lids avui ni en versi√≥ acualitzada. Al PNB no l’interessa Puigdemont ni poc ni molt. Els bascos sempre van a la seva i fins ara tot els surt b√© o gaireb√©. Quan Urkullu volia fer de mitjancer per evitar el 155 a Catalunya en realitat no feia m√©s res que pensar en Euskadi que segurament seria la nova v√≠ctima. Cadasc√ļ √©s molt lliure de defensar els seus interessos. Per√≤ que no ens enganyin m√©s. Com deia el president Maci√†, Catalunya nom√©s ens t√© a nosaltres per defensar-la.

594 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: