EL PROC√ČS DESTREMPA ELS INDEPENDENTISTES TIROLESOS

( QUICO SALL√ČS )
El Procés català no és, ni de lluny, un exemple per altres causes independentistes d’Europa. Si els escocesos malfien de la via catalana en el seu procés, ara s’afegeix el partit que unifica la minoria independentista del Tirol del Sud. El resultat del Procés arran de la repressió pel Primer d’Octubre és causa de la caiguda de suport independentista i una arma argumental dels unionistes d’aquesta zona que gaudeix d’una autogovern diferenciat de la resta de regions italianes.

Aix√≠ ho ha fet saber Cristian Kollman, secretari general del partit S√ľd-Tiroler Freiheit, una de les dues formacions que aglutina activistes desacomplexadament independentistes, i que tenen dos diputats cadascun de 35 escons. Kollman ha participat aquesta tarda en la confer√®ncia La perviv√®ncia de la identitat al Tirol del Sud en la 53ena edici√≥ de la Universitat Catalana d‚ÄôEstiu que se celebra aquesta setmana. que ha presentat Anna Arqu√© com a secret√†ria general de la International Commission of European Citizens, un lobbi independentista internacional que ja ha complert deu anys.

Segons Kollman, el fet que els independentistes hagin passat els darrers dos anys de 10 diputats regionals a quatre √©s en certa manera causa del Proc√©s catal√†. Per l‚Äôindependentista tirol√©s, la via catalana amb la suspensi√≥ de la Declaraci√≥ d‚ÄôIndepend√®ncia, i la posterior repressi√≥ va fer caure del pedestal el proc√©s catal√† com a exemple a seguir. Ara b√©, els independentistes tirolesos intenen donar la volta a aquest argument. √Čs a dir, intenten afegir arguments en favor de la independ√®ncia al¬∑legant que l‚ÄôEstat itali√† que els vol mantenir com una regi√≥ ‚Äúamena√ßa‚ÄĚ amb fer el mateix que ha fet Espanya amb els l√≠ders independentistes catalans.

A m√©s, el cas sudtirol√©s t√© difer√®ncies estrat√®giques entre els dos partits independentistes. Aix√≠, Kollman ha emfatitzat que el seu partit vol la reunificaci√≥ amb √Äustria, i, en canvi, l‚Äôaltre partit, defensa una rep√ļblica sudtirolesa. ‚ÄúEn tot cas, ens uneix marxar d‚ÄôIt√†lia‚ÄĚ, ha destacat. En aquest sentit, no faria cap lleig a renunciar a una reunificaci√≥ a canvi de la independ√®ncia i deixar de ser administrativament italians. De fet, Kollman opina que √©s una escletxa per guanyar suports entre els no sobiranistes en constatar que s‚Äôestimarien m√©s un nou estat abans que continuar en un estat com l‚Äôitali√† que veuen inefica√ß.
Informa:ELMON.CAT (18-VIII-2021)

89 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: