EL ” POL√íNIA” EN PERILL ?

El ‘Pol√≤nia’, en perill?
Cap argument televisiu ni cap criteri professional justifica la desaparició del programa

Dijous al vespre, Toni Soler acabava l‚Äô Est√† passant acomiadant la temporada. I va deixar anar un missatge que ens posava en alerta: ‚ÄúAvui √©s el nostre √ļltim programa en directe i a mi m‚Äôagradaria dedicar-lo als companys i germans del Pol√≤nia. Passi el que passi, sou els millors‚ÄĚ. No cal ser Jessica Fletcher per intuir que alguna cosa est√† passant, valgui la redund√†ncia. Primer, perqu√® estem a final de temporada. Segon, pel missatge enigm√†tic, amb esperit d‚Äôhomenatge i regust agredol√ß. I tercer, pel punt d‚Äôatabalament de Toni Soler al deixar anar la frase. Els indicis ens fan pensar que el Pol√≤nia corre el perill de caure de la graella de TV3. La subtilesa de Soler desprenia el desig de generar una mica de pressi√≥ o rebombori sobre aquesta possibilitat.

Si s‚Äôestan a punt de carregar el Pol√≤nia pot ser per dos motius: econ√≤mic o pol√≠tic. O una casual combinaci√≥ de tots dos. La crisi del coronavirus pot haver afectat certes previsions d‚Äôingressos i aix√≤ pot implicar alguns sacrificis televisius. El que √©s estrany √©s que es tri√Į com a v√≠ctima el Pol√≤nia, un programa emblem√†tic de la cadena. El Pol√≤nia, a m√©s, ha donat uns resultats d‚Äôaudi√®ncia extraordinaris a TV3, sempre per damunt del 20% de quota. Ha sigut l√≠der entre totes les cadenes i tots els mesos i t√© un √≠ndex de fidelitat admirable dels espectadors. Fins i tot amb els m√®todes televisius rudimentaris per culpa del confinament, el programa s‚Äôha mantingut l√≠der. No hi ha cap argument televisiu ni cap criteri professional que justifiqui la desaparici√≥ del Pol√≤nia de la graella.

D‚Äôaltra banda, es fa molt estrany pensar que els responsables de la Corporaci√≥ i la cadena vulguin assumir el cost pol√≠tic de carregar-se el Pol√≤nia, perqu√® inevitablement en tindria. Silenciar la s√†tira pol√≠tica no ser√† gratu√Įt. I m√©s, tenint en compte que hi ha unes eleccions a la vista. Fer-ho suposar√† una decisi√≥ hist√≤rica que sempre m√©s quedar√† sota sospita. Com a televisi√≥ p√ļblica, els seus responsables han de tenir en compte quin missatge donaran a l‚Äôaudi√®ncia en cas de carregar-se‚Äôl. Manca d‚Äôindepend√®ncia pol√≠tica? Por? Mala gesti√≥ dels recursos? El Pol√≤nia √©s un programa amb gaireb√© vuitanta treballadors. Eliminar-lo de la graella √©s una decisi√≥ delicada. I m√©s tenint en compte els estralls que la crisi del coronavirus ha provocat en l‚Äô√†mbit de les arts esc√®niques. Al Pol√≤nia hi treballen una vintena d‚Äôactors i actrius. Deixar-los sense feina √©s desvincular-se del comprom√≠s cultural que una tele p√ļblica ha de tenir amb el sector i amb el pa√≠s.

Tenint en compte les penoses circumst√†ncies sociopol√≠tiques del pa√≠s, costa acceptar que hi hagi pol√≠tics que estiguin perdent el temps maldant per carregar-se un programa de televisi√≥. Per√≤ ves a saber. A molts ja els estar√† b√© i no mouran un dit per evitar-ho. Nom√©s els que tinguin aut√®ntica vocaci√≥ de servidors p√ļblics entendran la import√†ncia d‚Äôimpedir-ho. El Pol√≤nia no pot desapar√®ixer de TV3. Si passa, ser√† molt greu. Perqu√® carregar-se‚Äôl suposar√† perdre un dels √ļltims indicis de certa salut democr√†tica que ens queden a Catalunya.

Informa:ARA.CAT.CAT (27-6-2020)

360 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: