EL PP AMB UNA CANDIDATA A BARCELONA QUE NO VOL PARLAR CATALÀ

‚ÄúSi ja hi ha onze lleng√ľes [oficials al Parlament Europeu], n‚Äôhi pot haver dotze. No hi tinc cap tipus d‚Äôinconvenient. Les lleng√ľes s√≥n els vehicles per poder-nos entendre. A Europa tamb√© es pot utilitzar el catal√†, no hi trobo cap inconvenient, ans al contrari. Com m√©s lleng√ľes, m√©s riquesa i m√©s pluralitat.‚ÄĚ Aix√≤ deia el 2009 Dolors Montserrat mare, aleshores portaveu del PP al Parlament, en una entrevista a aquest diari, en qu√® afegia que el mateix podria valer per a les Corts Espanyoles. Han passat deu anys i avui el PP presenta una candidata per Barcelona a les eleccions espanyoles del 28-A, l‚Äôadvent√≠cia Cayetana √Ālvarez de Toledo, de Madrid, que no sap catal√† i en fa bandera. Fa bandera de la ignor√†ncia: la cap de llista assegura que no parlar-lo ‚Äúdona m√©s sentit‚ÄĚ a la seva candidatura.

Amb aquesta tria ex√≤gena del PP catal√†, Pablo Casado, a part de purgar d‚Äôuna tacada l‚Äôexministra Dolors Montserrat filla i el missatge de Dolors Montserrat mare, situa la llengua al centre del debat pol√≠tic per convertir-la en una arma llanc√≠vola i refor√ßa el seu objectiu de fer-la innecess√†ria: el catal√† no cal per presentar-se com a candidat al Congr√©s a Catalunya. Al capdavall, √Ālvarez de Toledo tampoc tindria l‚Äôoportunitat d‚Äôutilitzar-lo a la cambra baixa, on √©s vetat.

L‚Äô√ļnic moment en qu√® es pot fer evident la seva incompet√®ncia ling√ľ√≠stica seran els debats electorals, a l‚Äôhora de respondre a les interpel¬∑lacions dels altres candidats. En el cas del de TV3 i Catalunya R√†dio, demanar√† al moderador que se li adreci en castell√†? La pol√®mica est√† servida, i amb la llengua i els mitjans p√ļblics com a cavall de batalla.

 

EL PP català no existeix

 

Al PP catal√† no ha fet cap gr√†cia la substituta de Jorge Fern√°ndez D√≠az, no tant perqu√® la cap de cartell s‚Äôhagi decidit al carrer G√®nova, ja que aix√≤ √©s hist√≤ricament habitual malgrat que Josep Piqu√© afeg√≠s ‚Äúde Catalunya‚ÄĚ a la sigla el 2000 i Al√≠cia S√°nchez-Camacho ho canvi√©s per ‚ÄúPP catal√†‚ÄĚ el 2012, sin√≥ perqu√® √Ālvarez de Toledo no √©s ni tan sols de la fam√≠lia dels populars catalans ‚Äďde fet, ni √©s catalana ni viu a Catalunya‚Äď. Algunes veus sostenen que, a m√©s, l‚Äôestrat√®gia de la radicalitzaci√≥ no porta enlloc. ‚ÄúDir que no parlar catal√† dona m√©s sentit a la teva candidatura √©s un menyspreu a Catalunya i a la llengua catalana. Aix√≠ no es combat l‚Äôautodeterminaci√≥‚ÄĚ, va piular l‚Äôeurodiputat Santi Fisas.

La principal damnificada, Dolors Montserrat, tamb√© utilitzava l‚Äôargument del catal√† per reivindicar-se. Dissabte va publicar a Twitter una intervenci√≥ seva en un m√≠ting a les Illes Balears en qu√® defensava que, ‚Äúper al PP, les lleng√ľes s√≥n el m√©s gran dels tresors, ponts que uneixen, no murs que separen‚ÄĚ. Es dona la circumst√†ncia que mentre a ella la defenestren a Catalunya per alg√ļ que no parla catal√†, Montserrat va a fer campanya electoral amb la llengua ‚Äďdiferenciant, aix√≤ s√≠, ‚Äúmenorqu√≠, mallorqu√≠, eivissenc, formenterenc i catal√†‚ÄĚ‚Äď a les Illes, on, per cert, el PP ha recorregut el cam√≠ invers que a Catalunya: una de les grans b√®sties negres de la llengua a l‚Äôarxip√®lag, l‚Äôexpresident Jos√© Ram√≥n Bauz√°, va deixar el partit al gener.

En qualsevol cas, √Ālvarez de Toledo, que √©s directora de l‚Äô√†rea internacional de la fundaci√≥ FAES, presidida per Jos√© Mar√≠a Aznar ‚Äďque almenys parlava catal√† en la intimitat‚Äď, va fitxar per Casado despr√©s d‚Äôhaver publicat un article cr√≠tic amb ell a El Mundo el 18 de setembre en qu√® lamentava que el l√≠der del PP digu√©s que no ‚Äúanirien als carrers a generar crispaci√≥‚ÄĚ traient els lla√ßos grocs ‚Äďcom es dedica a fer Ciutadans‚Äď. Ara la tamb√© periodista creu que Casado ha canviat d‚Äôestrat√®gia a Catalunya: ‚ÄúSi no, jo no estaria fent aquest pas.‚ÄĚ √Čs a dir, per la candidata catalana Casado ha abra√ßat la crispaci√≥.

2000
El PP
va afegir ‚Äúde Catalunya‚ÄĚ al nom, i el 2012 ho va canviar per ‚Äúcatal√†‚ÄĚ. Avui la candidata del PPC per Barcelona √©s de Madrid.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (19-3-2019)
645 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: