EL PRESIDENT DE SCC VOL ” CANALITZAR” EL MOVIMENT INDEPENDENTISTA

El president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando SĂĄnchez Costa, ha apostat per enfocar l’estratègia de l’entitat a canalitzar el moviment social que dona suport a l’independentisme cap a un objectiu de millorar Catalunya i tota Espanya: “No pots dir ‘no’ a dos milions de persones”.

“Les persones som ĂŠssers de sentit i tu, a dos milions de persones, no els pot dir: ‘No, el que has fet no tĂŠ cap sentit durant sis anys. El procĂŠs independentista, totes les teves mobilitzacions, tot això no ha valgut per a res’. Això no ho pots dir perquè no serĂ  acceptat i no pot ser assumit ni psicològicament ni polĂ­tica”, ha raonat en una entrevista d’Europa Press.

Per al lĂ­der de SCC, algunes reivindicacions “que han donat ales” a l’independentisme poden tenir elements interessants que, ben entesos, poden millorar Catalunya i tot Espanya: posa com a exemple alguns mecanismes de finançament ―com gestionar alguns impostos―, la responsabilitat de Catalunya al Govern d’Espanya i la gestiĂł de Rodalies.

S’ha posicionat a favor que les autonomies gestionin mĂŠs els impostos de manera directa i considera que a Catalunya això provocaria que algunes proclames independentistes deixessin de tenir sentit: “Si els diners estan a Madrid, la culpa sempre ĂŠs de Madrid. Per tant, ĂŠs bo assumir responsabilitat aquĂ­”.

Per això, planteja interpel¡lar al moviment cĂ­vic independentista dient-los: “El sentit no era aconseguir la independència, perquè això sabeu que no ĂŠs possible en el marc constitucional i europeu del segle XXI, però pot tenir altres sentits, i el que hem de fer tots ĂŠs veure com es pot canalitzar aquest moviment cĂ­vic per millorar Catalunya i millorar Espanya”.

Assumeix que la seva opiniĂł pot no ser habitual, però que tĂŠ sentit antropològic, sociològic i polĂ­tic, perquè “no es pot dir nomĂŠs un ‘no’ a la reivindicaciĂł de dos milions de persones, que haurĂ  estat mĂŠs o menys induĂŻda o provocada pel poder, però que ĂŠs real”.

Ha advertit que tampoc es pot entendre nomĂŠs aquests dos milions de persones, perquè hi ha dos milions mĂŠs “que pensen el contrari i que han sentit i sofert durant aquests anys, tambĂŠ tenen il¡lusions, i cal escoltar-les de debò”, la qual cosa considera que no s’ha fet mai, ni des de Barcelona ni des de Madrid.

Promet seguir defensant que l’espai pĂşblic “no estigui constantment colonitzat per una sola ideologia polĂ­tica, i una formaciĂł realment plural a l’escola, que s’entenguin les dues llengĂźes de Catalunya com una riquesa; una llei electoral catalana justa, que pari la pressiĂł ambiental que es viu a la Catalunya d’interior i el dopatge institucional amb què la Generalitat ha controlat societat catalana durant anys”.

“Que ERC s’aclareixi”

El president de l’entitat constitucionalista ha explicat que, per impulsar una estratègia comuna que millori Catalunya, ERC “ha d’aclarir-se” perquè considera que algunes veus estan obrint-se a un pĂşblic mĂŠs enllĂ  de l’independentisme, però tambĂŠ mĂŠs enllĂ  de Catalunya.

“ERC ha d’aclarir-se: si vol ser un partit insurreccional o vol ser una espècie de partit estatal, que de vegades ĂŠs la sensaciĂł que jo tinc, que hi ha aquesta possibilitat d’ERC de fer un moviment estil Lliga Nord. Hi ha determinades estratègies que em suggereixen que alguns es podrien plantejar convertir-se en un partit republicĂ  estatal”, i s’ha referit directament al lĂ­der republicĂ  al CongrĂŠs, Gabriel RufiĂĄn.
Informa:ELNACIONAL.CAT (3-8-2019)

209 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: