EL PRIMER MINISTRE FRANCÈS REIVINDICA QUE PARLA CATALÀ I LA IMMERSIÓ A LA BRESSOLA

( MJOEL CARRASCO )
El primer ministre francès, Jean Castex, ha reivindicat que parla el català i també ha defensat la immersió lingüística de La Bressola, una xarxa d’escoles que practica l’ensenyament en català a la Catalunya Nord.

Castex que entre el 2008 i el 2020 va ser alcalde de Prada de Conflent (Catalunya Nord) ha reivindicat que parla català i ha assegurat que ja no estem en l’època de “l’hipercentralització monàrquica que va voler esborrar els dialectes locals i les llengües regionals”. El primer ministre francès, en una entrevista a El País, ha posat d’exemple la xarxa d’escoles La Bressola on els alumnes acaben l’ensenyament amb un “domini del francès òptim”, tot i que les classes s’imparteixen en català.

La llengua francesa, ha explicat Castex, “és inherent als valors de la República i a la unitat de la nació”. “Però aquests valors no exclouen un reconeixement de les llengües regionals de les cultures ni de les diferents tradicions”, ha exposat.

L’educació en català, en guàrdia

L’educació en català està en peu de guerra. Centenars de pares, alumnes i ciutadans es van manifestar aquest divendres passat a Canet de Mar (Maresme) contra l’atac a la immersió que el Tribunal Suprem i el TSJC han efectuat imposant el 25% de castellà a les escoles. Tot i que la convocatòria inicial s’havia fet a les portes de l’escola Turó del Drac, que en les darreres setmanes ha estat objecte de polèmica pel cas de la família d’un alumne de P5 que va demanar que es fes efectiva la sentència del 25% de castellà, finalment la manifestació va començar uns metres més avall i ha reunit també diputats d’ERC, Junts i la CUP.

Minuts més tard i sota la iniciativa de grups com Arran, la Forja, el SEPC i la Intersindical -aquestes últimes dues són les que han organitzat la marxa-, la manifestació s’ha posat en marxa i ha recorregut tot el centre del municipi fins arribar al passeig marítim. Un cop allà, des del SEPC s’ha instat el Govern i el Departament d’Educació a desobeir les sentències i a no passar la responsabilitat als centres. Ha estat en aquest moment quan diversos manifestants han cridat “botiflers” i “dimissió”.
Intercanvi de punts de vista

En declaracions als mitjans, l’alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell (ERC), ha volgut aclarir que el cas de l’escola del seu municipi és diferent del de la sentència del Suprem, ja que en aquest cas el TSJC ha anat directament a la direcció del centre a requerir el compliment del 25% de castellà. I ha afegit que no es pot fer res perquè la directora respondria amb el seu patrimoni personal si desobeís.

És en la sentència del Suprem on, segons ha dit, el conseller sí que s’ha “posat davant dels centres”. Mentre l’alcaldessa atenia els mitjans, els manifestants han prosseguit la marxa fins a arribar a la N-II, la qual han tallat durant una estona. Arbells ha explicat que el centre i el consistori han rebut amenaces telefòniques i per correu electrònic i que les han enregistrat. Sobre les amenaces a la família, l’alcaldessa ha dit que només li consten dos tuits i que no s’ha interposat cap denúncia
Informa:ELNACIONAL.CAT (11-XII-2021)

160 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: