EL PSC ES GASTA 22,2 MILIONS DES DEL GOBIERNO CONTRA LA UNITAT DEL CATALÀ

El PSC gasta 22,2 milions en campanyes diferenciades en català i valencià des del govern espanyol
El Ministeri de Sanitat i Aena, liderats per socialistes catalans, impulsen la majoria de la publicitat des de l’Estat que avala el secessionisme ling√ľ√≠stic
( ROGER TUGAS )

Nom√©s quatre organismes del govern espanyol tenen previst fer campanyes institucionals o comercials diferenciades en catal√† i valenci√†, aquest any. Dos d’ells estan liderats per un membre del PSC i s√≥n els que acumulen la majoria de la publicitat. Es tracta del Ministeri de Sanitat, en mans de Salvador Illa, i Aena, amb Maurici Lucena com a president i conseller delegat, segons consta en el pla 2020 de publicitat i comunicaci√≥ institucional del govern espanyol, aprovat el 27 de maig.

El document, que preveu 107 campanyes amb un cost total de 66,1 milions, detalla les lleng√ľes en qu√® s’encarregar√† cada publicitat, a m√©s del pressupost, el per√≠ode de difusi√≥, el format, el territori o el p√ļblic a qui va dirigida. Moltes de les campanyes estan previstes nom√©s en castell√† i d’altres tamb√© incorporen lleng√ľes cooficials com el catal√†, l’euskera o el gallec, mentre que n’hi ha 13 que preveuen el catal√† i el valenci√†, de forma diferenciada. √Čs una quantitat similar a la dels plans d’anys anteriors, amb el PP a la Moncloa.

En total, el cost previst d’aquestes 13 campanyes que avalen el secessionisme ling√ľ√≠stic √©s de 27,4 milions i 7 d’elles estan impulsades pel ministeri que lidera el dirigent del PSC Salvador Illa. En concret, n’hi ha dues de previstes sobre el coronavirus, una sobre la grip estacional, una sobre el sistema estatal de salut, una de prevenci√≥ de les drogues i una altra del tabaquisme, i una sobre l’ab√ļs dels antibi√≤tics. El cert, per√≤, √©s que aquest ministeri ha diferenciat hist√≤ricament entre catal√† i valenci√† en la seva publicitat -i tamb√© en el web-, no ha estat Illa qui ha iniciat aquesta tradici√≥.

En canvi, s√≠ que √©s el primer cop que Aena far√† campanyes en catal√† i valenci√† per separat, ja que els anys anteriors tan sols les feia en castell√†, catal√†, euskera i, en ocasions, gallec o fins i tot lleng√ľes estrangeres. √Čs amb un catal√† com Lucena al capdavant, doncs, que s’impulsaran tres campanyes amb versions diferenciades en catal√† i valenci√†: una de gen√®rica, una sobre responsabilitat social i una altra sobre serveis com els aparcaments, les sales VIP o el wifi. Aquesta publicitat de Sanitat i Aena suma un pressupost total de 22,2 milions.

Les altres tres campanyes que trenquen la unitat de la llengua s√≥n del Ministeri d’Igualtat -dues contra la viol√®ncia masclista-, en mans de la dirigent de Podem Irene Montero, i del ministeri de Cultura i Esport -sobre les biblioteques-, liderat pel socialista Jos√© Manuel Rodr√≠guez Uribes. El ministre, de fet, va n√©ixer a Val√®ncia i va llicenciar-se en dret a la Universitat de Val√®ncia, malgrat que despr√©s va anar a viure a Madrid i all√≠ ha fet la seva carrera pol√≠tica.

Aquest no √©s, de fet, l’√ļnica acci√≥ del ministeri de Montero que avala el secessionisme ling√ľ√≠stic, ja que el departament va licitar i adjudicar entre mar√ß i juny un servei telef√≤nic d’informaci√≥ i assessorament jur√≠dic en mat√®ria de viol√®ncia de g√®nere que, segons els plecs t√®cnics, havia d’oferir atenci√≥ en 53 lleng√ľes diferents. I entre aquestes, hi havia tamb√© el catal√† i el valenci√† per separat.

Igualment, Illa i Lucena no s√≥n els √ļnics membres del PSC que, des del govern espanyol, han distingit recentment aquestes lleng√ľes. L’actual presidenta del Congr√©s, Meritxell Batet, va impulsar la legislatura passada, com a ministra de Pol√≠tica Territorial, un servei d’ensenyament de lleng√ľes cooficials per a funcionaris i treballadors p√ļblics de l’Estat amb cursos diferenciats de catal√†, euskera, gallec i valenci√†. El valenci√†, en tot cas, va ser l’opci√≥ menys triada per empleats d’altres territoris fora de la comunitat d’on √©s cooficial.

Aix√≠ mateix, durant el mandat de Batet, el seu ministeri va aprovar l’informe de diagn√≤stic sobre el grau de compliment de l’√ļs de les lleng√ľes cooficials de l’administraci√≥ general de l’Estat, el qual lamenta que “no deixa de ser rellevant la quantitat d’unitats d’an√†lisi que reconeixen tenir un nul o esc√†s avan√ß en la diferenciaci√≥ del valenci√† i el catal√†”. Es referia a l’opci√≥ de consultar els webs i les seus electr√≤niques dels ministeris i els organismes p√ļblics amb una versi√≥ separada per al catal√† i per al valenci√†, un objectiu fixat el 2017 pel govern de Mariano Rajoy que s’implementa progressivament i que Batet no va esmenar.

Aquesta mateixa setmana, la Plataforma per la Llengua ha publicat un informe sobre el catal√† que alerta de la situaci√≥ d'”emerg√®ncia ling√ľ√≠stica” d’aquest idioma, que criticava l’aven√ß del secessionisme ling√ľ√≠stic als webs del govern espanyol i que contenia una enquesta conforme el 51% dels catalans “afirma que la llengua que es parla a Catalunya no √©s la mateix que la que parlen valencians i mallorquins”. Una dada preocupant, per b√© que no quadra amb els resultats de l’enquesta d’usos ling√ľ√≠stics de la Generalitat, segons la qual el 70% dels catalans avala la unitat de la llengua i menys del 8% la q√ľestiona.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (18-6-2020)

343 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: