EL PSC SURT DE LA ZONA DE CONFORT I ABANDERA OBRIR EL MEL√ď DE L’ESTATUT

“El PSC surt de la zona de confort i abandera obrir el mel√≥ de l’Estatut”.
Salvador Illa desgrana una proposta per resoldre el conflicte que per ara no ha fet S√°nchez i que pivota en una millora de l’autogovern sense el refer√®ndum que reclama Aragon√®s.
( SARA GOMZ√ĀLEZ )

Salvador Illa va agafar les regnes del PSC fa tot just un mes amb un objectiu clar: que, si torna a guanyar unes eleccions catalanes, la vict√≤ria serveixi per arrabassar a l’independentisme la presid√®ncia de la Generalitat. I per fer-ho √©s conscient que el seu “passar p√†gina” al proc√©s onejat durant la campanya no ser√† possible sense una proposta sobre com resoldre el conflicte enquistat amb l’Estat. Aquest dijous, des de Madrid, ha verbalitzat per primera vegada com a l√≠der dels socialistes catalans quina √©s la seva via: “corregir l’anomalia” que suposa que l’Estatut vigent no sigui el que van votar els catalans perqu√® va ser escap√ßat pel Tribunal Constitucional l’any 2010.

Fins ara, el govern de Pedro S√°nchez, que malda per situar el conflicte amb Catalunya en un segon pla en la seva agenda, no ha plantejat aquesta possibilitat. Tenir l’aval de la Moncloa i la proactivitat del govern espanyol √©s determinant perqu√® la proposta d’Illa sigui viable, per√≤ tamb√© ho √©s que la seva via aplegui un suport majoritari de la societat catalana. Fins ara, al Parlament nom√©s el PSC defensa aquesta opci√≥, mentre el refer√®ndum √©s l’aposta que defensa la majoria independentista de la cambra.

La confer√®ncia d’Illa, organitzada per Nova Economia F√≤rum, dona resposta a algunes de les preguntes clau que va llan√ßar el president de la Generalitat, Pere Aragon√®s, tamb√© des de Madrid, dimecres al vespre. El l√≠der del PSC ha estat contundent, un cop m√©s, a l’hora de negar la possibilitat d’un refer√®ndum d’autodeterminaci√≥ “divisori” de la societat catalana o d’aprovar una amnistia per a tots els afectats per la judicialitzaci√≥ del proc√©s. Tamb√© quan ha desautoritzat l’av√≠s d’Aragon√®s quan va dir que no hi hauria una “segona oportunitat” per resoldre el conflicte i que no es poden assumir m√©s dilacions. El di√†leg, ha etzibat Illa, ha de ser “sense ultim√†tums, terminis ni plans B, C o Z”. Ell, ha dit, es dedicar√† a dir “la veritat” i no a alimentar el que considera falses expectatives. Sobretot perqu√® tamb√© la Moncloa via la seva portaveu, la ministra Isabel Rodr√≠guez, ha demanat al Govern que “allunyi la vista” de la tardor del 2017.

M√©s enll√†, per√≤, de totes aquestes negatives, Illa ha explicat quina √©s la seva recepta per negociar a la taula d’interlocuci√≥ entre governs, un cam√≠ que els socialistes catalans consideren transitable per√≤ que per ara no ha estat verbalitzat per la Moncloa, centrada en la gesti√≥ de la sisena onada, la inversi√≥ dels fons europeus, la convalidaci√≥ de la reforma laboral -Aragon√®s va sopar amb la vicepresidenta Yolanda D√≠az despr√©s de la confer√®ncia i mant√© que les posicions per votar el decret estan “molt allunyades”- i l’inici del cicle electoral amb els comicis a Castella i Lle√≥. En el darrer congr√©s del PSOE, S√°nchez va nomenar el ministre de la Presid√®ncia, F√©lix Bola√Īos, secretari per a la Reforma Constitucional i Nous Drets, una declaraci√≥ d’intencions en forma de c√†rrec que, per ara, el president de l’Estat no ha incl√≤s en el seu projecte per afrontar la segona meitat de la legislatura. Tampoc en forma part la reforma de la sedici√≥.

Una proposta que trepitja ulls de poll dins del PSOE

En tot cas, Illa ha articulat una proposta que creu m√©s possibilista, per√≤ que sap que posar-la sobre la taula no deixa de ser obrir de nou un mel√≥, el de l’Estatut, que ja va provocar turbul√®ncies importants durant el govern de Zapatero i tamb√© entre els mandataris del PSOE, ja de per s√≠ assetjat per una dreta que no dona treva a cap concessi√≥ territorial. Justament per aix√≤, el primer secretari del PSC ha argumentat que si aquesta situaci√≥ an√≤mala s’hagu√©s donat amb l’Estatut d’una autonomia com ara Extremadura “tothom veuria normal que es correg√≠s”.

A l’espera de com encaixa Moncloa el pla esbossat per Illa i amb la data de la tercera reuni√≥ de la taula encara en l’aire, Illa ha afegit que la millora de l’autogovern -que ha precisat que no vol dir m√©s, sin√≥ millor- ha d’anar tamb√© acompanyada d’un finan√ßament “just”. Un model que ha detallat que ha de ser “sense privilegis i solidari”, per√≤ que permeti que l’economia catalana creixi. Precisament, S√°nchez ha excl√≤s del seu pla normatiu per aquest any la reforma del model de finan√ßament malgrat que est√† caducat des del 2014. I √©s que aquesta √©s tamb√© una carpeta que obre la capsa dels trons no nom√©s entre el PSOE i el PP, sin√≥ tamb√© entre els propis barons socialistes. En tot cas, Illa ha dit que el seu partit far√† una proposta, al mateix temps que reclama a Aragon√®s que no deixi vacant la cadira per negociar aquest finan√ßament.

Encara hi ha una tercera q√ľesti√≥ en la qual el l√≠der del PSC est√† disposat a sortir de la zona de confort: la defensa del catal√† com a segell d’identitat i la reivindicaci√≥ de la tradici√≥ catalanista del PSC, motiu pel qual ha refermat que la seva formaci√≥ formar√† part del Pacte Nacional per refor√ßar la llengua que promou el Govern i que es reunir√† per primera vegada al febrer. Aix√≤ s√≠, ha puntualizat, sense combregar amb el fet de tractar el castell√† a l’escola “com una llengua estrangera”. Els socialistes han defensat en els darrers mesos que s’han de complir les sent√®ncies judicials que imposen un 25% de castell√† a les escoles.

Illa ha reivindicat que fa aquest plantejament com a guanyador de les passades eleccions a Catalunya i com a l√≠der del principal partit al Parlament, una condici√≥ que considera que el legitima per verbalitzar que el que volen la majoria dels catalans √©s “refor√ßar els vincles” amb Espanya. No existeix, ha replicat a Aragon√®s, una majoria independentista del 52% al Parlament, on Junts, ERC i la CUP representen un 48% dels diputats, i ha burxat en la majoria “trencada” de la investidura en tan sols sis mesos de legislatura.

Aquesta lectura topa frontalment amb la que fa Aragon√®s, que justament ha subratllat que la majoria independentista ha guanyat reiteradament eleccions en els darrers anys i que aix√≤ demostra que el gran gruix de la poblaci√≥ catalana avala el refer√®ndum com a via democr√†tica per resoldre el conflicte. Una enquesta de GAD3 del passat mes de maig publicada per La Vanguardia sobre les prefer√®ncies per resoldre el conflicte recollia que el suport a un nou Estatut a Catalunya era del 6,3%, mentre que els partidaris del refer√®ndum sobre la independ√®ncia se situaven en el 22,9%. Reformar la Constituci√≥ era l’aposta del 24% dels enquestats, mentre el percentatge m√©s alt l’aplegava, amb un 35,8%, la millora del finan√ßament.

“Quina √©s la proposta que t√© l’Estat per a Catalunya?”, va demanar Aragon√®s dimecres, Aquest dijous, des de TVE, insistia en la necessitat de no desaprofitar una “oportunitat hist√≤rica” per acostar posicions. Illa ja ha exposat quina √©s la seva via i ent√©n que, si b√© la taula de negociaci√≥ ha de seguir un cam√≠ discret que assegura que es produeix, ara √©s el president de la Generalitat qui ha de convocar la taula de partits catalans que va iniciar l’expresident Quim Torra. “No hi ha cap previsi√≥”, repliquen des de l’equip del president. Tot i aix√≤, el PSC t√© fixat un rumb d’exercir una oposici√≥ que es declara compatible amb arribar a acords amb el Govern. No va ser possible amb els pressupostos, per√≤ s√≠ amb la renovaci√≥ de c√†rrecs dels organismes p√ļblics i a l’hora d’alternar pactes tant amb ERC com amb Junts al Parlament. En fer aflorar la discrep√†ncia entre socis Illa troba l’escletxa per intentar assolir el seu objectiu.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (14-1-2022)

105 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: