EL PRECEDENT ALEMANY QUE OBLIGARIA NETFLIX A COMPLIR LA QUOTA DE CATAL√Ä A L’AUDIOVISUAL

( V√ćCTOR RODRIGO )
La quota del 6% per a la pres√®ncia del catal√† (tamb√© el basc i el gallec) a les plataformes de contingut en streaming, sorgida del pacte entre ERC i la Moncloa per la llei de l’audiovisual, no est√† del tot consolidada. En les pr√≤ximes setmanes es preveu un fort embat per part de les plataformes, que ja han insinuat que veuen amb recel el resultat de la negociaci√≥ pressupost√†ria. Existeix, per√≤, un precedent al Tribunal General de la Uni√≥ Europea (TGUE) que pot blindar la nova normativa que preveu aprovar l’executiu de Pedro S√°nchez. Es tracta d’una sent√®ncia del TGUE del 2018 que va obligar Netflix a pagar l’impost per finan√ßar, distribuir i exhibir pel¬∑l√≠cules alemanyes, tal com va establir una nova llei del pa√≠s germ√†nic.

Concretament, el tribunal va desestimar el recurs presentat per Netflix -una de les amenaces publicades aquests dies, que obria la porta als gegants de les plataformes a intentar rec√≥rrer la futura legislaci√≥ espanyola- i obligava la companyia a pagar la taxa en funci√≥ de la recaptaci√≥ generada pels seus clients a Alemanya. La sent√®ncia del 2018 sorgeix de l’anterior directiva europea sobre l’audiovisual, de l’any 2010. Tot i aix√≤, aquest punt sobre el finan√ßament de contingut europeu (en aquest cas alemany) tamb√© forma part de la nova doctrina de la UE sobre el mercat audiovisual, aprovada el mateix 2018. Qu√® suposa aix√≤? Un precedent judicial que pot tombar qualsevol recurs d’anul¬∑laci√≥ que presentin les plataformes a la normativa estatal.

Les companyies que presten servei a l’estat espanyol han mostrat recel i malestar pel resultat del pacte entre ERC i el govern espanyol. Portaveus de Netflix, en concret, declaraven a El Confidencial que la companyia “se sentia enganyada” per part de la Moncloa, amb qui negocia des de l’aprovaci√≥ de la doctrina audiovisual de la UE. Consideren “un peatge” la incorporaci√≥ de les quotes per a les altres lleng√ľes oficials, encara que a Espanya obtindran els millors beneficis fiscals per instaurar les seves seus europees. Altres fonts del sector de les plataformes asseguraven a El Mundo que “han estafat ERC” perqu√® √©s una normativa, la del 6%, que no √©s “assumible”. La doctrina de la UE, per√≤, √©s molt clara.

L’article 36 de la directiva 2018/1808 estableix el seg√ľent: “Per tal de garantir uns nivells suficients d’inversi√≥ en obres europees, els estats membres han de poder imposar obligacions financeres als prestadors de serveis de comunicaci√≥ establerts al seu territori. Aquestes obligacions poden adoptar la forma de contribucions directes a la producci√≥ i adquisici√≥ de drets d’obres europees”. Aix√≤ significa, en concret, que les imposicions legals per tal que hi hagi pres√®ncia de t√≠tols europeus a les plataformes no nom√©s arriben en base de la producci√≥ pr√≤pia sin√≥ tamb√© per la compra i adquisici√≥ de t√≠tols europeus ja creats.

Llei de l’audiovisual
Qu√® implica el 6% de catal√† a les plataformes en la llei de l’audiovisual?
Les xifres actuals de continguts en matèria de doblatge, subtítols i producció pròpia es troben molt lluny de la quota marcada en el pacte pels pressupostos entre ERC i el PSOE

I, per com redacta la directiva de la UE aquest mateix punt, “es permet a un estat membre imposar igualment aquestes obligacions als prestadors de serveis de comunicaci√≥ establerts en un altre estat membre que es dirigeix a aquest territori”. √Čs un punt clau, ja que pot esquivar els arguments de les plataformes sobre el fet que les seves seus continentals a Europa no es troben a Espanya -en el cas de Netflix, per exemple, √©s als Pa√Įsos Baixos. √Čs a dir, la legislaci√≥ espanyola s’aplicaria igualment a Netflix, HBO, Amazon Prime o Disney, a m√©s de Movistar, Filmin o Atresmedia.

En aquest sentit, la normativa de la UE permet de manera expl√≠cita als estats membres que legislin a partir de la seva directriu, per√≤ amb aquests punts com a base. A m√©s a m√©s, segons l’acord de pressupostos signat entre ERC i la Moncloa, es crear√† un fons de promoci√≥ de la llengua per incloure a les plataformes el doblatge i subtitulaci√≥ existent de 10,5 milions d’euros. El pacte inclou garantir i promoure nous doblatges i subtitulacions que les plataformes hauran d‚Äôincorporar als seus cat√†legs.

Què implica el 6% de quota?

L’acord que van signar la Moncloa i els republicans estableix que, dins del 30% de la quota de producci√≥ europea obligat√≤ria que ja va establir la doctrina de la UE, la meitat (un 15% del total) ha de ser en lleng√ľes de l’Estat. D’aquesta meitat, afirma l’acord, un 40% (√©s a dir, el 6% en refer√®ncia al total) haur√† de ser en catal√†, euskera o gallec. Per tant, de tota la producci√≥ europea que ha d’haver-hi a les plataformes, el 20% ser√† en les tres lleng√ľes esmentades, incl√≤s el catal√†.

Un altre dels punts rellevants √©s el finan√ßament anticipat d’obra independent. Segons el pacte, la llei preveuria per primera vegada destinar un 10% dels fons que recapti l’ICAA (Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals) a la producci√≥ en altres lleng√ľes oficials, tamb√© en catal√†, a trav√©s de l’impost del 5% que la llei fixa per a les plataformes privades i el 6% de les p√ļbliques. Un tribut que, de manera original, nom√©s se’n beneficiava la producci√≥ espanyola i RTVE.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (1-XII-2021)

130 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: