EL ” POLÒNIA” EN PERILL ?

El ‘Polònia’, en perill?
Cap argument televisiu ni cap criteri professional justifica la desaparició del programa

Dijous al vespre, Toni Soler acabava l’ Està passant acomiadant la temporada. I va deixar anar un missatge que ens posava en alerta: “Avui és el nostre últim programa en directe i a mi m’agradaria dedicar-lo als companys i germans del Polònia. Passi el que passi, sou els millors”. No cal ser Jessica Fletcher per intuir que alguna cosa està passant, valgui la redundància. Primer, perquè estem a final de temporada. Segon, pel missatge enigmàtic, amb esperit d’homenatge i regust agredolç. I tercer, pel punt d’atabalament de Toni Soler al deixar anar la frase. Els indicis ens fan pensar que el Polònia corre el perill de caure de la graella de TV3. La subtilesa de Soler desprenia el desig de generar una mica de pressió o rebombori sobre aquesta possibilitat.

Si s’estan a punt de carregar el Polònia pot ser per dos motius: econòmic o polític. O una casual combinació de tots dos. La crisi del coronavirus pot haver afectat certes previsions d’ingressos i això pot implicar alguns sacrificis televisius. El que és estrany és que es triï com a víctima el Polònia, un programa emblemàtic de la cadena. El Polònia, a més, ha donat uns resultats d’audiència extraordinaris a TV3, sempre per damunt del 20% de quota. Ha sigut líder entre totes les cadenes i tots els mesos i té un índex de fidelitat admirable dels espectadors. Fins i tot amb els mètodes televisius rudimentaris per culpa del confinament, el programa s’ha mantingut líder. No hi ha cap argument televisiu ni cap criteri professional que justifiqui la desaparició del Polònia de la graella.

D’altra banda, es fa molt estrany pensar que els responsables de la Corporació i la cadena vulguin assumir el cost polític de carregar-se el Polònia, perquè inevitablement en tindria. Silenciar la sàtira política no serà gratuït. I més, tenint en compte que hi ha unes eleccions a la vista. Fer-ho suposarà una decisió històrica que sempre més quedarà sota sospita. Com a televisió pública, els seus responsables han de tenir en compte quin missatge donaran a l’audiència en cas de carregar-se’l. Manca d’independència política? Por? Mala gestió dels recursos? El Polònia és un programa amb gairebé vuitanta treballadors. Eliminar-lo de la graella és una decisió delicada. I més tenint en compte els estralls que la crisi del coronavirus ha provocat en l’àmbit de les arts escèniques. Al Polònia hi treballen una vintena d’actors i actrius. Deixar-los sense feina és desvincular-se del compromís cultural que una tele pública ha de tenir amb el sector i amb el país.

Tenint en compte les penoses circumstàncies sociopolítiques del país, costa acceptar que hi hagi polítics que estiguin perdent el temps maldant per carregar-se un programa de televisió. Però ves a saber. A molts ja els estarà bé i no mouran un dit per evitar-ho. Només els que tinguin autèntica vocació de servidors públics entendran la importància d’impedir-ho. El Polònia no pot desaparèixer de TV3. Si passa, serà molt greu. Perquè carregar-se’l suposarà perdre un dels últims indicis de certa salut democràtica que ens queden a Catalunya.

Informa:ARA.CAT.CAT (27-6-2020)

441 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: