EL ” PROGRAMA ” DELS GENOCIDES DE VOX PER ACABAR AMB EL CATALÀ

“AixĂ­ ĂŠs la contraofensiva lingßística de Vox ”
( JORDI PALMER )

El partit d’ultradreta Vox es prepara per proposar una contraofensiva lingßística que es redueix al principi d’imposar la llengua castellana en tots els Ă mbits, incloses les entitats privades que reben subvencions pĂşbliques. Precisament en un moment en què es planteja la possibilitat d’avançar cap a una concepciĂł plurilingßística de l’estat espanyol eliminant el castellĂ  com a llengua vehicular en l’ensenyament, Vox proposa una batzegada per capgirar aquesta situaciĂł i garantir la supremacia del castellĂ .

Dimarts vinent, segons recull Europa Press, la formaciĂł de Santiago Abascal portarĂ  al ple del CongrĂŠs dels Diputats una proposiciĂł no de llei que pretĂŠn legalitzar la imposiciĂł lingßística del castellĂ . La proposta es fa des d’un to autoritari des del qual es marca que “ja ĂŠs hora” que l’Estat “posi ordre” en l’Ăşs del castellĂ , llengua que la ConstituciĂł imposa a tots els espanyols a travĂŠs del seu article tercer: “Tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret a utilitzar-la”.

Aquests sĂłn els segĂźents punts en consideraciĂł de la proposta de Vox:

Dret a estudiar “exclusivament” en castellĂ 
El partit d’ultradreta instarĂ  el govern de Pedro SĂĄnchez a garantir un suposat dret de tots els espanyols a estudiar “exclusivament” en castellĂ  a tot el territori ‘nacional’, ĂŠs a dir, deixar en mans de pares o tutors la possibilitat que els escolars no estudiĂŻn en cap altra llengua, un extem que considerat al peu de la lletra portaria a impedir l’aprenentatge d’altres llengĂźes, sigui el catalĂ  o l’anglès, per posar dos exemples.

Dret de tots els espanyols a “viure plenament” en castellĂ 

Una altra iniciativa de Vox seria la de legalitzar el desconeixement actiu de llengĂźes oficials que no siguin el castellĂ , una cosa que suposaria donar als castellanoparlants mĂŠs drets que a la resta d’espanyols pel simple fet de parlar aquest idioma, ĂŠs a dir, garantir l’existència d’espanyols de primera o castellanoparlants. De fet, la peticiĂł estĂ  molt en la lĂ­nia de l’article 3 de la ConstituciĂł, que obliga els catalanoparlants a ser bilingĂźes i legalitza el monolingĂźisme dels castellanoparlants.

ToponĂ­mia i cartelleria en castellĂ 

Vox pretĂŠn que la senyalitzaciĂł, retolaciĂł, cartelleria i comunicacions de qualsevol administraciĂł pĂşblica estigui sempre i per defecte en castellĂ , inclosa la toponĂ­mia oficial, i que en cas d’utilitzar una altra llengua, aparentment de forma optativa, s’ha de garantir que la part escrita en castellĂ  sigui d’igual mida i forma que l’altra llengua oficial utilitzada.

IntervenciĂł en les entitats privades

Igualment, Vox considera que les mesures impositives del castellĂ  en les administracions pĂşbliques s’han d’estendre a totes les entitats, siguin pĂşbliques o no, en cas que duguin a terme activitats socials si se’ls ha reconegut el dret a percebre qualsevol classe de subvenciĂł o ajuda pĂşblica.

Funcionaris monolingĂźes, nomĂŠs si sĂłn castellanoparlant
s
AixĂ­ mateix, Vox planteja una cosa que ja es compleix en l’actualitat, la possibilitat de relacionar-se amb les administracions en castellĂ , encara que no es compleix a la inversa, i per a això exigeix que s’asseguri que la llengua vehicular, de comunicaciĂł i de treball de totes les administracions sigui el castellĂ , això sĂ­, el partit d’ultradreta ĂŠs condescendent i assegura que això no anirĂ  en perjudici que als territoris amb una altra llengua ‘cooficial’ es disposi el necessari perquè es pugui utilitzar tambĂŠ aquesta Ăşltima. Això sĂ­, subratllen que no es podrĂ  obligar “en cap cas” els funcionaris a conèixer i/o utilitzar una llengua diferent del castellĂ , mentre plantegen suprimir el requisit de conèixer l’altra llengua oficial per accedir a una ocupaciĂł pĂşblica.

Sancions als incompliments

AixĂ­ mateix, demanen que per garantir la supremacia del castellĂ  s’estableixi una relaciĂł d’infraccions i sancions en cas d’incompliment de les normes a favor del castellĂ .

Proves de nivell de castellĂ 

Vox tambĂŠ demana que per garantir l’obligaciĂł de tots els espanyols de conèixer el castellĂ  es facin proves de nivell i d’avaluaciĂł oficials —una cosa ja inclosa actualment en el sistema escolar—, però posant èmfasi en la necessitat de dur a terme aquestes proves fora del territori de l’Espanya monolingĂźe.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-11-2020)
N.de la R.
Com podeu veure tot un “programa” dels genocides de Vox per acabar amb el catalĂ  i altres llengĂźes no castellanes a l’Estat. Però que ningĂş no es pensi que aquest programa nomĂŠs ĂŠs de la ultradreta. Ca,senyors: ĂŠs el que pensa la majoria d’espanyols,bĂŠ que potser no amb tanta barroeria. Ja se sap allò de que ” se note el efecto sin que se note el cuidado”. L’obsessiĂł d’Espanya d’acabar amb el catalĂ  ho duen als gens. Com sempre no s’ha d’oblidar: un dia mĂŠs a Espanya un dia menys de vida.

196 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: