EL PREU DE LA DEPENDÈNCIA: SOM UNA COLÒNIA ECONÒMICA D’ESPANYA

“El preu de la dependència ”
La manca estructural d’inversió de l’estat demostra el tracte colonial que rep Catalunya per part dels successius governs espanyols *** Les Corts enllesteixen el pressupost del 2020 per votar-lo la setmana que ve *** El govern balear ja ho té tot a punt per fer front als efectes del Brexit

( PERE MARTÍ )
Pressupost. Catalunya ha perdut un 3,3% del PIB i 111.500 llocs de feina per la manca d’inversions de l’estat espanyol en infrastructures des del 2001, segons un estudi presentat per la Cambra de Comerç de Barcelona que presideix Joan Canadell. Del 2001 fins al 2018, el govern espanyol hauria d’haver invertit gairebé 33.500 milions d’euros en les infrastructures de transport catalanes i, en canvi, només n’ha destinat 25.400. Espanya s’ha estalviat uns 8.000 milions d’euros que eren pressupostats. L’informe estima que, si l’estat espanyol hagués executat el 100% de la inversió d’infrastructures de transport pressupostada a Catalunya, hauria tingut com a impacte macroeconòmic la facturació addicional de gairebé 20.000 milions d’euros i la contribució al PIB català de 8.000 milions d’euros (el 3,3% del PIB).

Durant molt de temps, el debat polític català s’ha centrat en els costos que tindria la independència per a l’economia catalana. Han aparegut tota mena d’estudis alarmistes, augurant les pitjors hipòtesis, normalment finançats per grans bancs espanyols. Estudis que han fomentat un discurs polític apocalíptic sobre les conseqüències de la independència, però que no s’han traslladat mai en xifres reals de l’economia catalana, les quals continuen essent bones malgrat la desinversió crònica. L’única realitat que hi ha hagut va ser la fugida de grans empreses durant l’octubre del 2017, que no va ser producte de la situació econòmica, sinó d’una operació política beneïda per la monarquia espanyola.

Tradicionalment, l’independentisme ha posat més l’accent en el greuge fiscal per defensar que l’economia catalana milloraria si no destinés cada any a Espanya 16.000 milions d’euros recaptats dels impostos dels catalans que després no tornen. Però ara ja no parlem de dèficit fiscal, que es pot discutir d’acord amb el mètode de càlcul, sinó dels incompliments de l’estat espanyol amb Catalunya, de partides que eren previstes en el pressupost de l’estat i que no s’han executat. Del 2013 fins al 2018, Catalunya ha rebut el 12% de la inversió espanyola en infrastructures, davant el 16% dels primers dotze anys del mil·lenni. Aquest 12% és lluny del pes de l’economia catalana en el context estatal (19%) i del que representa la seva població (16%). Aquells que contraposen l’autodeterminació al compliment del marc legal, haurien d’exigir immediatament el compliment d’aquestes inversions pressupostades. Aquells que sempre apel·len als problemes de la gent, contraposant-los al procés, haurien de denunciar la pèrdua de més de 111.000 llocs de feina per aquest incompliment. Són els partits que defensen la unitat d’Espanya, els que haurien de donar explicacions sobre aquestes xifres.

Les dades demostren que Catalunya és tractada per l’estat com una colònia, amb una política de desinversió planificada, per mirar de frenar-ne el creixement econòmic i fer-li perdre competitivitat. Revertir el que ha passat aquests anys voldria dir que el govern espanyol pagués de mitjana uns 3.800 milions d’euros l’any fins al 2030, un total de 45.333 milions d’euros. No ho farà. El missatge que dóna el govern espanyol és que Catalunya és una comunitat deficitària que necessita les injeccions del FLA per sobreviure, cosa que és absolutament falsa. Les xifres demostren que el cost de la dependència és molt alt i que causa costs socials elevats. No és un problema dels independentistes, la dependència perjudica tots els catalans, votin com votin. Però per corregir-ho, Catalunya no pot esperar que el govern espanyol de torn capgiri aquesta tendència, que s’ha fet crònica, sinó que ha de dotar dels instruments propis per a governar-se, els que té qualsevol estat. Si no, continuarà essent una colònia, com ara.

Informa:VILAWEB.CAT (14-12-2019)

373 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: