EL PRESIDENT DE SCC VOL ” CANALITZAR” EL MOVIMENT INDEPENDENTISTA

El president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando S√°nchez Costa, ha apostat per enfocar l’estrat√®gia de l’entitat a canalitzar el moviment social que dona suport a l’independentisme cap a un objectiu de millorar Catalunya i tota Espanya: “No pots dir ‘no’ a dos milions de persones”.

“Les persones som √©ssers de sentit i tu, a dos milions de persones, no els pot dir: ‘No, el que has fet no t√© cap sentit durant sis anys. El proc√©s independentista, totes les teves mobilitzacions, tot aix√≤ no ha valgut per a res’. Aix√≤ no ho pots dir perqu√® no ser√† acceptat i no pot ser assumit ni psicol√≤gicament ni pol√≠tica”, ha raonat en una entrevista d’Europa Press.

Per al l√≠der de SCC, algunes reivindicacions “que han donat ales” a l’independentisme poden tenir elements interessants que, ben entesos, poden millorar Catalunya i tot Espanya: posa com a exemple alguns mecanismes de finan√ßament ‚Äēcom gestionar alguns impostos‚Äē, la responsabilitat de Catalunya al Govern d’Espanya i la gesti√≥ de Rodalies.

S’ha posicionat a favor que les autonomies gestionin m√©s els impostos de manera directa i considera que a Catalunya aix√≤ provocaria que algunes proclames independentistes deixessin de tenir sentit: “Si els diners estan a Madrid, la culpa sempre √©s de Madrid. Per tant, √©s bo assumir responsabilitat aqu√≠”.

Per aix√≤, planteja interpel¬∑lar al moviment c√≠vic independentista dient-los: “El sentit no era aconseguir la independ√®ncia, perqu√® aix√≤ sabeu que no √©s possible en el marc constitucional i europeu del segle XXI, per√≤ pot tenir altres sentits, i el que hem de fer tots √©s veure com es pot canalitzar aquest moviment c√≠vic per millorar Catalunya i millorar Espanya”.

Assumeix que la seva opini√≥ pot no ser habitual, per√≤ que t√© sentit antropol√≤gic, sociol√≤gic i pol√≠tic, perqu√® “no es pot dir nom√©s un ‘no’ a la reivindicaci√≥ de dos milions de persones, que haur√† estat m√©s o menys indu√Įda o provocada pel poder, per√≤ que √©s real”.

Ha advertit que tampoc es pot entendre nom√©s aquests dos milions de persones, perqu√® hi ha dos milions m√©s “que pensen el contrari i que han sentit i sofert durant aquests anys, tamb√© tenen il¬∑lusions, i cal escoltar-les de deb√≤”, la qual cosa considera que no s’ha fet mai, ni des de Barcelona ni des de Madrid.

Promet seguir defensant que l’espai p√ļblic “no estigui constantment colonitzat per una sola ideologia pol√≠tica, i una formaci√≥ realment plural a l’escola, que s’entenguin les dues lleng√ľes de Catalunya com una riquesa; una llei electoral catalana justa, que pari la pressi√≥ ambiental que es viu a la Catalunya d’interior i el dopatge institucional amb qu√® la Generalitat ha controlat societat catalana durant anys”.

“Que ERC s’aclareixi”

El president de l’entitat constitucionalista ha explicat que, per impulsar una estrat√®gia comuna que millori Catalunya, ERC “ha d’aclarir-se” perqu√® considera que algunes veus estan obrint-se a un p√ļblic m√©s enll√† de l’independentisme, per√≤ tamb√© m√©s enll√† de Catalunya.

“ERC ha d’aclarir-se: si vol ser un partit insurreccional o vol ser una esp√®cie de partit estatal, que de vegades √©s la sensaci√≥ que jo tinc, que hi ha aquesta possibilitat d’ERC de fer un moviment estil Lliga Nord. Hi ha determinades estrat√®gies que em suggereixen que alguns es podrien plantejar convertir-se en un partit republic√† estatal”, i s’ha referit directament al l√≠der republic√† al Congr√©s, Gabriel Rufi√°n.
Informa:ELNACIONAL.CAT (3-8-2019)

284 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: