EL ” PROGRAMA ” DELS GENOCIDES DE VOX PER ACABAR AMB EL CATAL√Ä

“Aix√≠ √©s la contraofensiva ling√ľ√≠stica de Vox ”
( JORDI PALMER )

El partit d’ultradreta Vox es prepara per proposar una contraofensiva ling√ľ√≠stica que es redueix al principi d’imposar la llengua castellana en tots els √†mbits, incloses les entitats privades que reben subvencions p√ļbliques. Precisament en un moment en qu√® es planteja la possibilitat d’avan√ßar cap a una concepci√≥ pluriling√ľ√≠stica de l’estat espanyol eliminant el castell√† com a llengua vehicular en l’ensenyament, Vox proposa una batzegada per capgirar aquesta situaci√≥ i garantir la supremacia del castell√†.

Dimarts vinent, segons recull Europa Press, la formaci√≥ de Santiago Abascal portar√† al ple del Congr√©s dels Diputats una proposici√≥ no de llei que pret√©n legalitzar la imposici√≥ ling√ľ√≠stica del castell√†. La proposta es fa des d’un to autoritari des del qual es marca que “ja √©s hora” que l’Estat “posi ordre” en l’√ļs del castell√†, llengua que la Constituci√≥ imposa a tots els espanyols a trav√©s del seu article tercer: “Tots els espanyols tenen el deure de con√®ixer-la i el dret a utilitzar-la”.

Aquests s√≥n els seg√ľents punts en consideraci√≥ de la proposta de Vox:

Dret a estudiar “exclusivament” en castell√†
El partit d’ultradreta instar√† el govern de Pedro S√°nchez a garantir un suposat dret de tots els espanyols a estudiar “exclusivament” en castell√† a tot el territori ‘nacional’, √©s a dir, deixar en mans de pares o tutors la possibilitat que els escolars no estudi√Įn en cap altra llengua, un extem que considerat al peu de la lletra portaria a impedir l’aprenentatge d’altres lleng√ľes, sigui el catal√† o l’angl√®s, per posar dos exemples.

Dret de tots els espanyols a “viure plenament” en castell√†

Una altra iniciativa de Vox seria la de legalitzar el desconeixement actiu de lleng√ľes oficials que no siguin el castell√†, una cosa que suposaria donar als castellanoparlants m√©s drets que a la resta d’espanyols pel simple fet de parlar aquest idioma, √©s a dir, garantir l’exist√®ncia d’espanyols de primera o castellanoparlants. De fet, la petici√≥ est√† molt en la l√≠nia de l’article 3 de la Constituci√≥, que obliga els catalanoparlants a ser biling√ľes i legalitza el monoling√ľisme dels castellanoparlants.

Toponímia i cartelleria en castellà

Vox pret√©n que la senyalitzaci√≥, retolaci√≥, cartelleria i comunicacions de qualsevol administraci√≥ p√ļblica estigui sempre i per defecte en castell√†, inclosa la topon√≠mia oficial, i que en cas d’utilitzar una altra llengua, aparentment de forma optativa, s’ha de garantir que la part escrita en castell√† sigui d’igual mida i forma que l’altra llengua oficial utilitzada.

Intervenció en les entitats privades

Igualment, Vox considera que les mesures impositives del castell√† en les administracions p√ļbliques s’han d’estendre a totes les entitats, siguin p√ļbliques o no, en cas que duguin a terme activitats socials si se’ls ha reconegut el dret a percebre qualsevol classe de subvenci√≥ o ajuda p√ļblica.

Funcionaris monoling√ľes, nom√©s si s√≥n castellanoparlant
s
Aix√≠ mateix, Vox planteja una cosa que ja es compleix en l’actualitat, la possibilitat de relacionar-se amb les administracions en castell√†, encara que no es compleix a la inversa, i per a aix√≤ exigeix que s’asseguri que la llengua vehicular, de comunicaci√≥ i de treball de totes les administracions sigui el castell√†, aix√≤ s√≠, el partit d’ultradreta √©s condescendent i assegura que aix√≤ no anir√† en perjudici que als territoris amb una altra llengua ‘cooficial’ es disposi el necessari perqu√® es pugui utilitzar tamb√© aquesta √ļltima. Aix√≤ s√≠, subratllen que no es podr√† obligar “en cap cas” els funcionaris a con√®ixer i/o utilitzar una llengua diferent del castell√†, mentre plantegen suprimir el requisit de con√®ixer l’altra llengua oficial per accedir a una ocupaci√≥ p√ļblica.

Sancions als incompliments

Aix√≠ mateix, demanen que per garantir la supremacia del castell√† s’estableixi una relaci√≥ d’infraccions i sancions en cas d’incompliment de les normes a favor del castell√†.

Proves de nivell de castellà

Vox tamb√© demana que per garantir l’obligaci√≥ de tots els espanyols de con√®ixer el castell√† es facin proves de nivell i d’avaluaci√≥ oficials ‚ÄĒuna cosa ja inclosa actualment en el sistema escolar‚ÄĒ, per√≤ posant √®mfasi en la necessitat de dur a terme aquestes proves fora del territori de l’Espanya monoling√ľe.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-11-2020)
N.de la R.
Com podeu veure tot un “programa” dels genocides de Vox per acabar amb el catal√† i altres lleng√ľes no castellanes a l’Estat. Per√≤ que ning√ļ no es pensi que aquest programa nom√©s √©s de la ultradreta. Ca,senyors: √©s el que pensa la majoria d’espanyols,b√© que potser no amb tanta barroeria. Ja se sap all√≤ de que ” se note el efecto sin que se note el cuidado”. L’obsessi√≥ d’Espanya d’acabar amb el catal√† ho duen als gens. Com sempre no s’ha d’oblidar: un dia m√©s a Espanya un dia menys de vida.

158 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: